Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, november 07, 2006

  Kommentarsregler

  [UPPDATERAD] Jag välkomnar kommentarer från er läsare och försöker besvara dem så mycket jag hinner. Tyvärr finns det personer som inte vågar stå för sina åsikter, utan pepprar på med anonyma kommentarer där mina och andras motiv, politiska hemvist och resonemang ifrågasätts. Det är väldigt otillfredställande att diskutera med människor som inte ens uppger någon signatur i sina kommentarer. Anonyma kommentarer blir också väldigt svåra att hålla isär, när två-tre olika anonyma kommentatorer förekommer i samma diskussion.

  Jag har också ledsnat på rasistiska, sexistiska, homofoba eller på andra sätt stötande kommentarer. Dessa är lyckligtvis inte så vanliga, men de förekommer. Jag är en varm försvarare av yttrandefriheten, men det betyder inte att jag behöver acceptera vad som helst på min blogg.

  Min tolerans rörande ovanstående kommer sannolikt trots allt att vara tämligen hög, eftersom jag som sagt är en varm försvarare av yttrandefriheten. I synnerhet när angrepp och anklagelser riktas mot mig personligen; ni får gärna tycka att jag är en idiot – även om jag förstås uppskattar om ni håller det för er själva. Däremot är jag hjärtligt trött på den tvångsmässiga politiska etikettering vissa människor ägnar sig åt. Jag accepterar bara de politiska etiketter jag själv väljer. Punkt. Försök att placera mig fack jag inte själv valt eller uppmaningar om att jag borde byta parti går fetbort.

  Inte heller är det okej med länkar till bloggar eller andra webbplatser med rasistiskt, sexistiskt, homofobt eller på andra sätt stötande innehåll. Vidare kommer jag inte att tillåta ren reklam för andra bloggar eller webbplatser. Däremot får man självklart tipsa om blogginlägg eller webbplatser som är relevanta för det inlägg kommentaren är kopplad till. Vill ni tipsa mig om en webbplats som inte har med något publicerat inlägg att göra är det bättre att mejla än att skriva i ett slumpvis valt kommentarsfält.

  Dessvärre har jag, som Blogger-användare, bara begränsade möjligheter att styra över kommentarsgranskning. Jag vill inte tillämpa förhandsgranskning, och tycker inte att det är rimligt att man ska behöva registrera ett användarkonto hos Blogger för att skriva kommentarer här.

  Därför gäller från och med nu nedanstående regler. Kommentarer som bryter mot ett eller flera av dessa regler kommer att raderas.

  1. Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

  2. Undvik rasistiska, sexistiska, homofoba eller på andra sätt stötande kommentarer.

  3. Tilltala andra som du själv vill bli tilltalad. Det finns ingen anledning att ta till svordomar, anklagelser eller misstänkliggöranden av andras motiv eller värderingar. Fråga hellre än att påstå.

  4. Tipsa gärna om andra bloggar eller webbplatser som är relevanta i sammanhanget. Ren reklam är dock inte tillåten.

  5. Kommentarsfältet är inte till för personliga meddelanden till mig eller någon annan. För sådant, samt tips på ämnen att blogga om; mejla mig på promemorian@gmail.com.

  Enväldigt tolkningsföreträde rörande dessa regler står undertecknad för.


  Kommentarer om "Kommentarsregler"

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (07 november, 2006 18:02) : 

  Morian. Jag får alltså fråga: Är du inte snarare socialliberal än en reformativ socialist?

  Jag är aldrig anonym och jag brukar inte vara oprovocerat otrevlig. Den där kommentaren om att du inte bör skriva när du är bakfull var plump. Den ber jag om ursäkt för. Det var ett dåligt skämt.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (07 november, 2006 19:29) : 

  Morian. Frågar bara: Har du ändrat sig sedan augusti detta år, då du skrev:

  "Jag fick bland annat frågan om, givet min i det närmaste yttrandefrihetsfundamentalistiska hållning, hur jag såg på ärekränkning, uppvigling och utpressning. I det första fallet så skulle jag hävda att det beror lite på formen av ärekränkning. Jag tycker inte att det bör vara förbjudet att yttra eller publicera subjektiva uppfattningar om eller till någon. Vill någon kalla mig idiot, eller berätta för andra att jag är en idiot, så har jag inga principiella invändningar emot det (mer än att jag kanske tar en smula illa upp)."

