Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, februari 15, 2009

  Helin, Guillou och hyckleriet

  Jag har medvetet låtit bli att ge mig in i debatten om Liza Marklund och sanningshalten i böckerna Gömda och Asyl. Jag har inte själv läst böckerna och känner mig inte kvalificerad att bedöma vad i dem som är sant, baserat på verkliga händelser, respektive fria fantasier.

  Däremot tycker jag att det är intressant att Aftonbladet upplåtit åtta sidor i tidningen åt en exklusiv intervju med den kvinna som sägs vara den verkliga personen bakom karaktären Mia i böckerna. Tidningen publicerar också dokument som sägs styrka hennes berättelse.

  För att få läsa artikel på nätet krävs att man tecknar en prenumeration på Aftonbladets Plus-tjänst. Alternativt så kan man kika in på Flashback och hitta skärmdumpar.

  ”Alla bloggdrev är inte helt korrekta”, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin i Resumé. Och det har han förstås helt rätt i. Däremot undviker han att säga något om mediedrev i största allmänhet, som hans egen tidning allt som oftast är med och initierar och deltar i. Det är hyckleri.

  En annan hycklare som får ta till orda i Liza Marklund-debatten i Aftonbladet är Jan Guillou, också han i en text som kräver Aftonbladets Plus-konto. Alternativt läsas här.

  Att såväl Guillous som Marklunds böcker ges ut av Piratförlaget, som de varit med om att grunda och äger tillsammans, verkar inte Aftonbladet tycka är relevant att nämna i sammanhanget. Inte ens då det rimligen sätter den förres försvarstal för den senare i ett lite annat ljus.

  Jan Guillou går för övrigt till skarpt angrepp mot de ”alltför många bloggare med alltför hög svansföring” som inbillat sig att vår demokrati förändrats genom internetrevolutionen. Den ”mobb som kastade sig över Liza Marklund” representerar nämligen inga demokratiska framsteg, enligt Guillou. ”Förtal och hatspyor är vare sig nytt eller demokratiskt, det nya är bara den mer effektiva distributionsformen”.

  Så sant. Men låt mig påminna om att det inte direkt bara var bloggare som skrev (även om de möjligen var först) om den bristande sanningshalten i Marklunds påstått sanna historier. Även så kallad ”gammelmedia” deltog efter ett tag med liv och lust i drevet.

  Hyckleri var ordet.

  Andra skriver intressant om , , , , .


  Kommentarer om "Helin, Guillou och hyckleriet"

   

  Anonymous Bengt O. skrev... (15 februari, 2009 22:13) : 

  När är ett bloggdrev "korrekt" och när är det "inte korrekt"? Frågan är fel ställd som man brukar säga. Det intressanta är hur och när de uppkommer. Bloggdreven liknar de svärmar av fåglar eller fiskar som rör sig i komplicerade spiraler, förmörkar skyn eller fördunklar oceanen. Svärmarna har ingen ledare men tusentals, kanske hundratusentals, individer rör sig till synes välkoreograferat och med hastiga rörelseförändringar i spiralbildningar, DNA-molekyler eller möbiusband eller som de band som används i den rytmiska gymnastiken.  Ett fascinerande skådespel men ibland något skrämmande när skyn förmörkas av dessa moln av starar eller kråkor.

  Ingen vet varför fåglarna flyger eller varför bloggarna svärmar. En hypotes kan vara att det är undanträngda frustrationer och underlägsenhetskänslor gentemot "dom däruppe" eller "eliten" som ohämmat väller ut. Utan att ha studerat saken närmare vågar jag ställa upp hypotesen att det huvudsakligen är samma individer som skriver vare sig det gäller Lars Danielsson, Lissabonfördraget, FRA eller IPRED. Det gäller att få ett respektabelt och lättfattligt objekt för sina aggressioner: svälten i Afrika, HIV-epidemin, det nya kalla kriget eller för den delen ökande arbetslöshet och ökad segregation på hemmaplan duger inte. Det är för konkret och faktabelastat medan "den personliga integriteten", "Brysselbyråkratin" eller "han vägrar att erkänna att han var med en tjej" är mera amorfa och för att använda ett modeord, sexiga, sammanhang där vem som helst kan reta upp sig utan att närmare ta reda på vad det gäller.  Och den som inte tycker som andra har hål i huvet.

  Men i varje svärm finns det några som är smartare än bloggboskapen och som förstår att dra politisk eller ekonomisk nytta av drevet. Aldrig har det varit så tydligt som i diskussionen om IPRED.

  Om Elias Canetti hade skrivit sin "Massa och makt" i början av tvåtusentalet hade han haft ett rikt studiematerial.

   

  Blogger ann helena rudberg skrev... (16 februari, 2009 08:28) : 

  skoj att du kommenterade fast du inte känner dej riktigt redo... Guillou-Skarp-Althin-Marklund-Larsson-Helin måste känna sig superhotade för att lägga ut en sån bombmatta som de har gjort nu... fortsättning följer alldeles säkert... men kanske inte på det sätt de tänkt sig...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (16 februari, 2009 09:26) : 

  Ann Helena, du förefaller ha läst men inte förstått. Jag kommenterar ju öht inte frågan om sanningshalten i Marklunds böcker. Vad jag skriver om är Helins och Guillous hyckleri i fråga om traditionella mediers roll i och ansvar för så kallade drev.

   

  Anonymous Anonym skrev... (30 maj, 2010 13:49) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  kommentera