Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, oktober 22, 2006

  Måtte Nutte aldrig bli s-ledare

  Pär Nuder visar attitydI går utsåg det socialdemokratiska förtroenderådet den valberedning som ska leda arbetet med att vaska fram förslag till ny partiledare för socialdemokraterna, när Göran Persson avgår på kongressen i vår. Arbetet leds av veteranen Lena Hjelm-Wallén, vilket jag tror är ett utmärkt val.

  Det saknas knappast bra kandidater att välja mellan för valberedningen, även om de skulle känna sig tvingade att ta hänsyn till de krav som redan framförts; det ”måste” vara en kvinna, han eller hon ”måste” sitta i riksdagen, han eller hon ”måste” ha regeringserfarenhet. Själv håller jag med om att en riksdagsplats nog är nödvändigt, regeringserfarenhet en klar fördel, och ett kvinnligt kön välkommet.

  I går deltog också Pär Nuder, som av vissa pekats ut som Perssons egen kronprins och en lämplig efterträdare som partiledare, i Ekots lördagsintervju. Han gjorde ett synnerligen dåligt intryck.

  Bland annat konfronterades Nuder med den artikel ur senaste numret av tidskriften Arena (som jag bloggat om tidigare), där Nisha Besara sa att partiet under Persson fått lägre till tak; att den som protesterat mot ledningens linje riskerat att åka ut med fötterna före. Detta avfärdade han med en fnysning, och menade att Nisha inte kunde uttala sig i frågan, för hon hade bara arbetat som ”brevsvarare i statsrådsberedningen”. Om detta skriver bland annat Jesper Bengtsson att Nuders sätt att avfärda Nisha ”måste ändå betraktas som något av det mest patroniserande man hört i svensk radio på senare år”.

  Nisha Besara har varit aktiv i socialdemokratin i åratal. Både i studentförbund, SSU och Stockholms län. Hon var ombud därifrån vid den senaste partikongressen. Hon har arbetat som sakkunnig åt Jens Orback med ansvar för integrationsfrågorna, varit chefredaktör för Tvärdrag och nu ledarskribent på Aftonbladet.

  Helle Klein skriver att det är ”Typiskt att en ung skärpt kvinna ska betraktas som ’barnslig’ när hon för fram kritik mot grabbkulturen”, och konstaterar att ”Nuder kände sig uppenbarligen träffad”.

  I intervjun sa sig Nuder vidare inte ha några ambitioner att bli partiordförande, och på frågan om vad han skulle svara om valberedningen bad honom svarade Nuder att han inte vågar tänka tanken; ”Därför att jag vet vilket fruktansvärt ansvar det innebär att vara ordförande för det socialdemokratiska partiet”.

  Om de uttalanden Pär Nuder gjorde i intervjun om internkritiker i partiet är representativa för hans ledarstil, så hoppas jag innerligt att han ska slippa axla detta fruktansvärda ansvar.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Måtte Nutte aldrig bli s-ledare"

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 oktober, 2006 13:29) : 

  Var hittade du den otroligt heta bilden? ^^ Jag kan inte hålla med om det du skriver. Tror Nuder skulle bli en utmärkt ledare för det socialdemokratiska partiet, främst för hans lite halvuppkäftiga attityd (vilket blir en nödvändighet i konfrontationen med mumintrollet Reinfeldt) och hans ungdomlighet. Det enda som egentligen talar emot honom är att han har kuk. Hade han varit kvinna är jag relativt säker på att han hade blivit vald.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (22 oktober, 2006 13:36) : 

  Nüder, bilden är snod från Joel Malmqvist. Själv har jag svårt att se vad som skulle vara så imponerande med Pär Nuder. Han har varit ett duktigt statsråd, visst, men det har andra också varit. Och om "halvuppkäftig attityd" är att nedvärdera och fnysa åt tidare medarbetare som uttrycker oro för internkulturen inom socialdemokratin, så föredrar jag ödmjukhet any day of the week. Att hans kön skulle vara ett hinder håller jag inte heller med om. Det höjs visserligen starka röster inom s just nu för att nästa partiledare ska vara en kvinna, men ytterst så tror jag ändå att andra faktorer än kön kommer att fälla avgörandet.

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 oktober, 2006 17:24) : 

  Nope, Nuder har ingen uppkäftig attityd. Däremot är han oerhört väl stöpt i en politikerform som socialdemokratin formligen översvämmats av under de senaste åren. Då menar jag inte till utseendet, utan till åsikterna.
  Jag är medveten om att GP rent ut sa att han ville ha Nuder som efterträdare, och bara det borde ju få varningsklockorna att ringa. Han är en kompetent byråkrat men knappast den person som kan föra socialdemokratin till framgångar.

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 oktober, 2006 23:34) : 

  Tror också att Nuder skulle bli en fantastisk partiledare. Hoppas på honom näst efter Ulvskog ;-)

   

  Anonymous Anonym skrev... (23 oktober, 2006 23:14) : 

  Håller med. Nuder gjorde ett osedvanligt dåligt intryck i radiointervjun.

  han står för en befälskultur som måste bort ur partiet och som kommit med Persson.

  Problemet är dock inte frågan om individ utan en fråga om vilken politik som ska drivas. Partiet måste bli tydligare som ett parti för de underpriviligiera och samtidgt vinna stöd för en solidarisk samhällsyn. Partiet måste kunna vinna fötroende hos de som har de sämst, arbetslösa, deltidsarbetande, ensamstående mammor, kvinnor som jobbar på timmar, invandrare som arbetsgivarna inte anställer, ungdomar som arbetsgivarana kräver orimligheter av osv. Men samtidigt att vi som är etablerade i arbetslivet, har jobb, goda inkomster, villa, bil osv. vill vara solidariska för att samhället skall hånga ihop och inte slitas sönder av motsättningar och konvulsioner.

  Det är ett uppdrag varken Nuder eller Perssons grabbar klarar.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (24 oktober, 2006 11:26) : 

  Morian. Jag hoppas att Nuder blir er partiledare. Jag hoppades att Reinfeldt skulle bli statsminister. Nu hoppas jag att Nuder skall bli er partiledare. Håller tummarna. Firar om så sker. Det vore undergången för ert parti.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (24 oktober, 2006 11:53) : 

  Tobias, kolla in Nuders gest i bilden som illustrerar detta inlägg. Det är min hälsning till dig.

   

  Blogger Henrik Borg skrev... (24 oktober, 2006 13:24) : 

  Vad är det med vänsterdebattörer och långfingret?

  Nuder, Ohly etc.

  Jag vet vad min lågstadiefröken skulle sagt..

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (24 oktober, 2006 15:49) : 

  Morian. OK. Det kan jag köpa. Om du tar på dig Nuders badbyxor också.

   

  Blogger Anders Ekman skrev... (26 oktober, 2006 12:28) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Anders Ekman skrev... (26 oktober, 2006 12:29) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  kommentera