Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, december 10, 2007

  Unga liberala kvinnor gripna i Kuba

  [UPPDATERAD] Enligt ett pressmeddelande från Liberala ungdomsförbundet som bland annat TV4 Nyheterna, DN, Aftonbladet och Expressen plockat upp så har tre svenskor satts i husarrest och fråntagits pass och visum av de kubanska myndigheterna.

  Bakgrunden är att en delegation bestående av tre svenska och åtta katalanska liberaler i förra veckan reste till Kuba för att stötta de så kallade Vita Damerna (Damas de Blanco). Inför de mänskliga rättigheternas dag, i dag den 10 december, sattes de tre svenskorna i husarrest.

  Kom igen nu, Castro-kramare – berätta igen hur Kuba egentligen är en fantastisk demokrati!

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Unga liberala kvinnor gripna i Kuba"

   

  Blogger sestrajcic skrev... (10 december, 2007 18:31) : 

  Utan att vara en Castro-kramare skulle jag ändå vilja säga en rad eller två i frågan:

  1. Jag blev gripen under en fredsmanifestation i USA 2001 efter den 11 september och kvarhållen i 5 timmar- Är USA en diktatur?

  2. Jag blev attackerad av Italiensk polis när jag var i huset som hyste Indymedia och de italienska organisationernas advokatnätverk i Genua 2001. Jag hade tur och vi hölls bara kvar i huset i två timmar - stående med händerna uppsträckta mot väggen medan de rensade och slog sönder kontoret. Den brittiske killen som var efter mig upp för trapporna till redaktionen när vi stormades av Italiensk polis hade inte lika mycket tur som jag utan slogs sönder och samman och fick tillbringa månader på ett Italienskt sjukhus.

  De som befann sig i skolan mittemot hade inte lika mycket tur - de greps, misshandlades, tvingades hylla Mussolini och hölls kvar i flera dygn innan de släpptes chokade, förnedrade och förbjudna att ta sig till Italien de kommande 5 åren. Är Italien en diktatur?

  Vänligen förklara detta för mig så kan vi sedan ha en diskussion på riktigt om diktatur och demokrati och alla de problem som finns med demokratin i så väl Italien, USA som på Kuba.

  vänligen
  Daniel

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (10 december, 2007 18:52) : 

  Daniel, nej - vare sig USA eller Italien är några diktaturer. Även i demokratier kan man bli tagen av polisen om man t ex misstänks planera upplopp. Självklart försvarar jag inte onödigt våld från polisen - vare sig i diktaturer eller demokratier. Men det är milsvidd skillnad mellan att å ena sidan vara demokratier med problem och brister, och å andra sidan att vara en diktatur där inga problem och brister tillåts påtalas utan att man riskerar fängslande eller värre än så.

   

  Blogger Pastey skrev... (10 december, 2007 18:53) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (10 december, 2007 19:05) : 

  "Pastey", presentera dig om du vill diskutera något här. Anonyma kommentarer är inte tillåtna.

   

  Anonymous Bengt Nilsson, röd gråsosse skrev... (10 december, 2007 19:18) : 

  Att börja massförstörande angreppskrig på falska premisser mot en suverän stat för att sedan ockupera den är också demokrati enligt världens största demokrati USA!
  Att ockupera och bygga bosättningar på andra staters mark och att inneha kärnvapen utan att låta IAEA undersöka detta är också demokrati i apartheidlandet Israel.

   

  Blogger Jinge skrev... (10 december, 2007 19:25) : 

  Jonas! Varför skrev du inget i veckan då tre svenska ungdomar togs av israelisk polis på Västbanken i Palestina??

  Du visar verkligen hur blå du är!

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (10 december, 2007 19:41) : 

  Bengt, jag försvarar vare sig USA:s ockupation av Irak eller Israels dito av västbanken.

