Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, juli 11, 2006

  Schlagerliberalism i marschtakt

  I likhet med de flesta andra partier så hade även folkpartiet en musikalisk gästartist som publikuppvärmare i samband med partiledartalet i Almedalen i förra veckan. Fp hade bjudit in covergruppen Schlagerfeber som körde, tja, schlagerhits. Och inget ont i det. Schlager är ju folkligt så det förslår. Och det är nog fortfarande folklighet som folkpartiet eftersträvar.

  Tyvärr har ju dock folk ibland lite otrevliga åsikter om invandrare, brott och straff och hur pass hårda nypor lärare ska ha mot elever i skolan. I linje med sin tillkämpade folklighet så har ändå folkpartiet gjort sitt bästa för att hamna rätt i opinionen. Och ska man döma av de senaste opinionsmätningarna, där fp får nära 10 procent, så verkar partiets politik ha visst folkligt stöd.

  Efter sitt Almedalstal tog folkpartiledaren plats på en annan scen, den i kårhuset Rindi där han under de lättsamma formerna för ”After Speech” frågades ut av journalisterna Margit Silberstein och Anders Jonsson. Där påstod Leijonborg bland annat, på fullt allvar, att 30 procent av landets socialbidragstagare jobbade svart. Leijonborg kontrade också en fråga om det var rimligt att kräva att invandrare från Florida skulle kunna svenska för att bli svenska medborgare, med att säga motsvarande krav ställdes på svenskar som ville bli medborgare i Florida - ”varför skulle hon komma lindrigare undan här?”. Han fick dock ingen följdfråga om varför brottslingar som i Florida får dödsstraff skulle komma lindrigare undan här.

  I går skrev journalisten och författaren Mustafa Can på DN:s kultursidor om folkpartiets populistiska sida, exemplifierat med återlanserandet av sin ”politiska älsklingsbomb”: språktest för invandrare.

  Can konstaterar att folkpartiet under de senaste åren förvisso kommit med en rad goda integrationspolitiska förslag: "Solidaritetsbanker" med förmånliga lån i fattiga stadsdelar, närpolis, avidentifierade jobbansökningar, samt starkare kvinnojourer.

  Men Can menar att dessa goda förslag ”sedan sänks i en brunn med repressiva idéer”, och räknar upp folkpartiförslag som att lärare ska vara informatörer åt Säpo och rapportera om elevers politiska och religiösa åsikter (något jag tidigare bloggat om här och här). Han nämner även automatisk utvisning av utlänningar som begår brott, samt uttalanden som att kriminalitet bland invandrare beror på etnicitet. Can citerar också vad fp:s talesman i integrationsfrågor, Mauricio Rojas, sagt i tidningen Metro: ”De har fått en fuskarmentalitet. Man får sitt bidrag, tittar på tv och köper sitt halalkött.”


  Kommentarer om "Schlagerliberalism i marschtakt"

   

  kommentera