Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    lördag, augusti 23, 2008

    Svettig halvtid för Reinfeldt

    Nästan två år efter det borgerliga maktövertagandet samlas regeringen för överläggningar om den ekonomiska politiken för resten av mandatperioden. Det är en regering som fått ta mycket stryk sedan de stolta orden på valnatten 2006.

    Att situationen sprungit statsminister Reinfeldt och finansminister Borg ur händerna framstår som allt mer uppenbart. Redan tidigare i veckan meddelade Statistiska centralbyrån att antalet lediga jobb minskat med över tio procent under årets andra kvartal jämfört med samma period förra året. Dessutom har antalet öppet arbetslösa och antalet i arbetsmarknadspolitiska åtgärder ökat i juni och juli, jämfört med samma månader i fjol. Det betyder att det så kallade utanförskapet ökar i de här grupperna.

    Mot den bakgrunden är det inte en minut för tidigt för regeringen att satsa drygt 30 miljarder kronor för att bland annat stimulera sysselsättningen. Däremot lär moderaterna få det tufft om de dessutom ska sänka skatterna med 15 miljarder. Vare sig centern eller kristdemokraterna har ännu inte slutit upp bakom Reinfeldt på den punkten. Folkpartiet vill dessutom bland annat ha en generell skattesänkning för alla pensionärer, och centerpartiet kräver sänkta arbetsgivaravgifter.

    Svenska Dagbladets Göran Eriksson konstaterar att regeringen långt i från befinner sig i någon avundsvärd situation: ”I de nya prognoserna stiger arbetslösheten ända fram till valåret 2010, och oppositionen behöver inte något pr-geni för att framställa lutningen på kurvan som ett misslyckande”.

    Samtidigt skriver nu Anders Borg ned regeringens prognos för Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, och talar om en inbromsning i svensk ekonomi. Och efter hård kritik från näringslivet backar han från förslaget att begränsa företagens rätt att göra ränteavdrag.

    Så sent som häromdagen rapporterade DN om att statens finanser går med kraftigt plus och att diskussionerna mest har handlat om hur stort utrymmet för skattesänkningar och reformer egentligen är; 20-30 miljarder enligt Anders Borg – 60-70 enligt Svenskt Näringsliv.

    Socialdemokraterna förefaller betydligt mer säkra än regeringen om vilken väg Sverige bör gå, och aviserar redan nu delar av innehållet i sin kommande budgetmotion.

    Här talas det tydligt om ”satsningar hela vägen från förskola till forskning”; ”satsningar på gemensamma forskningsprogram tillsammans med näringslivet”; sänkta arbetsgivaravgiften för de minsta företagen; ”riktade miljardinvesteringar för att stärka välfärden i kommunsektorn”; ”reparera” arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen, samt ”insatser som förbättrar ekonomin för barnfamiljer, studenter och pensionärer”.

    Det är att lägga ribban högt.

    Fredrik Reinfeldt måste nu börja leverera om han ska kunna matcha detta inför valet 2010.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Svettig halvtid för Reinfeldt"

     

    Anonymous Anonym skrev... (24 augusti, 2008 02:44) : 

    Om sossarna hade varit så säkra på vilken väg de vill gå, varför behöver de då ljuga och smutskasta så mycket?

    http://monaljuger.wordpress.com/2008/08/22/mona-ljuger-23/

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (24 augusti, 2008 10:22) : 

    Peter, såväl du och jag som Mona Sahlin kan uppenbarligen hänvisa till olika källor som ger oss stöd får vår argumentation. Det finns därmed ingen anledning att ta till anklagelse om lögn.

     

    Anonymous Anonym skrev... (24 augusti, 2008 11:51) : 

    I så fall tycker jag att ni skall göra det. Tills dess står anklagelserna om lögn fast.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (24 augusti, 2008 11:55) : 

    Peter, "vi" är inte en odelbar enhet. "Vi" socialdemokrater resonerar, tycker och skriver saker oberoende av varandra. Vilket rimligen ni till höger också gör. Påklistrad kollektivisering är ungefär lika illa för en konstruktiv diskussion som tröttsamma anklagelser om lögn.

