Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    fredag, november 30, 2007

    Opinionskatastrofen

    Stadiet då de låga opinionssiffrorna för regeringspartierna var oroande är för länge sedan passerat. Den senaste publicerade mätningen, där avståndet mellan blocken nu är uppe i 18,6 procentenheter, kan inte beskrivas på något annat sätt än katastrofal för Fredrik Reinfeldt.

    Enligt Synovate så får socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet tillsammans 57,3 procent av väljarstödet, att jämföras med 38,7 för de fyra borgerliga partierna.

    I Dagens Nyheter konstaterar tidningens politiske analytiker Henrik Brors att moderaternas väljarstöd på 21,6 procent är den lägsta siffran för partiet sedan september 2003, då Bo Lundgren ännu inte formellt avgått som moderatledare. Nedgången under hösten har framför allt skett bland män över 45 år, och bland TCO- och Saco-medlemmar – alltså grupper där borgerligheten tidigare haft ett relativt starkt stöd.

    Socialdemokraternas siffror har samtidigt åter vänt uppåt och med 46,2 procent av väljarna bakom sig är partiet tillbaka på samma nivå som omedelbart efter valet av Mona Sahlin till partiledare i våras.

    I det här läget finns det all anledning för Sahlin att – med all respekt för rådslagsarbetet – faktiskt börja leverera egna besked om vilken politik hon vill driva. Debattartikeln i DN i veckan visade att hennes tålamod börjar tryta. Gott så, men att skälla ut borgerligheten för att de bedriver borgerlig politik vinner man inga val på.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Opinionskatastrofen"

     

    Anonymous Anonym skrev... (30 november, 2007 08:47) : 

    Helt rätt. Nu måste Mona Sahlin säga något själv och inte hela tiden hänvisa till rådslaget så fort hon får en "konstig" fråga. Iaf om någon ska ta henne på allvar som en möjlig ledare för sverige.

     

    Anonymous Anonym skrev... (30 november, 2007 11:52) : 

    Det är ju inte bara Mona som kan ta upp sakfrågorna på bordet, man kan med rätta kritisera regeringen för att de inte driver någon opinion i sakfrågorna heller.

    Sedan kan man ju fundera på anledningen till att varken regeringen eller Mona just nu är intresserade av att dra fram sakfrågorna. En anledning kanske är att skillnaderna mellan (s) och alliansen är mikroskopiska idag, i synnerhet i de sakfrågor som väljarna tycker är riktigt viktiga.

    Liknar det inte en politikens naturlag - ju mindre skillnaderna är mellan regering och oppositin i sakfrågorna, desto större sannolikhet att det blir regeringsskifte på grund av missnöjesröstning?

    Men är det en sådan politik vi vill ha? Vad betyder det för demokratin på sikt? Vart fjärde år byter man laguppställning mellan landets pr-byråer och Rosenbad. Hur länge kan vi ha 80% valdeltagande i en demokrati som fungerar på det sättet?

    Det skulle vara oerhört befriande om politikerna vågade lansera konkretare visioner för Sverige på sikt istället. Tala om att "hit vill jag försöka föra utvecklingen" och varför.

    Men det kommer vi nog inte att få se. Vi får leva med trianguleringens förbannelse...

    Ska man vara positiv så är ju systemet med regeringsskifte vart fjärde år ett bra vaccin mot att någon ideologiskt driven dåre på en ytterkant ska förstöra samhället. Den enda risken ligger i missnöjespartier som får vågmästarroll.

     

    Anonymous Anonym skrev... (30 november, 2007 13:20) : 

    Man hinner göra stor skada på fyra år också.


    Även om jag inte vill ta Monas brösttoner så tror jag att hon har väsentligen rätt i debattartikeln. Retoriken och praktiken har inte hängt ihop hos alliansen, vare sig det gäller den förda politiken eller moral och beteende. På så vis har speciellt de nya moderaterna lyckats alienera nästan alla väljargrupper de nådde ut till i valet. Jag har svårt att se att Reinfeldt kan fortsätta leda partiet efter nästa val.


    /Hampus

     

    Blogger Peter L skrev... (30 november, 2007 14:39) : 

    Hampus,det Mona visar nu är inget annat än populism när hon istället borde peka med handen mera, då kanske hon skulle bli ett alternativ till Reinfeldt.Ingen vet nåt om framtiden men tror inte moderaterna sparkar Fredrik Reinfeldt snarare att han själv tröttnar på trycket och lägger av.

    /Peter

     

    Blogger Johan Hedin skrev... (30 november, 2007 17:38) : 

    Om det fortsätter så här så riskerar vi Sveriges genom tiderna sämsta valrörelse år 2010 (även ur ett socialdemokratiskt perspektiv). Med fokus på poltikernas "moral" i stället för sakfrågor och med en socialdemoktrati som missade att tänka nytt av rädsla att förlora sina fina opinionssiffror.

     

    Anonymous Anonym skrev... (30 november, 2007 18:29) : 

    Med risk för att göra borgerliga väljare lessna kanske man ska ta ett nytt grepp på den här debatten. Nej, alliansens motgångar har inget som helst att göra med att socialdemokraterna skulle sitta tysta. Det gör man inte - det är vad jag skulle vilja kalla ett Stockholmsperspektiv. I själva verket formligen myllrar det i partiet och rörelsen just nu - kolla i kommuner och landsting. Och det måste naturligtvis gräma borgerliga fösvarsadvokater att inte kunna häva regeringen Reinfeldts stigmata genom att välta över ansvarsfrågan på Mona Sahlin. Vilket man försöker göra, även i den här posten enligt formeln att så snart sossarna tar bladet från munnen kommer siffrorna att vända.
    Det kommer naturligtvis att vända fyra år är lång tid - men det är märkligt att det ska vara så svårt för vissa att helt enkelt acceptera att den här sitsen har Fredrik Reinfeldt satt sig i alldeles på egen hand. Han är en svag ledare, som på sikt kommer att utmanas än hårdare av mer hårdföra allianspartners, och i förlängningen t o m ifrågasättas som statsminister. Och detta oavsett vad Mona Sahlin säger.
    Det finns ingen som helst anledning att stressa fram de socialdemokratiska alternativen. De ska i god ordning stötas och blötas för att väljarna ska kunna ta ställning 2010. Tills dess vore det en strategisk dumhet att inte låta borgarna tappa byxorna igen och igen och igen.

     

    Blogger Calle Fridén skrev... (01 december, 2007 12:53) : 

    Vill bara påpeka att jag inte upplever Mona Sahlins inlägg som ett angrepp på borgarna för att de bedriver sin politik. Snarare är det ju så att de bedriver en politik som de mörkade om under valrörelsen, och känns det som ett jättebra omdöme? Att bli vald på falska premisser. Annars tror jag Ursula Berge och Per T Ohlsson var mycket närmare och mer distinkta i Arena där de konstaterade att Ordförande Persson mycket väl kan ha varit den direkta orsaken till valnederlaget. En slutsats som partiet noga aktade sig för att dra i eftervalsanalysen

    Calle Fridén

     

    kommentera