Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, november 08, 2008

  Ohly hotar med extraval

  Jag skrev tidigare i dag att vänsterpartiet egentligen inte torde ha så mycket att vinna på ett organiserat samarbete med s och mp, och kanske snarare borde inrikta sig på att fortsätta utveckla sin konsekventa oppositionsroll.

  Men i Ekots lördagsintervju hotade Lars Ohly med att vänsterpartiet kommer att tvinga fram ett nyval om inte Mona Sahlin släpper in v i ett regeringssamarbete efter nästa val.

  Ohly betonade att han aldrig kommer att acceptera en regering bestående av enbart socialdemokraterna och miljöpartiet. Och som ”en sista option” är v beredda att ta ett extraval om partiet ”förödmjukas offentligt i regeringsförhandlingarna”, uppgav han.

  Enligt Lars Ohly är han och Mona Sahlin överens om att de har två veckor på sig att klara ut om vänsterpartiet ska delta i gemensamma arbetsgrupper med socialdemokraterna och miljöpartiet. Grupperna ska börja arbeta i december, är det tänkt.

  Personligen ser jag helst ett fördjupat samarbete mellan s och mp utan v, men efter den senaste tidens ras i opinionsmätningarna så är kanske det mest taktiska att låta vänsterpartiet få delta i samtalen. Vilka som faktiskt kan tänkas bilda regering efter valet 2010 återstår dock att se.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Ohly hotar med extraval"

   

  Anonymous Anders Nilsson skrev... (08 november, 2008 18:18) : 

  Att detta har varit Ohlys taktik sedan länge blir ju nu fullt tydligt. Till skillnad från dig så tror jag att det är att cementera oss som ett 36%-parti om vi nu låser oss vid att vänta in resultatet av v´s ultimativa förväntningar.

  Tillsammns med mp så kunde vi fortsätta utarbetandet av en progressiv och folklig plattform för en vänster/miljö-politik.

  Det är lika troligt att vi förlorar väljarstöd till borgerligheten genom vårt flata och udergivna sätt mot v. Dessa rörelser visar sig också i de senaste opinionsundersökningarna.

  Medan vi krumbuktar oss för Ohly kan moderaterna fortsätta att lägga dagordningen för debatten om de viktiga politiska frågorna inom arbet, statsfinanser och välfärdens utformning.

  Ohly är en riktig dikeskörning.

   

  Anonymous Tord Oscarsson skrev... (08 november, 2008 18:50) : 

  Jag lyssnade noga och det framgick att Lars Ohly nu var överens med Mona Sahlin om att V ska med i samarbetet. Jag uppfattade också Lars Ohly att det finns goda möjligheter till samförstånd.

  De borgerliga tidningarna vill naturligtvis vinkla allt som händer på oppositionssidan till deras nackdel.

  Lars Ohly uttrycker sig aldrig lismande men det är uppenbart att han är angelägen om att snabbt få en överenskommelse och att han är och Mona Sahlin är överens. Jag tycker avgjort att intervjun ska tolkas så att ett samarbete som avser både politiskt innehåll och former för samarbetet är möjlig och även med nära förestående.

  SR skriver också i sitt referat från intervjun:

  Enligt Lars Ohly är han och Mona Sahlin överens om att de har två veckor på sig att klara ut om vänsterpartiet ska delta i gemensamma arbetsgrupper med socialdemokraterna och miljöpartiet. Grupperna ska börja arbeta i december, är det tänkt.Ohly sa att vänsterpartiet nu accepterar att ha utgiftstak i statsbudgeten men att han vill förhandla om nivån på taket. Detta uttalande talar också för att det inte är någon fördjupad splittring utan att partierna tvärtom närmat sig varandra.