     

    Anonymous Anonym skrev... (24 augusti, 2008 12:28) : 

    Det där kallar jag för en avledande manöver. Det är klart att det är svårt att visa att Mona Sahlin talar sanning när offentlig statistik och fakta visar att hon ljuger.

    Med "ni" menar jag Mona Sahlin och alla er andra som framför hennes lögner.

    Jag kan förstå att du tycker att det är tröttsamt att Mona Sahlin blir anklagad för lögn när hon ljuger. Det är faktiskt så illa så att man får intrycket av att många i vänstern tycker att det är helt och hållet ok när era representanter i partitopparna ljuger.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (24 augusti, 2008 13:35) : 

    Peter, lägg ned nu. Politisk diskussion gynnas inte av skitsnack. Du ser ju inte mig påstå att borgerlighetens företrädare ljuger. Däremot förlitar vi oss uppenbarligen på olika källor och har olika uppfattningar om vad som rätt. Du är välkommen att i andra forum driva linjen om att "vi i vänstern" ljuger, men här på min blogg ställer jag högre krav på saklig diskussion.

     

    Blogger Emil skrev... (24 augusti, 2008 14:54) : 

    Jonas, jag tycker det verkar som om det är just källorna som Mona Sahlin använder som granskas snarare än att de ställs mot andra källor.

    Sedan måste jag även få påpeka att ”satsningar hela vägen från förskola till forskning”; ”satsningar på gemensamma forskningsprogram tillsammans med näringslivet”; sänkta arbetsgivaravgiften för de minsta företagen; ”riktade miljardinvesteringar för att stärka välfärden i kommunsektorn”; ”reparera” arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen, samt ”insatser som förbättrar ekonomin för barnfamiljer, studenter och pensionärer”." knappast är att tala tydligt. Det ändå tydliga är väl talet om löfte på lägre arbetsgivaravgifter för småföretag (vilket förvisso är ett korkat förslag men ändå ett konkret förslag). I övrigt handlar det främst om gammal vanlig sosseretorik.

    Det förefaller även lite märkligt (av dig denna gången) att å ena sidan beskriva det som "att få det tufft" att genomföra investeringar på 30 miljarder och skattesänkningar på 15 miljarder och å andra sidan hylla ett förslag som verkar kräva oändligt mycket mer investeringar (även om det naturligtvis inte finns några siffror i detta "tydliga" förslag)

    Som en liten parentes förefaller det även minst sagt märkligt att Sahlin och Östros aviserar "riktade miljardinvesteringar för att stärka välfärden i kommunsektorn, inte minst sjukvården." Sjukvården ligger mig veterligen under landsting och inte under kommuner i Sverige, men de kanske har tagit Göran Persson nyligen gjorda förslag på att avskaffa landsting på allvar...

     

    Anonymous Anonym skrev... (24 augusti, 2008 16:06) : 

    "att antalet lediga jobb minskat med över tio procent under årets andra kvartal jämfört med samma period förra året."

    Löjligt att använda som referens för att det skulle gå dåligt för Sverige. Förra året var ett rekordår. Utan siffrorna för 05 och 06 så är inte denna typ av nedgång ett argument för dålig arbetsmarknad. Det är ett argument för nedkylning på arbetsmarknaden, en nedkylning som kommer efter alla toppar, för annars vore det ju ingen topp.

    Kalle N

     

    Anonymous Anonym skrev... (24 augusti, 2008 16:13) : 

    "Politisk diskussion gynnas inte av skitsnack."

    Detsamma gäller lögner.

    Bara för att något är en nedgång så innebär det inte att det är dåliga siffror. Det kan mycket väl vara så att man har haft jämförelsedata som stack ut på ett positivt sätt. Att inte upplysa om att förra året var ett extremår beträffande antalet nyanmälda jobb är att ljuga om att en nedgång på 10% skulle vara något anmärkningsvärt. Nu är det inte det. Ta fram siffrorna från 05 och 06 och visa att de var högre för det är det ni antyder. Fram tills dess att ni visat så är det en lögn att nedgången skulle vara detsamma som att regeringens ekonomiska politik misslyckats.

