Gör som DN, lyssna på s
[UPPDATERAD] Dagens Nyheters ledarsida skriver i dag om FRA-debatten och konstaterar i dag att ”Det som i juni såg ut att bli regeringens största kris har blivit en ännu större kris”. Även Aftonbladet är inne på samma linje. Och det är sannerligen bara att instämma. Så många som var tredje väljare har fått minskat förtroende för regeringen efter FRA-krisen, enligt en ny mätning från GP/Sifo. Förtroende för regeringen ökar knappast av att centerpartiet nu slingrar sig från att deras riksdagsledamöter i somras enhälligt röstade för FRA-lagen. Nu hävdar de, efter en senkommen intern debatt, att det går att gallra bort den trafik som går mellan svenska telefonnummer och datorer. FRA skulle, enligt centerpartiet, bara få tillgång till transittrafik genom Sverige och kommunikation som verkligen handlar om internationella företeelser. Folkpartiets FRA-grupp träffades i går för att diskutera förbättringar när det gäller integritetsskyddet i FRA-lagen. Partisekreterare Erik Ullenhag uppger att man under mötet bland annat diskuterade centerförslaget och att fp ”funderar i grunden i samma riktning”. Försvarsminister Sten Tolgfors (m) uppges välkomna centerpartiets ”konstruktiva inspel”, men vill i övrigt inte kommentera innehållet. Frågan är var filtreringen ska ske och vem som ska sköta den återstår dock fortfarande att lösa. Thomas Bodström tycker att det hela verkar vara ett steg i rätt riktning, men framförallt visar hur viktigt det är att ta ett brett grepp om FRA-frågan. Bodström tror att debatten kommer att fortsätta i ”all oändlighet” om man ska ta en fråga i taget – vilket han naturligtvis har rätt i. Därför är det bättre att riva upp lagen och tillsätta en parlamentarisk utredning, i linje med vad Bodström argumenterat för på DN debatt. Faktum är att självaste Dagens Nyheter ger Thomas Bodström och socialdemokraterna rätt: Paradoxalt nog är det socialdemokraterna som erbjuder bästa reträttvägen. Frågan om signalspaning i kabel och FRA:s framtid är alldeles för stor för att avhandlas av tillfälliga riksdagsmajoriteter. Här behövs en blocköverskridande överenskommelse. Men först efter en rejäl genomgång i form av en parlamentariskt sammansatt utredning. Detta alternativ är inte bara det politiskt smartaste. Det är också, ur ett medborgarperspektiv, det bästa. * * * PS: Relaterat till ovanstående så kan jag passa på att tipsa om att socialdemokraterna i riksdagen har gett Twingly i uppdrag att under ett seminarium på torsdag den 18 september belysa bloggosfärens genombrott som opinionsbildare, med utgångspunkt i FRA-debatten. Seminariet är öppet, men antalet platser är begränsat. Anmälan till kristian.krassman@riksdagen.se. Andra skriver intressant om politik, FRA, socialdemokraterna. |
Kommentarer om "Gör som DN, lyssna på s"
Mestadels korrekt, åtminstone vad gäller hur S taktiskt har skött frågan och om att S förmodligen erbjuder den bästa reträttvägen. När ni har rätt har ni rätt.
Jag har ändå en viss skepsis mot Bodströms intentioner i detta fallet, det finns en anledning till att begreppet Bodströmsamhället myntades...
"Senkommen intern debatt"? Om du hade haft insikt i Centerpartiet hade du vetat att debatten har rasat sedan innan beslutet togs, och en febril aktivitet tog vid så snart beslutet väl var fattat.
Emil, jag föreslår att du läser Bodströms debattartikel för en korrekt bild av hans syn på FRA-frågan.
Sundevall, jag påstår mig inte ha några djupare insikter om centerpartiets inre liv. Men av vad jag kunnat utläsa på partiets webbplats samt uppfattat av bloggar och andra medier så inleddes formellt en dialog om FRA-lagen i c efter riksdagsbeslutet i sommar. Mot den bakgrunden tycker jag att det är rimligt att tala om en senkommen inre debatt.
Jonas, jag har läst debattartikeln. Som sagt håller jag med Bodström om det mesta han säger i denna, dock tycker jag inte att det verkar prudent att basera hela min bild av Bodström på en debattartikel.