   

  Anonymous Hinke skrev... (08 november, 2008 19:36) : 

  Anders Nilsson säger vad många tänker, slå igen den där dörren så Sverige slipper lyssna på den evige skolgossens puerila krumbukter. Han går öht inte att ta på allvar. Tyvärr är det svårt också att ta Sahlin på allvar. Om SAP har något omdöme kvar så byter man ut Sahlin-klicken i ledningen och sätter in folk med lite pondus. Folk av Anders Lagos kaliber behövs! / Hinke Robur

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 november, 2008 20:37) : 

  Jonas,

  Jag instämmer med dig. V är ett bra opposititionsparti men i mina ögon är Ohly inte mogen det ansvar ett regeringssamarbete kräver. Hans utspel/mycket bra benämnt i förgående inlägg - puerila krumbukter/ visar väl att han inte är särskilt intresserad av att vara med och regera. V får nog vänta med regeringsarbete tills partiet fått en vuxen ledare.


  Klara

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 november, 2008 21:03) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 november, 2008 21:12) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Det gäller även uppenbara pseudonymer som "Hinke Robur". Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Blogger Kraxpelax skrev... (08 november, 2008 23:28) : 

  Skönt internbråk, rödgröna rörans ras lär fortsätta, vilket är utmärkt. Var är Ohlys agenda? Vänsterpartiet skulle kanske tjäna på att stå utanför.

   

  Blogger Kraxpelax skrev... (08 november, 2008 23:29) : 

  Ah, mitt namn är Peter Ingestad.

   

  Anonymous Tord Oscarsson skrev... (08 november, 2008 23:31) : 

  Nu hudflängs Vänstern som om de aldrig tagit något ansvar. S,V och MP kom överens om budget i ett decennium under en tid då Sverige blev ett av de mest framgångsrika länderna i världen.

  Nu ska dessa partier givetvis rusta för att ta ansvar.På måndag är press inbjuden till träff där Thomas Östros (s), Ulla Andersson (v) och Mikaela Valtersson (mp) vill sätta fokus på den svenska ekonomiska utvecklingen och vad som krävs för att rusta Sverige starkt inför lågkonjunkturen.

  I utfrågningen deltar:
  Dan Andersson, chefekonom LO
  Tord Strannefors, prognoschef Arbetsförmedlingen
  Clas Olsson, chefekonom SKL
  Urban Hansson Brusewitz, prognoschef KI
  Lena Hagman, chefekonom Almega
  Lars Jagrén, chefekonom Företagarna.

  Sedan kan man spekulera i andra konstellationer men det har ingen förankring i verkligheten.Det kommer att handla om Alliansen eller S,v,mp 2010.

   

  Anonymous Peter L skrev... (09 november, 2008 01:49) : 

  Efter nästa val är mitt tips att alliansen bildar en ny regering. Kan inte se något annat alternativ framför mig.

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 november, 2008 02:47) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Bengt skrev... (09 november, 2008 11:44) : 

  Självklart skall vi avbryta alla arbetsgruppssamtal med det fackfientliga och marknadsliberalt småborgerliga vingel"peter"-partiet Mp.Och enbart samarbeta med vänsterpartiet. Det är på den kanten vi hör hemma! Det är där förändringarna och entusiasmen för ett nytt samhälle med offentligt driven välfärd återigen kan utvecklas.

  Bengt Nilsson, sosse

   

  Anonymous Tord Oscarsson skrev... (09 november, 2008 14:34) : 

  Det är många gäster hos verkligheten i den här debatten. I modern tid har vi varit beroende av samarbete med både V och Mp. Finns något som tyder på annat nu. Givet att vi strävar efter att vinna val och kunna bilda regering.Då får man gilla läget.
  Och inte ens det har räckt. Göran Persson fick under några år samarbeta även med C.

   

  Blogger Bo Widegren skrev... (09 november, 2008 16:47) : 

  Alla tycks glömma att detta med regeringstrasslet och ja-lissabon utan konsekvensutredning kostat oss de fina opinionsiffrorna. Naturligtvis måste vara ett parti som inte säljer vår själ och samtidigt bedriver en vinnande politik. Och vänstersjälen säljer vi om vi går åt höger eftersom väljarna vill ha en solidaritetspolitik av vänstersnitt. Och vänstersjälen och större delen av facken förlorar vi om vi medverkar till lönedumpning genom att inte villkora ratificeringen. I dessa två frågor kan vi naturligtvis välja bort våra möjligheter men det vore synd ...