    Kalle N

     

    Anonymous Anonym skrev... (24 augusti, 2008 17:44) : 

    Klart som tusan att regeringen inte kan som ansvarig för en ekonomisk utveckling som i mångt i mycket beror på internationella faktorer. Det finns ju en tendens i svensk politik att från den sittande regeringen sida skönmåla sig själv när ekonomin går bra och från oppositionens sida peka kraftigt finger mot densamma ner vi ser en nedgång i svensk ekonomi.

    Ser vi till t.ex. den beräknade sysselsättningsökningen från Konjunkturinstitutet för perioden 2006 - 2010 så beror stora delar detta på något annat än de borgerliga regeringens ekonomiska politik. Utan snarare som nu är fallet pga. av internationella faktorer. Då skall man ha i åtanke att den borgerliga regeringen finansierat sina reformer på bekostnad av sänkta ersättningar för arbetslösa.

     

    Blogger Din vän skrev... (24 augusti, 2008 17:55) : 

    Högerregeringen är inte ensam skyldig till den ekonomiska nedgången, men det är klart att de har del i den.
    Hur de för en sekund kunde tro att arbetslösheten blir lägre genom att göra avgifterna dit så höga att mängder inte har råd att vara kvar, är en gåta för de flesta som lever i verkligheten.
    Hur de på fullt allvar kunde tro att mer städhjälp till lägre pris för den grupp som har välbetalda jobb skulle vara bra medicin för arbetsmarknaden är minst lika obegripligt.
    Det är klart att samhället inte blir bättre med en politik där cancersjuka kan nekas försäkringskassa.
    Högerns anhängare borde se fakta: högerregeringen har strulat till det rejält för samhället.
    Men om två år är de en parentes.
    RS
    kulturbloggen.com

     

    Anonymous Anonym skrev... (24 augusti, 2008 18:33) : 

    "Däremot förlitar vi oss uppenbarligen på olika källor och har olika uppfattningar om vad som rätt."

    Vilka är dessa källor? Och tycker du verkligen att Mona Sahlin målar upp en korrekt bild av verkligheten?

    Eller har Lena Mellin på aftonbladet en poäng?

    "Mona Sahlin har ett nytt vapen. Statistik. Hon trollar med siffror som den värsta illusionist."

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2590884.ab

     

    Blogger Unknown skrev... (24 augusti, 2008 19:34) : 

    Av någon anledning så tycks det vara en strategi från vissa att istället för att diskutera sakfrågor anklaga motståndaren för lögn. I det här fallet så det Mona Sahlin som är målet och Jonas får sin släng enligt någonslags "guilt by association". Själv har jag tyvärr inte tid att granska alla de anklagelser som Peter Albertsson refererar men jag roade mig med att titta på en - den om arbetslösheten. Enligt den genomgång Albertsson refererar har Mona Sahlin skrivit att arbetslösheten "ökar enligt SCB" , alltså går jag till källan SCB och finner då i ett pressmeddelande följande: Arbetslösheten var 5,8 procent
    Under juli var 295 000 personer arbetslösa, eller 5,8 procent av arbetskraften. Det är inte någon statistiskt säkerställd förändring jämfört med för ett år sedan. För männen var arbetslösheten 5,4 procent och för kvinnorna 6,2 procent. Det är främst bland de yngre som arbetslösheten ökat och bland ungdomar i åldern
    15-24 år var 131 000 personer arbetslösa, vilket var en ökning med 30 000 personer jämfört med juli 2007. Andelen arbetslösa ungdomar i denna åldersgrupp var 16,5 procent, en ökning från 13,4 procent för ett år sedan.

    Totalt fanns det i juli 22 000 heltidsstuderande personer som sökt och kunnat ta arbete.


    SCB säger visserligen att förändringen av den totala arbetsklöshetssiffran inte är statistiskt säkerställd men den har alltås ökat med 0,4 % sedan juli förra året. Detta gör mig lite förvånad - vi talar ändå om en förändring i storleksordning 8-10% på ett år. För de särskilt beskrivna grupperna har SCB inte den lilla brasklappen alls.

     

    Blogger Emil skrev... (24 augusti, 2008 20:03) : 

    Kulturbloggen:
    "Hur de för en sekund kunde tro att arbetslösheten blir lägre genom att göra avgifterna dit så höga att mängder inte har råd att vara kvar, är en gåta för de flesta som lever i verkligheten."

