Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, december 14, 2008

  Äpplen, päron och nötter

  Svenska Dagbladet publicerar i dag en Sifoundersökning som sägs visa att gapet mellan de politiska blocken krymper och påstås nu vara 7,2 procentenheter.

  Problemet med den slutsatsen är att SvD (och för all del även andra medier) jämför äpplen med päron – vilket man naturligtvis kan göra, men man bör inte förvänta sig att hitta alltför stora likheter.

  Tidningen hänvisar nämligen till ett år gamla opinionssiffror från SCB som då visade att avståndet mellan Alliansregeringen och den rödgröna oppositionen var nästan 14 procentenheter. Men den partisympatiundersökning som SCB publicerade häromdagen visade ju snarare att de nuvarande oppositionspartierna skulle vinna en övertygande seger om det vore riksdagsval i dag, med en marginal på drygt 12 procent.

  Det är förvisso en minskning mot 14, men ändå definitivt övertygande. Vad dagens Sifosiffror snarare bör jämföras med är de som SvD publicerade i november och då var glappet mellan blocket 8,6 procent. Man kan också jämföra stödet för de rödgröna de rödgröna enligt Sifo i dag (51 procent) med för ett år sedan (55 procent). Inte direkt någon dramatisk minskning.

  Faktum är att tidningen egen politiske analytiker Göran Eriksson konstaterar (ej på nätet) att ”i SCB:s stora mätning i veckan leder det rödgröna blocket med 12,9 procentenheter och så mycket har ingen regering någonsin lyckats hämta in”.

  Mot samma bakgrund känns inte heller Sifos uppgifter om ett 4,5 procentigt väljarstöd för Sverigedemokraterna (och här kommer nu ”nötterna” från rubriken in) så värst alarmerande. I SCB-mätningen får partiet ”bara” 3,2 procent, vilket förvisso ändå är högre än vad man kunde önska.

  * * *

  PS: Det är också värt att påpeka att den Sifoundersökning som presenterades i dag är utförd den 1-11 december. Följaktligen har rimligen vissa svar kommit in före och andra efter s, mp och v höll sin gemensamma pressträff i söndags. Jag ser fortfarande fram emot en mätning som är entydigt gjord efter detta.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Äpplen, päron och nötter"

   

  Anonymous Tobias skrev... (18 december, 2008 11:00) : 

  Nej, sd:s siffror är inte alarmerande utan glädjande. :-) Och trenden för sd är tydligt uppåt:

  http://www.status.st
  http://www.synovate.se/Templates/Page____375.aspx

  SCB särbehandlar för övrigt sd negativt i sina mätningar.

   

  Anonymous miljövänlig avfuktning krypgrund och vind skrev... (18 december, 2008 18:06) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  kommentera