Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    torsdag, januari 15, 2009

    Ett nederlag för vänstern

    I går presenterades de fem nominerade till Stora Bloggpriset inom kategorin Politik & Samhällen. Stort grattis till Carl ”Alla dessa dagar” Bildt, Niklas ”Blogge Bloggelito” Dougherty, Henrik ”HAX” Alexandersson, Marie ”Opassande Emma” Andersson och Oscar ”Texplorer” Swartz.

    Flera av dessa var väntade och nomineringarna välförtjänta. Roligt att se att så många som varit ledande i FRA-debatten nu får ett tydligt erkännande. Den stora överraskningen i mina ögon är Bildt.

    Den andra stora överraskningen är att inte någon profilerad vänsterbloggare nådde ända fram. Detta har även bland andra HBT-sossen och Erik Laakso kommenterat.

    Hos Arvid Falk spekuleras det i att nomineringar av vänsterbloggar ”troligen spreds /.../ för brett och spretigt”. Frågan är om det räcker som förklaring. Kan det vara så att vi tappat greppet? Jag har länge tyckt att bloggar med vänstervärderingar (om än väldigt spretiga och disparata) dominerat bland de mest lästa på sajter som intressant.se, men antingen har jag haft fel eller så hittar högerbloggarna andra vägar att nå sina läsare.

    Det vore intressant att få ta del av er läsares uppfattning om detta, oavsett om ni politiskt lutar åt höger, vänster eller något annat håll. Varför finns det inga uttalade vänstermänniskor bland de nominerade inom politikkategorin?

    * * *

    PS: Rosemari Södergren och hennes Kulturbloggen är faktiskt en vänsterperson som lyckats bli nominerad, dock i kategorin Nöje & Kultur.

    PS2: Här är alla nominerade till Stora Bloggpriset.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Ett nederlag för vänstern"

     

    Blogger schmut skrev... (15 januari, 2009 08:36) : 

    jag tänkte precis säga att jag tycker mig ha sett fler högerbloggar på intressant än vänsterbloggar? överhuvudtaget tycker jag att vänsterbloggar håller ganska låg profil.
    dessutom är tonläget på bloggarna olika. högerbloggarna har en viss tendens att vara mer publikfriande (blogge undantagen) än vänsterbloggarna som ofta verkar ha taggarna utåt.
    märk väl, det är min analys av det hela.

     

    Anonymous Anonym skrev... (15 januari, 2009 10:13) : 

    För att generalisera kraftigt så är min upplevelse att högerbloggarna skriver lite mer personligt. De blir mer underhållande att läsa. Många av vänsterbloggarna är alldeles för förutsägbara, har man läst en har man läst alla. Jag upplever att det finns fler bra högerbloggar som lyckas lägga en egen tvist på budskapet istället för att bara leverera slagord. Jag läser ju bloggar av intresse och nöje och inte som ett jobb. Fritiden är ju begränsad så därför kommer bloggar som till största delen bara skriver ren partipropaganda utan att tillföra något extra snabbt tas bort ur min rss-läsare.

     

    Blogger Robert Nordman skrev... (15 januari, 2009 10:26) : 

    Frågan man kan ställa de fem bloggar som nominerades kontra de som inte blev det är:
    Har de bidragit med något nytt, något nyskapande, eller varit först med någon stor nyhet?

    Bildt är först med, att som minister, driva en blogg av det slaget.
    Blogge och Oscar Swartz är nyskapande på sinsemellan väldigt olika sätt.
    HAX har bidragit med stora nyheter.
    Opassande bidrog väldigt mycket till Sveriges första "bloggbävning".

    Finns det någon blogg på vänstersidan som gjort något liknande? Jag kan inte se det.

     

    Blogger Johan Hedin skrev... (15 januari, 2009 12:29) : 

    Om man bortser från din användning av "höger" och "vänster" här (som jag alls inte delar... jag kan köpa etiketten liberal men är inte "höger") så...

    Jag antar at du ser dig som vänsterbloggare. Jag läser i stort sett bara din blog av dessa då alla andra jag stött på har ett så jobbigt, trångsynt och ofta aggressivt synsätt och tonläge. Jag tröttnar direkt på sådant. Jag kan inte förstå varför jag skall läsa eller lyssna på någon som (ofta elitistiskt) dömer ut mina åsikter a priori.