  Jinge, listan över ämnen som jag inte skrivit om kan göras oändlig. Det är inte uttryck för politisk lutning åt endera hållet utan säger mer om hur mycket tid jag har att blogga. I just det här fallet så handlade det dock mest om jag missade nyheten du nämner. Hur mycket jag än skulle vilja så hinner jag inte ta del av allt som händer - än mindre skriva om det.

   

  Blogger Jinge skrev... (10 december, 2007 19:48) : 

  Jag framhärdar! Du är en moderat infiltratör inom (s).

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (10 december, 2007 19:54) : 

  *haha*

  Visst, visst. Jag har dessutom varit under-cover jääävligt länge eftersom jag engagerade mig i socialdemokratin för över 20 år sedan. Hela tiden med målet att en dag börja blogga på uppdrag av moderaterna...

  Jinge, du är fan helt knäpp.

   

  Blogger Anders_S skrev... (10 december, 2007 21:12) : 

  Är du beredd att skriva likadant om isarel som häromdan gjorde samma sak mot några svenskar.

  Det vågar jag. Att skriva likadant om Kuba och om Israel. Inget av de två länderna är demokratiskt som jag ser det.

  Jag tycker personligen Kuba är det bättre av de två (ingen apartheid, ingen olaglig ockupation). Vad tycker du? Svara gärna i en kommentar på min blogg.

   

  Blogger Anders_S skrev... (10 december, 2007 21:27) : 

  Jag utgår också från att du jhar kritiserat den svenska staten för det odemokratiska övergrepp de begick mot mig och 77 andra på Schillerskas gård i juni 2001. (varav 10-talet socialdemokrater) Har du inte protesterat mot Israels övergrepp och mot den svenska statens övergrepp är du inte demokratiskt trovärdig. Och din kritik mot Kuba faller pladask på marken. Den blir ingenting värd. Frö at vara demokratiskt trovärdig måste man ha smma linje oavsett vilka regimer och länder som begår övergrepp. Jag tycker inte det verkar som du har det. Har jag fel, så skriv om Israel. Gör du inte det utgår jag från att din syn på övergrepp är villkorad beronde på vilket land det är.

   

  Anonymous Petra Andersson skrev... (10 december, 2007 21:40) : 

  Men - det är ju något som är bra snett. Att skriva om Kuba är inte samma sak som att tycka att andra som gör fel gör rätt - bara att det på Kuba är fel.

  Den rörelse som ungliberalerna träffade är en kvinnoorganisation vars makar sitter i fängelse, som av Amnesty anses vara politiska fångar. Är det verkligen så att Kuba är ett "bättre" land som fängslar människor som tycker annorlunda än regimen? Som anser att varje person som innehar Pippi långstrump är en spion och den kan dömas till 20 års fängelse?

  Det är inte så att Kuba är världens värsta land. Men inte är det ett trevligt heller.

   

  Blogger Pastey skrev... (10 december, 2007 21:54) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (10 december, 2007 22:12) : 

  Anders, som jag skrev i svaret till Jinge så hade jag missat nyheten om de gripna svenskarna i Israel. Nu är nog iofs inte chansen stor att jag hade skrivit något om det ens om jag hade sett det, mest beroende på att jag i ytterst liten utsträckning skriver om utrikespolitik här på min blog - och i stort sett aldrig om Israel/Palestina-konflikten. Skälet till det är att jag helt enkelt kan för lite om den. Jag har mina begränsningar, och det här är ett känsligt politiskt område jag helst låter bli.

  Och nej, jag bloggade inte om de övergrepp du säger dig ha blivit utsatt för 2001 - mestadels på grund av att jag inte bloggade 2001. Hade jag gjort det så hade jag nog dock knappast skrivit något som du blivit nöjd med. Däremot har jag vid ett flertal tillfällen skrivit om händelser jag faktiskt betraktar som övergrepp från den svenska staten.

  Petra, jag kan bara instämma.

   

  Blogger Peter skrev... (11 december, 2007 00:08) : 

  Jag tror att många socialister som kommenterat här har problem med att Jonas M är DEMOKRAT och inte kommunist.

