Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, augusti 12, 2006

  Statistik och förbannad lögn

  Joel Malmqvist skriver på sin blogg om de borgerliga attackerna – inte sällan från centerpartiets Maud Olofsson – mot AMS och påståendena om att AMS:s statistik över arbetslösenheten skulle vara friserade för att gynna den socialdemokratiska regeringen. Joel upplyser bland annat om att under den borgerliga regeringen 1991-94 var Maud Olofsson politiskt sakkunnig och hade då bland annat arbetsmarknaden på sitt bord. AMS och SCB använde då precis samma principer för att beräkna och presentera statistisk över sysselsättning och arbetslöshet som i dag. Följaktligen var AMS:s statistik felaktig redan då, utan att Olofsson och den borgerliga regeringen hade några synpunkter på det, eller så var den lika korrekt då som nu.

  Joel avslutar med att konstatera att sedan Maud Olofsson fick lämna Arbetsmarknadsdepartementet för tolv år sedan, då väljarna gav socialdemokraterna nytt förtroende att styra landet, så har 300 000 nya jobb skapats i Sverige.

  Bloggaren N|. på deep|edition hakar på och skriver att han blir ”nästan road av att höra Reinfeldt i TV påpeka hur illa det är ställt i Sverige och sedan höra ekonomiska analytiker samstämmigt påpeka att den svenska ekonomin inte varit så stark som nu på många år”.

  I ett utvecklande inlägg tillägger han: ”Det jag är känslig emot är dum eller korkad argumentation – något som jag tycker att Alliansens skytte mot AMS-statistiken är. För visst – det är lätt att ljuga med statistik: men det är oerhört enkelt att falsifiera sådana lögner. Men när man rör sig runt i bloggosfären i det här ämnet så är det ett antal Allianstillskyndare som väljer att konspirera inte bara om AMS utan också om SCB vilket gör mig en smula road.”

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Statistik och förbannad lögn"

   

  Anonymous C. L. K. Aqurette skrev... (12 augusti, 2006 21:57) : 

  Mindre roande är kanske att den svenska ungdomsarbetslösheten är den högsta i Europa näst Italien. Detta trots en högkonjunktur. Men varför bry sig om sådana ovidkommande detaljer när man kan tjafsa Maud Olofssons CV och dividera om huruvida AMS:s jobbsökarkurser är riktiga arbeten eller ej?

   

  Blogger Mikael skrev... (12 augusti, 2006 22:00) : 

  Givetvis borde Maud och alliansen varit mer nyanserad i sin kritik. Problemet nu, jämfört med under 91-94 tiden, är dock att effekterna är mycket större idag. Enligt internationella definitioner så har Sverige tredje högsta ungdomsarbetslösheten i EU (ja, t o m högre än i Frankrike). Utifrån dessa definitioner har också utvecklingen inte varit lika positiv som enligt AMS och SCB:s definitioner.

  Effekten av att Sverige inte mäter arbetslöshet som alla andra länder gör, är större nu än vid 91-94 tiden. Därför är det ett större problem idag. Och socialdemokratin är inte sena att utnyttja detta (alliansen hade förstås gjort samma sak).

  Det enda som borde vara klart är är att det gamla socialdemokratiska direktivet från 1986 om jag inte minns fel, att vi bör mäta arbetslöshet på ett sätt som inga andra länder gör, måste rivas upp. Detta bör alla hederliga politiska partier ställa upp på.

   

  Anonymous Rommedahl skrev... (12 augusti, 2006 23:44) : 

  Uppenbarligen så är det fler som har kritik om AMS. Riksrevisonen verkar ha synpunkter på att för mycket resurser läggs på vuxendagis och för lite på förmedling. Var har vi hört det förut?

  AMS sparkar bakut, kanske för mycket sanning för att komma innan den 17 september?

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=564579&previousRenderType=6
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=564392&previousRenderType=14

   

  Blogger deep|ed skrev... (13 augusti, 2006 02:18) : 

  Det intressanta med att skylla ungdomsarbetslöshet på AMS är ju att det inte är möjligt för AMS att egentligen göra något åt saken. Anledningen är, förutom demografisk (många åttiotalister rent numerärt), a) att det är svårt, dyrt och farligt (på grund av idiotisk lagstiftning) att anställa människor och anställer man så väljer man hellre någon som redan jobbat några år. b) att företag tror att den som har jobbat några år är bättre i varje led. Läs platsannonserna. Vad står det där?

   

  Blogger Per Hagwall skrev... (13 augusti, 2006 15:16) : 

  deep|ed, vem är det som skyller ungdomsarbetslösheten på AMS?

  Du har helt rätt att AMS inte själva kan göra mycket åt den. AMS är tvärtom regeringens redskap för att se till att inget görs. Deras - milt sagt uppiffade statistik - används som en ursäkt för regeringen att inte göra ett dyft åt problemet. Persson och Karlsson upprepar hela tiden att det inte finns något problem, därför behöver de inte heller genomföra de reformer du talar om, reformer som till skillnad från skyfflanden mellan AMS-program verkligen skulle hjälpa.

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 augusti, 2006 08:55) : 

  Allt som är skrivet ovan kan säkert vara sant men det fråntar ju inte Maud Olofsson från ansvar för sina påhopp på AMS chefen personligen. Hennes chef Börje åkte ju land och rike runt de sista månaderna i valrörelsen 1994 och spred ut 150 miljoner på underliga projekt, han eget lilla Ams.
  Jag längtar mer och mer till hon blir minister, strålande underhållning i fyra år.

  Vh / Peter K

   

  kommentera