Fler uteserveringar i Stockholm!
För dem av er som läst mitt valmanifest så kommer det knappast som en överraskning att jag inte är någon större vän av Stockholms skönhetsråd. Som jag ser det så motarbetar de mycket av stadens utveckling genom sitt motstånd mot höga hus, upplysta fasader etc. Under sommaren har Svenska Dagbladet rapporterat om ytterligare en anledning att lägga ned Skönhetsrådet. Det är nämligen de som sätter sig emot när restauranger och caféer vill öppna uteserveringar sommartid. Om Skönhetstrådet fick bestämma skulle det vara betydligt färre uteserveringar längs innerstadens kajkanter. Motivet är att uteserveringar anses "ta upp en oerhört stor del av vattenrummet". "Dessutom", säger Martin Rörby, sekreterare vid rådet, "ska Norr Mälarstrand stå i direkt kontakt med vattnet, husen är skapade för att möta vatten". Jamen tjenare. Upplysningsvis är en ganska stor del av Stockholm byggd i en helt annan tid än dagens, då befolkningen var avsevärt mindre, trafiksituationen var en smula annorlunda och några tusen andra faktorer. Stockholm är en modern stad, inget museum! Tyvärr finns det fler exempel på politisk klåfingrighet som försvårar för stadens krogar och caféer att erbjuda stockholmare och turister ett vettigt uteliv sommartid. Tidningen City skrev i går om att i Stockholm får sådana ställen bara i undantagsfall, då inga boende finns i samma hus, ha sina uteserveringar öppna längre än klockan 22, då natten börjar enligt kommunen. På sina håll får fik och krogar ta in stolarna redan klockan åtta. Det här är knappast rimligt. Väljer man att bo i en lägenhet med en restaurang i huset så får man väl rimligen vara beredd på att det kan höras musik och muntra skratt även kvällstid? Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: Stockholm, krogen, uteserveringar. |
Kommentarer om "Fler uteserveringar i Stockholm!"
Jobbigt med rådgivande instanser som får för sig att de ska ge råd, eller hur? ;)
Jag har inga problem med att människor tycker till och har synpunkter. Men just Skönhetsrådet får som jag ser gärna ombildas till en intresseförening vars synpunkter inte väger vare sig mer eller mindre än andras. I dag har man institutionaliserat en bromsmekanism som försvårar stadens utveckling från museum till storstad. Därför vill jag avskaffa rådet i sin nuvarande form.
Gillar man inte remissinstansens synpunkter kan man alltid försöka få den nedlagd.
I en stad som är ryktbar för sin självstympning av kulturvärden tycker jag behovet av en institutionaliserad bromsmekanism är uppenbart.
Därmed inte sagt att jag alltid delar Skönhetsrådets syn på tillvaron, frågan om fasadbelysningar är ett exempel.
Klokt skrivet, Jonas. Jag beklagar att jag inte har rösträtt i rätt valkrets.
Nog tusan är det frustrerande när staden förlorar så mycket liv. Men att det är så illa att vissa ställen tvingas ta in sina stolar redan vid åtta låter absurt. Fredagkvällen tillbringades på Street vid Hornstull och såväl jag som mina vänner blev mycket överraskade när vi vid elvatiden tvingades gå in, då uteserveringen inte längre fick vara öppen. Street ligger trots allt en bit ifrån närmsta hus.
Men visst, Johan Norberg och America Vera-Zavala hade precis hållit en debatt i lokalen och man vet ju vilka vilda typer som dras till såna festliga sammanhang...
Motståndet mot upplysta fasader är också svårt att förstå. Säga vad man vill om kommersialisering av det offentliga rummet osv., men Piccadilly Circus och Rådhusplatsen i Köpenhamn ger ändå ett betydligt mer levande intryck än Sergels eller Medis en sen kväll.
/Daniel
Stockholmare om två veckor och i behov av uteserveringar
Fasaderna håller jag med om. Det är ju också så att man rätt enkelt kan släcka igen om man ångrar sig.