  Kommunister brukar inte vilja diskutera Kubas övergrepp, diktatur och brist på mänskliga rättigheter när dessa tas upp, de diskuterar hellre då övergrepp från USA eller Israel för att på så sätt rättfärdiga Kubaregimens terror mot den egna befolkningen.

  Men låt oss inte glömma bort att socialdemokraternas både länge och ihärdigt kramat både Castro, hans regim och dess Kubas diktatur. Uppenbarligen så är det många socialdemokrater som gör det fortfarande.

  Jag tror många uppskattar att Jonas Morian står upp för sina egna åsikter och att dessa ibland kommer till uttryck i form av kritik mot socialdemokratin. Hederlighet och att stå upp för sina principer ger ett gott intryck hos de flesta människor.

   

  Blogger Jinge skrev... (11 december, 2007 00:46) : 

  Du har aldrig sett/hört mig som Castrokramare. Jag är inte alls någon beundrare av Kuba och har aldrig varit. Men du brukar knappast läsa vad jag skriver på min blogg så svepande formuleringar klarar du, men du har inga belägg.

  Jag har aldrig tvivlat på att Jonas är demokrat, jag har aldrig påstått något annat heller.

  Men jag konstaterar att hans åsikter normalt är desamma som högerregeringens och ska jag sätta något slags stämpel på honom blir det moderat. Jag var frestad att skriva liberal, men så förbaskat rå är jag inte.

  Skälet till att (s) numera är i opposition är att det finns fler som Jonas i partiet. Jag skulle kunna namnge en hel bunt, men det räcker väl med GP. Oxo han en person med liknande åsikter, fast jag skulle peta in Jonas till höger tom om GP.

  Jonas: När det gäller Israel så skriver du inget därför att du arbetar på Forum för Levande Historia. Där skulle du slängas ut direkt om du sade/skrev något negativt om Israel.

  Inom parentes kan jag nämna att Sverige troligen är det enda demokratiska land i världen som startat en speciell myndighet för att se till att ungarna i skolan för lära sig "rätt" historia.

  Sådant förekom annars bara i diktaturer som Östtyskland, Sovjetunionen och liknande.

  Det är en mycket allvarlig sak när staten inte längre litar på universiteten och historieforskningen utan måste anställa egna forskare för att få en "korrekt" historiesyn.

  Men du kunde ha svarat Anders det här om Israel Jonas. Hur skulle DET se ut om FFLHs pressekreterare plötsligen började tala om Genèvekonventionen, Mänskliga rättigheter, Olaglig ockupation, Negligerande av samtliga FN:s deklarationer, Illegala bosättningar, Etnisk rensning, Murbygge, Riktade politiska mord och så vidare, listan kan göras lång.

  Då är det bekvämare att skriva att man känner till för lite om utrikespolitik.

  Men de mänskliga rättigheterna på Kuba tycktes du känna till väl...

  :-)

  Genomskinligt Jonas!

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (11 december, 2007 07:58) : 

  Jinge, det är otroligt lågt av dig att hänga ut mig utifrån var jag jobbar. I synnerhet som jag aldrig skriver om jobbet - trots att det knappast saknats uppslag.

  Till saken hör att jag dessutom bara jobbat där jag gör sedan i våras, varför möjligheten för arbetsplatsen att utöva inflytande över vad jag skriver inte ens i teorin funnits särskilt länge.

  Jag har haft andra jobb under tiden jag bloggat, och inte heller då har jag vare sig skrivit om dem eller tagit instruktioner för mitt bloggande från någon.

  Hur märkligt och pretantiöst det än kan låta så är jag en person med hög integritet som inte går någons ärenden. Mitt bloggande är mitt eget. Inget parti, ingen organisation och ingen arbetsgivare dikterar villkoren för vad jag skriver. Jag skulle hellre säga upp mig än att acceptera restriktioner.

