Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, augusti 23, 2007

  En kula med Alliansens namn

  Arena [UPPDATERAD] Som synes här intill så kan omslagsbilden till tidskriften Arenas nya nummer uppfattas som rätt hotfullt. Under en bild av en gevärskula med påskriften Alliansen ställs frågan om regeringen är dödsmärkt.

  Fullt så hotfull är nu inte den artikel som bilden och texten syftar på; ett samtal mellan liberalen Per T Ohlsson och socialdemokraten Ursula Berge om varför regeringen ”plötsligt gör allt fel och får alla emot sig”. I artikeln (som tyvärr inte finns på nätet) spekulerar Berge i att en avgörande orsak till regeringens opinionsmässiga bakslag är att moderaterna efter valet åter bytt skepnad från dem som under valrörelsen talade om låglönegrupper, till ett symbolfrågeparti som ger sig i kast med förmögenhets- och fastighetsskatt. Ohlsson instämmer och tillägger att ”Alliansen /.../ tolkade valsegern fullständigt fel”. Dels menar han att regeringen inte fått det mandat för genomgripande förändring som man verkar tro, och dels att riksdagsvalet 2006 var något annat än en folkomröstning om Göran Persson.

  Det är intressant att läsa Per T Ohlsson och Ursula Berges analyser av regeringen och dess tillkortakommanden. Perspektivet för de båda skiljer sig, men överraskande ofta är de överens. De menar exempelvis båda att moderaterna inte alls förstått vidden av den förtroendekris de och Alliansen befinner sig i, och Ohlsson påminner om att ingen sittande borgerlig regering har blivit omvald i Sverige.

  * * *

  I går var jag på en mingeltillställning i arrangemang av just Arenas redaktion, där det nya numret och tidskriftens nya grafiska form presenterades. Det var ett trevligt arrangemang, och jag har – efter genomläsning och lite tillvänjning – kommit fram till att jag verkligen gillar den nya formen. Man flörtar verkligen inte med läsarna. Tvärtom är det många sidor och uppslag med inget annat än tätskriven text.

  Samtidigt är det oerhört välskrivna och angelägna texter. Tidskriften Arena beskriver sig som ett ”radikalt forum för samhälls- och kulturjournalistik” med målet ”Politisk eftertanke och förändring”. Det nya numret visar att omslagsbilden i allt väsentligt är korrekt. Arena kan mycket väl vara ett av de skarpaste vapnen mot den borgerliga regeringen.


  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "En kula med Alliansens namn"

   

  Anonymous Nicklas skrev... (23 augusti, 2007 14:48) : 

  "och Ohlsson påminner om att ingen sittande borgerlig regering har blivit omvald i Sverige.2

  Både du och Ohlsson har fel, i valet 1979 blev borgarna återvalda.

   

  Anonymous jörgen skrev... (23 augusti, 2007 21:53) : 

  Apropå det här med kränkningar som är så populärt nu, så är det nog få som tar omslaget som en sådan, men det är ändå intressant att fundera på vilka andra grupper vars namn man hade kunnat skriva på en sådan kula? Man finge nog hålla sig till rätt abstrakta begrepp, såsom "bostadsmarknaden", "Atkinsdieten". Eller ironiska, såsom "försvaret". Man hade definitivt inte kunnat skriva socialdemokraterna, eftersom palmemordet har skett. Etniska grupper är omöjliga. "Uppsala Universitet" kunde väl också funka.

  Det är väldigt få grupper som det vore acceptabelt att göra det med.

  När jag tänker efter så funkar nog inte kulan som metafor alls i politiken, gäller inte bara sossarna.

  Därmed inte sagt att det ska vara förbjudet, bara att det inte funkar.

   

  Blogger Peter skrev... (23 augusti, 2007 22:06) : 

  Jag tycker ni skall fortsätta med retorik i stil med 'Är regeringen dödsmärkt?' och använda symbolik som gevärskulor.

  Det säger nämligen mer om avsändaren än om något annat.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (24 augusti, 2007 07:03) : 

  Peter, om du lägger av med ditt larviga "dra alla till vänster om Djingis Kahn över en kam" så kan jag tänka mig att inte ge dig personligen skulden för all idioti som sagts och gjorts av människor till höger om socialdemokratin. Deal?

   

  Blogger Peter skrev... (24 augusti, 2007 20:13) : 

  Eftersom ledande socialdemokrater och LO folk inte sällan använder sig av sådan retorik och försvarar gräsrötter som använder sådan retorik så utgår jag ifrån att den är allmänt accepterad hos er. Att du och några få andra kanske utgör ett undantag förändrar inte den allmänna bilden. Alla försök att göra debatten mer intellektuellt hederlig uppskattas av mig.

  Förövrigt bygger ju socialism på klasskamp, "vi och dem", och grov retorik, lögner och ad hominem har väl alltid varit en del av alla socialistiska rörelser för att smutskasta "dem". Tydligen även en del av den socialdemokratiska idétidskriften arena.

  Attila har skrivit bra om "vi och dem" här:

  http://www.attila.tecknare.se/?p=274

   

  kommentera