    Du menar alltså att du inte förstår all den empiriska forskning som finns runt om i världen om hur arbetslöshet minskar när man gör det mer lönsamt att arbeta än att inte arbeta?

    "Hur de på fullt allvar kunde tro att mer städhjälp till lägre pris för den grupp som har välbetalda jobb skulle vara bra medicin för arbetsmarknaden är minst lika obegripligt."

    Så att skapa jobb är inte bra för arbetsmarknaden?

    "Det är klart att samhället inte blir bättre med en politik där cancersjuka kan nekas försäkringskassa."

    Detta håller jag däremot fullständigt med dig om och det är inte heller något som händer om inte pga misstag hos försäkringskassan.

    Peter Karlberg:
    Jonas får inte någon släng pga guilt by association, han får en släng pga att:
    1) han själv bidrar (om än i mycket begränsad mängd) med att slänga fram tveksam statistik
    2) han okritiskt hänvisar till Sahlins och Östros argument och dessutom i denna kommentatorstråd försvarar deras statistikanvändning.

    Till slut så tycker jag att det vore mycket konstruktivt för svensk politik om våra politiker kunde börja hantera statistik mer varsamt varför jag även tycker det är positivt att Björklunds slarviga statistikanvändning uppmärksammas. Men det är ändå otvivelaktigt så att S är milsvitt värre framförallt när det gäller ekonomisk politik. Det är bara att hoppas att det börjar sättas ordentlig press på våra politiker om hur de använder statistik

     

    Anonymous Anonym skrev... (24 augusti, 2008 21:06) : 

    Emil:
    "Du menar alltså att du inte förstår all den empiriska forskning som finns runt om i världen om hur arbetslöshet minskar när man gör det mer lönsamt att arbeta än att inte arbeta? [...] Till slut så tycker jag att det vore mycket konstruktivt för svensk politik om våra politiker kunde börja hantera statistik mer varsamt[...]"

    "Den tolkning som regeringen gör av OECD:s rapport är obegriplig. Ingenstans i OECD-rapporten står något om att en sänkning av den svenska arbetslöshetsersättningen med tio procentenheter kommer att leda till en minskad arbetslöshet med över en procentenhet.
    I stället kommer uppgiften från en så kallad regressionsanalys av 20 OECD-länder över data från 1982–2003. Effekten gäller alltså för ett tänkt genomsnittsland.

    Men Sverige är långt från ett genomsnittligt OECD-land för viktiga variabler som sysselsättning, arbetslöshet, andel äldre i arbetskraften, kvinnlig förvärvsgrad, arbetsmarknadspolitik, ersättningsnivåer och välfärdssystem.

    OECD pekar upprepade gånger i sin rapport på att resultaten bara gäller för ett teoretiskt genomsnittsland och inte kan användas för enskilda medlemsländer.

    I stället pekas de nordiska länderna ut som exempel där det inte finns något klart samband mellan sänkt ersättning och arbetslöshet, bland annat på grund av omfattande satsningar på aktiv arbetsmarknadspolitik och genom att de fackliga organisationerna bidrar till en samordnad och ansvarsfull lönebildning."

    http://www.tco.se/Templates/Page1____238.aspx?DataID=4544


    OECD själva:

    "Ett sätt att stärka incitamenten till arbete är att sänka arbetslöshetsersättningen och att förkorta dess utbetalningstid. Nya belägg tyder dock på att "aktiveringsprogrammen" kan hjälpa till att neutralisera dessa arbetsmotverkande effekter och förbättra de arbetslösas återanställningschanser, samtidigt som välfärdsambitionerna inte behöver sänkas, förutsatt att sagda aktiveringsprogram utformas och genomförs på ett genomtänkt sätt. Aktiveringsprogram innebär bl.a. åtgärder, administrerade av effektiva och välfinansierade offentliga arbetsförmedlingsorgan, för att tillse att de arbetslösa aktivt söker arbete och stimuleras att hitta nya anställningar. Effektiva aktiveringsprogram innehåller en blandning av morötter och käppar, som kan tillhandahållas av offentliga eller privata arbetsförmedlingar, i syfte att ge de arbetslösa ordentligt stöd i deras arbetssökning och att säkerställa att de i sin tur söker arbete aktivt."
    OECD Employment Outlook - 2006 Edition: Boosting Jobs and Incomes
    Summary in Swedish