    OK för olika åsikter, men det måste finnas tolerans, nyfikenhet och empati för andras åsikter också (även om de nu råkar vara liberala eller höger). Hela bloggandet går ju ut dialog och kommentering.

     

    Anonymous Anonym skrev... (15 januari, 2009 13:52) : 

    En liten reflektion till...
    Det verkar så att de mest lästa politiska bloggarna oavsett partifärg, är de som även vågar att aktivt analyserar sitt eget partis förehavande. De räds inte att ha en egen åsikt i vissa frågor. Detta verkar vara ett framgångsrecept

     

    Anonymous Anonym skrev... (15 januari, 2009 14:39) : 

    Några generella observationer:
    - Som schmutt skriver "taggarna utåt". Kan misstänka att läsare till vänster om mitten blir upprörda över tonläget hos enstaka högerbloggar medan detta för "högerläsare", gäller flertal av vänster-bloggar.
    - Högre i tak hos höger-bloggar. Man är mer i opposition med alla och räds inte för att säga obekväma saker medan många vänsterbloggar oftast är lojala med egna politiska sidan.
    - Många, framförallt s-bloggar, verkar vara skrivna snarare med nån bakomliggande uppmaning att det skall användas nya media medan mer personliga agendor på högerbloggar (och därmed mer intressanta samt kompletterande, djupdykande information till annan media)
    - Inte helt säker på detta men är inte många av de största höger-bloggarna skrivna av personer som står relativt långt ifrån partipolitik, eller var politiskt engagerande långt tillbaka i tiden? Kanske gör att de är mer fria i vad och hur de skriver?

     

    Anonymous Anonym skrev... (16 januari, 2009 03:23) : 

    Konsekvensen av denna omröstning borde vara att sossar börjar spela på motståndarnas planhalva - alltså deltaga i den mycket mer livliga debatt som förs på andra än deras egna bloggar och kanske också studera hur andra bloggare skriver inlägg och kommenterar. Vilka mer än du Jonas bland s-bloggare har grundkunskaper i nyhetsvärdering? Det var inte svar på din fråga. S-bloggare står inte på egna ben. Man hittar dem i klump. Elitism motarbetas utom i idrott i vårt parti :-))

    Mvh
    Klara

     

    Blogger Nima D-T skrev... (16 januari, 2009 04:00) : 

    "Varför finns det inga uttalade vänstermänniskor bland de nominerade inom politikkategorin?"

    Eftersom bloggar i sjävla verket är definitionen av "papperstiger", så skiter sympatisörerna i att nominera deras favoritbloggar till ett pris som ändå inte betyder något. Varför ska man slösa bort energi på att bygga luftslott?

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (16 januari, 2009 13:58) : 

    Tack för alla tänkvärda kommentarer!

    Schmut, jag håller med om att det finns en ofta lite aggressiv ton på många vänsterbloggar. Det är tråkigt. Lite mer självkritik och resonemang vore välkommet.

    Cobb, goda poänger. Se mitt svar till Schmut.

    Robert, jag påminner gärna om s-bloggaren Magnus Ljungkvist som är den enda bloggare som fält en minister. Och nog tycker jag att även många andra på vänsterkanten är nyskapande och unika.

    Johan, visst - kategoriseringen "höger" och "vänster" är inte klockren, men i det här sammanhanget så tror jag att vi nog är överens om uppdelningen. Och ja, jag ser mig som vänster i den betydelsen att socialdemokratin traditionellt sorteras som ett vänsterparti.

    Gustaf, jag tror att du har rätt i att många av de mest uppskattade bloggarna på högerkanten (med reservation för begreppet) just står hyfsat fritt från riksdagspartierna. Förmodligen gör det dem mer intressanta i den här kontexten.

    Klara, håller helt med om att vi vänsterbloggare borde vara mer aktiva med att länka till och kommentera på andras bloggar. Jag är själv dålig på det. Ska skärpa mig.

    Nima, jag tror att du har fel. Bloggar har en betydelse eftersom de i hög utsträckning läses av andra opinionsbildare. Därför är det inte en vettig hållning att ignorera dem.

     

    kommentera