  Med det sagt så tänker jag inte heller denna gång kommentera min nuvarande arbetsplats här på bloggen. Jag nöjer mig med att konstatera att du har fel. Svensk yttrandefrihet gäller även på statliga myndigheter i Sverige. Och där jag jobbar för närvarande är det lika högt i tak på fikarumsdiskussinerna som på något annat ställe jag jobbat.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (11 december, 2007 10:36) : 

  Det är både fantastiskt och vfäldigt talande. 17 kommentarer på denna post och inte en enda som försöker bemöta eller besvara Jonas fråga (om Kubas fantastiska demokrati - för er som kanske glömt). Bara haranger om USA och Israel.

  Fan, jag måste någon dag lära mig de här debattknepen. Eller nej förresten, då måste jag nog även anamma dagismoralen; "Men Bosse är ju taskigare än jag! Då måstye jag också få vara lite elak! Buhu!"

  (18 st nu).

   

  Blogger sestrajcic skrev... (11 december, 2007 12:00) : 

  Hej Jonas!

  Skönt att du utgår från att båda demonstrationerna som jag nämnde ingick att planera upplopp.

  Demonstrationen i USA var planerad och genomförd av fredsrörelsen i USA, som tillhör ickevålds-delen. I Italien var det likaså inga upplopp eller kravaller som planerades. Men det är skönt att du lite random släpper ur dig att Kuba är en diktatur.

  Min enkla poäng är att man ska ha seriösa diksussioner om demokrati och diktatur och de stora demokratiska problem som finns såväl på Kuba, i Italien som i USA.

  Det var naivt av mig att tro att du skulle förstå.

   

  Blogger Peter skrev... (12 december, 2007 01:55) : 

  När man läser kommunisternas kommentarer här så inser man hur små dessa människor är. Man mår illa när man ser deras likgiltighet inför att människor får leva sina liv i Castros fängelsehålor pga de vill leva som fria människor.

   

  Anonymous nicklas eriksson skrev... (12 december, 2007 08:41) : 

  Svensk polis spärrade in mängder av oskyldiga människor på Hvitfeldtska i Göteborg enligt guilt by association under Göteborgskravallerna. Den stora massan av dessa planerade heller inga brott. Polisen angrep demonstrationståg enligt samma modell.

  Är man ett hot mot systemet måste man bekämpas. Gäller på Kuba, gäller i Italien, gäller i USA, gäller i Israel och i Sverige.

   

  Anonymous Kristofer skrev... (12 december, 2007 15:47) : 

  Naiva och ideologiskt fundamentalistiska nördliberaler som åker till Kuba och begår brott för att hamna i svenska medier. Folk behandlas precis likadant här i Europa, men tydligen är det bara värt att kritisera brist på demokrati när det är länder vars ideologi man är motståndare till.

  En amerikansk filisofiprofessor är till exempel portförbjuden i England för att han anses ha fel åsikter i djurrättsfrågan; mängder av fredliga flygbladsutdelare som motarbetar päls, djurförsök etc har gripits i både Sverige, England, Österrike med mer.

   

  Anonymous Kristofer skrev... (12 december, 2007 15:51) : 

  Här finns film på hur fredliga flygbladsutdelare grips av svensk polis. Hur mycket har de så kallade yttrandefrihetsförespråkande liberalerna gjort mot detta? Inte ett skit. Smidigare då att åka på betald lyxsemester till Kuba.

   

  Anonymous fd sosse skrev... (12 december, 2007 17:34) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger sestrajcic skrev... (12 december, 2007 17:40) : 

  fd sosse: vem har slagit ngt hårt i ditt huvud?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (12 december, 2007 17:47) : 

  Anonyma kommentarer är inte tillåtna här. Presentera er om ni har något att säga.

   

  Blogger Jinge skrev... (12 december, 2007 18:33) : 

  Jonas: ”Jinge, det är otroligt lågt av dig att hänga ut mig utifrån var jag jobbar.”

  Jag hänger inte ut vare sig dig eller någon annan. Jag konstaterar att du arbetar på Forum för Levande Historia, en myndighet som ska lära skolbarnen historia. Forskare på universiteten klarar uppenbarligen inte att förmedla kunskapen, eller är det ”rätt” kunskap de inte förmedlar?

