Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, augusti 16, 2006

  Rätt att visa även det osmakliga

  I Teheran arrangeras på "museet för palestinsk nutidskonst" [min taffliga översättning från dess engelska namn] en utställning med karikatyrer på temat Förintelsen. I februari i år anordnade den iranska tidningen Hamshahri en tävling där läsarna uppmanades att skicka in just sådana teckningar. Det är bland dessa som de på utställningen valts ut.

  Tävligen arrangerades som en protest mot de beryktade Muhammedkarikatyrer som den danska tidningen Jyllands-Posten publicerat, och som väckte en enorm upprördhet och debatt inte minst bland många muslimer världen över. Utställningen i Teheran sägs vara ett svar på att man i västvärlden får skriva "vad som helst" om profeten Muhammed, medan ifrågasättande av Förintelsen kan medföra böter eller fängelse.

  Tecknare från hela världen medverkar i utställningen, däribland tre svenskar: A. Rami (som gissningsvis är identisk med den för hets mot folkgrupp dömde Ahmed Rami), Laurentz Dahl och Jan Bernhoff.

  Utställningen är naturligtvis synnerligen osmaklig, och jag avstår medvetet från att vare sig publicera några bilder därifrån eller att länka till museet eller någon av arrangörerna. Däremot anser jag man bör kunna få skämta om och visa "humoristiska" bilder på även de mest smaklösa företeelser. Yttrandefriheten måste nämligen även få gälla dem som helst vill förvägra andra den.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Rätt att visa även det osmakliga"

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 augusti, 2006 11:00) : 

  Jag är en hårdnackad försvarare av yttrandefriheten, men tycker att gränsen går vid sådana uttalanden som ifrågasätter andras rätt att yttra sig. Det är inte en motsägelsefull position. Jag värderar yttrandefrihet, och därför stoppar jag inte andra från att yttra sig så länge som deras yttrande inte syftar till att stoppa min och andras rätt att yttra mig/oss. Det verkar däremot konstigt att lägga sig platt för yttrandefrihetens fiender om man värderar denna. Idén om att goda argument skulle vara tillräckligt för att besegra yttrandefrihetens fiender är naiv, enligt min åsikt.

  Vet inte hur stark kopplingen mellan denna kommentar och artikeln är. Förnekande av Förintelsen behöver inte innebära förnekande av andras yttrandefrihet.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (16 augusti, 2006 13:19) : 

  Förstår jag dig rätt; vill du lagligen hindra människor från att säga att du eller andra borde berövas sin yttrandefrihet? Är du då inte precis lika god kålsupare själv?

   

  Blogger Antehuga skrev... (16 augusti, 2006 13:40) : 

  Det intressanta är ju att den "muslimska världen" fick tokspel över bilderna i danmark där dödshot ingick på flera håll.
  Den Iranska utställningen oavsett vad man tycker om den kommer naturligtvis inte skapa ens en bråkdel av de reaktionerna.

  Vilka slutsatser kommer dras i iran,av de många muslimer som blev upprörda över mohammedbilderna och av övriga?
  Tragiskt nog,inga alls

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (16 augusti, 2006 14:13) : 

  Antehuga, jag tror att man ska akta sig för generaliserande uttryck som "den muslimska världen". Det var trots allt bara ett fåtal individer som reagerade riktigt starkt och hänföll åt flaggbränning, stenkastning och hot. Sådant är förstås inte alls försvarbart, men det fanns nog mer bakom än upprördhet över några fåniga teckningar i en marginell tidning långt bort i ett obskyrt land. Med det sagt känns det något förmätet och förhastat att nu dra några slutsatser om hur reaktionerna - eller avsaknaden av dem - på Förintelsekarikatyrerna kommer att uppfattas i Iran.

   

  Blogger Antehuga skrev... (16 augusti, 2006 14:21) : 

  I många ja, i de flesta muslimska länderna så uttalade sig representanter för länderna mycket starkt.det fanns med andra ord kraftiga officiella protester där bojkott etc var ganska vanligt förekommande.det är inte förmätet att tro att Iran ej gör någon stor sak av ev. avsaknad av reaktion. Det är ett ganska troligt antagande

   

  Blogger magnus skrev... (17 augusti, 2006 07:34) : 

  Blandat resultat av ostrukturerade synapskopplingar:

  Det där med rasism eller antisemitism är svårt. Skulle man i Sverige eller USA acceptera en offentlig utstälning som syftade till att håna t ex en folkgrupp?

  Givet att det inte finns t ex rasism eller homofobi i ett samhälle är det nog lättare att vara tolerant. Är yttringen väldigt apart (t ex har ju homosexualitet blivit mer accepterat och en som är intolerant skulle i dag marginaliseras på ett annat sätt än för 30 år sen) har den nog inte samma chans att skapa stämningar där den drar med andra i de dåliga tankegångarna.

  Men i Iran råder ju en upp-å-nervänd yttrandefrihet, och utställningen är ju beordrad av antisemitiska myndigheter, men vi kan ju knappast kritisera Iran för utställningen (och inte bomba dom för det heller, vad jag nu fick denna orerande parentes ifrån?) när vår grundprincip är frihet, vilket jag antar är det relevanta; att vi måste bejaka det osmakliga i även "antihumanistisk " konst (om nu konst kan vara anthumanistisk? har aldrig funderat på det, men konst låter som en så bra företeelse, så...).

  Israel hade visst en teckningstävling på samma tema. Hur skulle Irans regim reagera om judar skickade bidrag till Teheran? Mossad kanske roat sig med att ta dit teckningar och avslöjar det först när de judiska tecknarna vunnit tävlingen! ;-)

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (17 augusti, 2006 08:30) : 

  Magnus, nej det skulle man troligen inte. Och det tyder ju onekligen på - vilket jag framfört tidigare - att vår i västvärlden så omhuldade yttrandefrihet har stora brister.

   

  Blogger magnus skrev... (17 augusti, 2006 10:59) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Antehuga skrev... (11 september, 2006 12:56) : 

  Vill bara kommentera det jag tidigare sagt. i dagarna har bilder från den iranska "koncentrationsläger-humor" tävlingen visats i dansk media. Enda kommentaren var från den judiska församlingen att bilderna var osmakliga men att inget annat finns att kommentera. Som sagt det är skillnad på reaktion och reaktion

   

  kommentera