   

  Blogger Peter A skrev... (10 november, 2008 22:10) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (10 november, 2008 22:31) : 

  Peter A, skärp dig.

   

  Anonymous Anders Nilsson skrev... (11 november, 2008 10:57) : 

  Jodå Bo,

  väljarna vill nog ha en solidaritetspolitik, men de vill också ha en frihetspolitik och en jämlikhetspolitik, de vill ha glesbygdspolitik och miljöpolitik, internationell solidaritet och en EU-politik, de vill kort sagt ha förändring från den väg med mera kontroll, större ojämlikhet och som stakats ut av de senaste trettio årens tonvikt på teknokrati och statskontroll.

  Väljarna vill bort från det tillstånd där skillnaden mellanstaten och samhället har suddats ut. Och för att svara på denna längtan så är V ett mycket dåligt alternativ, eftersom deras politik fulländar det som folk vill bort från.

   

  Anonymous Anonym skrev... (11 november, 2008 21:18) : 

  Ohly är i själ och hjärta fortfarande kommunist och vill tvinga kristna präster att viga homosexuella. Det går inte att samarbeta med ett parti med sådan rigiditet och omänskliga föreställningar. Sahlin är förhoppningsvis klokare än de gammelsossar som stöder v och tror sig prenumerera på de rätta åsikterna.

  Mvh
  Klara

   

  Anonymous Oskar Salentedt skrev... (12 november, 2008 18:56) : 

  Tycker minsann att det verkar som du accepterar anonyma kommentarer som håller med dig:

  "Jonas,

  Jag instämmer med dig. V är ett bra opposititionsparti men i mina ögon är Ohly inte mogen det ansvar ett regeringssamarbete kräver. Hans utspel/mycket bra benämnt i förgående inlägg - puerila krumbukter/ visar väl att han inte är särskilt intresserad av att vara med och regera. V får nog vänta med regeringsarbete tills partiet fått en vuxen ledare."

  Men jag upprepar väl det jag sa fast med mitt egna namn. Har förresten inget med att jag inte vågar utan att jag inte orkar.

  "Personligen ser jag helst ett fördjupat samarbete mellan s och mp utan v, men efter den senaste tidens ras i opinionsmätningarna så är kanske det mest taktiska att låta vänsterpartiet få delta i samtalen."

  Den där meningen luktar som cynisk socialdemokratisk "vänsteropportunism". Ja ett sällan använt ord eftersom man brukar stämpla högern med detta och inte vänstern men jag tycker det passande här.

  Vad som helst för att ta/behålla makten eller vad för andra saker kan du motivera ditt uttalande med?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (12 november, 2008 19:38) : 

  Oskar, att underteckna sina kommentarer med enbart förnamn - som t ex Klara - är helt okej. Självklart har jag dock ingen möjlighet att kolla om ni som kommenterar verkligen uppger era verkliga namn, jag är ju inte FRA.

  Med det sagt så handlar det jag skrev inte alls om opportunism. Om du läst vad jag skrivit här på bloggen tidigare så hade du nog sett att jag har många och tydliga uppfattningar om vilken politik jag vill se en s-ledd regering driva. Men man kan inte driva politik om man inte regerar. Jag ser helst att s regerar utan vänsterpartiet, men om det är ena möjligheten att byta regering och därmed politik så är jag beredd att acceptera det. Överordnat är dock självklart att ett regeringsskifte faktiskt resulterar i en ny och bättre politik.

   

  Anonymous Oskar skrev... (13 november, 2008 00:20) : 

  Jag skulle helst se en regering med lite mer 40-talist 50-talist sossar i den. Utan MP och V, det är underförstått. Nej jag har inte läst alla dina andra inlägg tyvär.

  Trodde FRA endast handlade om trafik ut ur landet.

   

  kommentera