  Jag vet inte hur det är ställt. Men det jag vet är att ett par ”forskare” försökte påstå att svenska folket egentligen var antisemiter, och de gjorde det utifrån en undersökning som blev utskrattad inom delar av universitetsvärlden såsom varande ”icke forskning” med ledande frågor och fantasifullt tolkade svar.

  Oavsett vad man tycker om det, eller de nya tilläggsdirektiv som FFLH fått, så kan man konstatera att Sverige är det enda land i västvärlden som har en statlig myndighet som ska förmedla tillrättalagd forskning som ska serveras skolbarnen.

  Nordkorea, Kina och några länder till har sådan verksamhet, troligen Kuba oxo.

  FFLH har gjort sig kända som ”Israelvänner” och har en tämligen hög profil i dessa frågor. När jag frågade efter information om vilken information som fanns om Nakban (fördrivningen och mord på tiotusentals palestinier i slutet av 40-talet) så fick jag ett snäsigt svar – inget.

  FFLH är intresserade av antisemitismen som särskild fråga. Men den Levande (och pågående) historia om etnisk rensning av palestinier både inom Israel och på Västbanken och i Gaza vill man inte tala om. Trots att den är EXTREMT levande. Israel har brutit mot varenda resolution som FN tagit mot dem, de begår ständiga brott mot Genèvekonventionen, Mänskliga Rättigheter. Vår utrikesminister (m) sade i Riksdagen häromdagen att landet begår folkrättsbrott.

  Men du vill inte skriva om Israel på grund av att ”du inte känner till något” om konflikten i Mellanöstern. Det är klart som korvspad att jag sätter ett sådant märkligt uttalande i relation till ditt arbete. DÄR får man inte tala högt om Palestina.

  Föräldrar har hittat min blogg via Google när deras ungar tvingats att åka till Gamla Stan för ett obligatoriskt besök på FFLH:s utställning. De har velat att jag ska skriva om det tvånget. Det sista mailet fick jag från en pappa till en tonårsjänta som skulle skriva ett arbete om Anne Franks dagbok. Problemet består i att den är skriven med kulspetspenna. Och det som verkligen försvårar saken är att den inte var uppfunnen då dagboken sägs vara skriven.

  Att någon arbetar som pressekreterare på FFLH och som säger sig inte känna till Mellanösternkonflikten är en rent ut sagt häpnadsväckande uppgift. Och att dessutom påstå att man känner till MÖ mindre än Kuba är minst lika märkligt.

  Men HÄNGER UT dig gör jag inte på något sätt. Jag konstaterar att det finns omständigheter som kan vara en förklaring på att du inte säger dig känna till Mellanöstern. Tycker du det är det insinuant så tycker jag att du ska förklara dig.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (12 december, 2007 18:44) : 

  Jinge, vill du mig något som rör mitt jobb så rekommenderar jag att du kontaktar mig via min jobbadress som du kan hitta på webben.

  Fler irrelevanta kommentarer här kommer att raderas. Och innan du börjar käfta om detta så ber jag att få påminna om din egen policy när det gäller kommentarer som du inte bedömer som relevanta för inlägg du skrivit.

   

  Anonymous John Simon Ritchie skrev... (13 december, 2007 17:22) : 

  Jinge: visserligen har du rätt i att FFLH är Israelvänliga, många som arbetar där har personlig anledning att vara det. Men att du försker misstänkliggöra Anne Franks dagbok genom att påstå att den skulle vara skriven med kulspetspenna visar med all önskvärd tydlighet att du är en otäck typ som Jonas borde blockera från detta forum. Påståendet om kulspetspennan är en känd vandringssägen som sprids av nazister. För mer information om detta, kan den som är nyfiken läsa här:

  http://www.annefrank.org/content.asp?PID=794&LID=2

  Att svenska kommunister i sitt USA- och Israelhat sprider nazipropaganda är mycket talande. Och vidrigt.

   

  kommentera