Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    söndag, februari 15, 2009

    Sahlin och opinionen

    [UPPDATERAD] I veckan presenterade pr-byrån Westander en Sifoundersökning som föreföll visa att mer än varannan svensk, 55 procent, känner störst förtroende för Fredrik Reinfeldt som statsminister. Knappt hälften så många, 27 procent, känner störst förtroende för Mona Sahlin. 17 procent uppgavs vara tveksamma eller inte veta.

    Denna undersökning gav visst medialt eko, och SvD:s Per Gudmundson rubricerade det som Förtroendehaveri för Sahlin.

    Samtidigt visar SvD/Sifos februaribarometer – som även andra medier uppmärksammar – att oppositionens opinionsövertag på regeringen ökar. ”Den ekonomiska krisens positiva opinionseffekt för Alliansen kan ha upphört”, säger valforskaren Sören Holmberg.

    Klyftan mellan blocken är nu 7,1 procentenheter och enligt Holmberg har socialdemokraterna gått framåt i alla de senaste mätningarna från alla institut. Det är också värt att notera att större delen av februarimätningen är gjord efter regeringens överenskommelse om energi- och klimatpolitiken, som inte verkar ha påverkat väljaropinionen nämnvärt.

    Svenska Dagbladets ledarsida försöker dock spinna mätningen på ett för Alliansen gynnsamt sätt. PJ Anders Linder tycker att Sifos mätning av partisympatierna i februari inte skiljer sig ”så rasande mycket” från januarisiffrorna. Han påpekar också att i storstadsområdena Stockholm och Malmö leder Alliansen. I Stockholm står det 54-42. I Malmö 50-40. På bägge ställena är moderaterna klart större än socialdemokraterna, vilket Linder menar är en varningssignal för Mona Sahlin.

    Mot den bakgrunden är det sannolikt klokt att en av de rödgröna arbetsgrupper ska ta sig an ”storstadens utmaningar”. I SvD konstaterade nyligen Mikael Damberg, s-representant i gruppen och riksdagsledamot från Stockholms län, att ”Den största utmaningen för storstäderna är att ta tillvara på möjligheterna som finns där”.

    En annan varningssignal kommer från den förre Metallordföranden Göran Johnsson och Lars-Olof Pettersson, chef för konsultföretaget Unionkonsult, som på DN debatt först konstaterar att Mona Sahlin ”har förutsättningar att bli en av socialdemokratins viktigaste partiledare” genom bland annat sitt mod att ”ompröva socialdemokratins ståndpunkter”. Samtidigt varnar de för att samarbetet med vänsterpartiet och miljöpartiet innebär problem och ställer sig frågande till i vilken utsträckning socialdemokraterna ”orkar med en sådan förnyelse och omprövning under det gemensamma rödgröna paraplyet”.

    En välkommen förnyelse vore en socialdemokratisk politik som i högre utsträckning tilltalade storstadsområdenas lättrörliga väljare. Var femte väljare finns i huvudstadsregionen och ingenstans är rörligheten så stor som där. Enligt en rapport från SNS som presenterades i november förra året kommer valet 2010 att avgöras i Stockholm. Statsvetarna Tommy Möller och Göran von Sydows teser kommenterades då utifrån väldigt olika perspektiv av SvD:s Claes Arvidsson och Dagens Arenas Katrine Kielos.

    Johnsson och Pettersson menar att en aktiv jobblinje, utbildning före ledighet, kärnkraft före fossila bränslen och europeiskt samarbete framför isolationism är de prioriteringar som socialdemokraterna behöver göra. Detta låter i mina öron som en politik också Stockholmsväljarna skulle prioritera.

    Andra skriver intressant om , , , .


    Kommentarer om "Sahlin och opinionen"

     

    Anonymous Anonym skrev... (15 februari, 2009 13:34) : 

    Håller med om din analys av Stockholmsväljarna. Frågan är bara hur Sahlin ska uppnå detta i rak konflikt med mp och v.

    Det börjar också bli lite väl nära val för blocköverskridande överenskommelser. Å andra sidan finns fler öppna frågor på vänsterkanten som tex skolan. Kanske kan det bli kompromisser? Just låter det politiska läget låst. Men det kan vara en fasad. Sossarna har ju lyckats stänga ute v och mp från politiska områden förut. Vi kan hoppas att de gör det igen.

     

    Blogger Calle Fridén skrev... (15 februari, 2009 16:25) : 

    Jag tycker du cyklar i mörkret här. Energifrågan kommer inte bli en valfråga, även om reaktormaffian satsar hårt på det. Dessutom, som Enn Kokk skriver hos mig, kommer knappast s+v+mp någonsin riskera svenska jobb just på energifrågan. Det är en luftfråga.
    Friåret är ingen stor fråga för de realister som idag styr mp, och inte heller kommer v att kräva andra inskränkningar i EU-frågan än som kan ses som rimliga.
    På det hela taget var det här en hiskligt illa underbyggd debattartikel, som inte syftar till annat än att desavouera Mona Sahlin, alldeles oavsett vad de säger. Jag känenr väl igen lössen på gången om man så säger...

     

    Anonymous Anonym skrev... (15 februari, 2009 19:58) : 

    Det finns dock två aspekter i det hela som man undrar över. Har Mona Sahlins förnyelseagenda tagit slut? Avslutades förnyelsen samtidigt som (s) försöker få ihop det med (mp) och (v).

    Vad tycker (s) och Sahlin om kärnkraften? Svaren är inte helt enkla att tyda.

     

    Anonymous Anonym skrev... (15 februari, 2009 22:11) : 

    Vilken konstig kommentar; Fridén.
    "
    ....en debattartikel som inte syftar till annat än att desavouera Mona Sahlin."

    Jag trodde att vi hade politisk demokrati och yttrandefrihet som gäller såväl socialdemokrater som åsikter om Mona Sahlin.

     

    Blogger roberth skrev... (16 februari, 2009 08:34) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Blogger Dagbok Sökande Johanna skrev... (16 februari, 2009 11:39) : 

    Gud hjälpe Sveriges alla arbetarfamiljer med villa och bil, om Mara och Mona vinner! Lönen räcker inte till nu med alla miljöavgifter! Blir det bättre om alla måste lämna sina hus? Gör alla miljövänliga produkter BILLIGAST! Det vinner miljön på!

     

    Blogger Anders Nilsson skrev... (16 februari, 2009 15:18) : 

    Calle, jag tycker att du missar något i Johnsson/Petterssons artikel och det är den reella väljarflykten från LO-leden. När mer än en 5-del röstar borgerligt och med den snabba utvecklingen av privata lösningar i traditionella välfärdsfrågor bland LO-folk, så är det all anledninga tt diskutera de här frågorna på allvar. Din hållning liknar mer Titanic-optimismen och närtmare gud till dig.:)

     

    kommentera