     

    Blogger Emil skrev... (24 augusti, 2008 22:17) : 

    Nero;
    Kulturbloggen påstod att det är helt obegripligt att arbetsmarknaden skulle kunna må bra av att göra det lönsammare att arbeta jämfört med att inte arbeta. OECD-rapporten du citerar visar ju tydligt att detta samband finns: "Ett sätt att stärka incitamenten till arbete är att sänka arbetslöshetsersättningen och att förkorta dess utbetalningstid." Samtidigt hävdar man att det inte är det enda sättet att minska arbetslöshet, något som jag inte heller har påstått (och ingen annan heller som jag har förstått).

    Samtidigt pekar de ju mycket riktigt på det viktiga i "en blandning av morötter och käppar". Det hade varit intressant att få höra från socialdemokrater vilka käppar ni tycker man skall använda.

     

    Anonymous Anonym skrev... (25 augusti, 2008 14:58) : 

    Emil; man fortsätter också konstatera: "Nya belägg tyder dock på att "aktiveringsprogrammen" kan hjälpa till att neutralisera dessa arbetsmotverkande effekter och förbättra de arbetslösas återanställningschanser, samtidigt som välfärdsambitionerna inte behöver sänkas, förutsatt att sagda aktiveringsprogram utformas och genomförs på ett genomtänkt sätt."

    Och med käppar avses: "Aktiveringsprogram innebär bl.a. åtgärder, administrerade av effektiva och välfinansierade offentliga arbetsförmedlingsorgan, för att tillse att de arbetslösa aktivt söker arbete"

    Det är de vi har i Sverige, att om du säger nej till anvisat arbete blir du av eller får sänkt ersättning. Vi har dessutom fullt utbyggd arbetsförmedling som ser till att människor utför de uppgifter man är ålagda osv.

     

    Blogger Emil skrev... (25 augusti, 2008 15:11) : 

    Nero,

    "att om du säger nej till anvisat arbete blir du av eller får sänkt ersättning."

    Bra, men detta är ett stort avsteg från socialdemokratisk retorik (förvisso ett något mindre avsteg från socialdemokratisk realpolitik). Systemet har också länge varit oerhört enkelt att manipulera. Jag har tex personligen träffat ett flertal personer (arbetssökande) som enbart har dykt upp på intervjuer för att de "måste" söka jobb för att behålla sina bidrag men gjort tydligt att de inte ville ha något jobb.

    "Vi har dessutom fullt utbyggd arbetsförmedling som ser till att människor utför de uppgifter man är ålagda osv."

    Effektiviteten i arbetsförmedlingen kan definitivt diskuteras. Mitt intryck är att de främst finns till för sin egen skull och för att fördela bidrag medan riktiga jobb inte förmedlas via dem utan via privata kanaler. Denna uppfattning baserar jag bla på egna erfarenheter både som arbetssökande (då jag fort kom fram till att det var meningslöst att kontakta arbetsförmedlingen) och som arbetsgivare (då jag också fort kom fram till att det var meningslöst att kontakta arbetsförmedlingen). Jag har förvisso hört anekdoter om att de skall ha blivit bättre på framförallt det förra under senare tid.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (25 augusti, 2008 15:36) : 

    "Nero", vänligen presentera dig om du tänkt fortsätta skriva här. Anonyma kommentarer är inte tillåtna och jag tvivlar starkt på att Nero är ditt namn.

     

    Anonymous Anonym skrev... (25 augusti, 2008 20:15) : 

    Peter Karlberg, Mona Sahlin fann alltså inget stöd för sitt uttalande hos SCB. Och då valde du naturligtvis det som låg mot en gråzon.

    Skall vi ta ett annat uttalande?

    Mona Sahlin: “Just nu pågår ett ras i kvaliteten i välfärden när resurserna minskar på grund av försämrad ekonomisk utveckling och ogenomtänkta skattesänkningar.”

    Sveriges kommuner och landsting: “Det har aldrig satsats så mycket pengar på välfärden som i dag.”

     

    kommentera