Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, mars 17, 2008

  Mindre organisation kan ge fler engagerade

  På senare tid har det kommit flera rapporter i medierna om att socialdemokraterna tappade hela 19 000 medlemmar under 2007, vilket sägs vara det största medlemsraset på över tio år.

  Katrine Kielos,
vikarierande chefredaktör för Dagens Arena, skriver att internet kan vara ”precis det verktyg genom vilket det går att återuppfinna folkrörelsen”. Om det socialdemokratiska partiet bara förstår att utnyttja möjligheterna.

  Vad hon pekar på är det faktum att människor vill delta och organisera sig efter sitt eget huvud, och att webben i dag möjliggör detta. Och därför, skriver Katrine Kielos, ”kommer de organisationer som inte vågar låta människor organisera sig efter sitt eget huvud inte lyckas organisera människor”.

  Mindre pådyvlad organisation uppifrån för att möjliggöra människors fria engagemang, således. Det låter som ett gott recept.

  I februari skrev Anton Andersson på Socialdemokratiska studentklubben i Stockholms (SSK) blogg att ”Makt måste flyttas nedåt” och val till diverse poster ”måste bli öppnare och renare”.

  Samtidigt konstaterade han att ”Socialdemokratin kommer inte inom överskådlig tid att ha miljontals medlemmar”, men däremot kan vi bli 120 000 medlemmar igen ”och aktivitetsgraden i föreningarna kan bli mycket högre”.

  Katrine Kielos skriver även: ”Att gå med i ett parti är inte att köpa en uppsättning tankar att vara lojal med, det är att vilja ta ansvar”. Och jag är för min del övertygad om att engagerade socialdemokrater – oavsett om de är partimedlemmar eller ej – mer än väl skulle kunna axla detta ansvar om de bara gavs chansen.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Mindre organisation kan ge fler engagerade"

   

  Anonymous Charlotta L skrev... (17 mars, 2008 16:00) : 

  Hej!
  Även om jag håller med Katrine Kielos i vaje ord hon skiver om behovet av förnyade organisationsformer, så går det inte att bortse från att det så kallade "medlemstappet" 2007 till allra största delen består av att det nya medlemsregistret har kramat luften ur de tidigare lite uppblåsta medlemssiffrorna. Det är mycket svårare nu för partiföreningar att "överrapportera" medlemmar i syfte att öka sitt inflytande i arbetarkommunerna, och för fackförbunden att "kollektivansluta" medlemmar i samma syfte.

  Annars är min (begränsade) bild från partiarbetets vardag att medlemsvärvningen går hyggligt och att få medlemar lämnar partiet av något annat skäl än att de lämnar med fötterna före.

   

  kommentera