  Om inte, så är det tydligen mindre OK att kalla dig för "socialliberal" än idiot.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (07 november, 2006 20:46) : 

  Din ursäkt är godtagen. Och det jag skrev om anonymitet och dylikt var inte riktat mot dig.

  Och fråga får du, fast du rimligtvis vid det här laget borde vara medveten om svaret: Jag är socialdemokrat. Punkt slut. Jag har inte det minsta behov av att krångla till det ytterligare genom att bekänna mig till några -ismer. Och jag betackar mig från andras obegripliga insisterande på att etikettera mig ytterligare.

  Jag har inte ändrat hållning i min principiella yttrandefrihetsfundamentalism. Faktum är att jag redan i det inlägg du länkar till skrev att ett hängivet försvarande av yttrandefrihetens principer inte behöver betyda att man för den skull publicerar vad skit som helst. Det gällde Jyllands-Posten, men det gäller också min blogg.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (07 november, 2006 21:15) : 

  Morian. Förvirrande bara att du just har deklarerat en princip för din blogg (ingen subjektiv etikettering av Morian)som står i bjärt kontrast till vad du deklarerade som din hållning i augusti (OK att ge Morian subjektiva etiketter). Men OK, jag skall hoppa av din rygg. Det får räcka med klängande för den här gången. Men du Morian, du vet att jag kommer igen. Då skall jag följa dina regler, men jag kommer nog att hålla dig rätt alert ändå. Sov gott i natt. Tobbe-trollet tar time out från Morian-jakten :).

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (07 november, 2006 21:28) : 

  Jag menar att mina principer inte står i bjärt kontrast, i enlighet med vad jag nyss skrev. Grunna gärna på det du.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (07 november, 2006 22:47) : 

  Jonas. Gör du inte detta onödigt plågsamt för oss alla? Jag ville vara barmhärtig och låta dig komma undan. Men nu är du inte rättvis. Du kan ju inte ha en princip för pressen och en annan för din blogg, när du nu är ordförande i en pressförening och allt. Det var ju OK i augusti att kalla dig "idiot" i pressen. Nu får vi inte ens kalla dig socialliberal på din blogg. Sorry, men jag är förvirrad.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (07 november, 2006 22:55) : 

  Jag har nog lite svårt at förstå din stora upprördhet över att bli etiketterad av andra. Inte minst om man jämför med var flera av mina liberala vänner får utstå på sina bloggar. Där är det, tyvärr, vanligt med väldigt aggressiva angrepp och tillmälen.

  Men OK. Det är din blogg. Du bestämmer. Och jag uppskattar mycket att läsa här, trots att jag inte alltid delar dina åsikter. Du har ett vettigt tonläge och skriver intressanta grejer.

  Och jag köper givetvis dina regler.

  Sedan tycker jag det bara är utmärkt med lite yttrandefrihetsfundamentalism inom socialdemokratin. Mer sådant! Hellre det än att alla människor med lite frihetliga åsikter föses ihop i samma parti (eller under samma etikett för den delen).

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 november, 2006 07:26) : 

  Jag sätter för egen del punkt för den här diskussionen med ett citat från den ende Marx vars läror jag bekänner mig till; Groucho Marx: "Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others".

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (08 november, 2006 10:27) : 

  Morian. Du sätter punkt utan att svara på varför du har en princip för pressen och en annan princip för din blogg. Ni kanske kan fortsätta diskussionen i din förening? Eller har du undantagstillstånd där också? Typ: "På hela denna vecka skola vi icke tala om Sverigedemokraterna som antidemokrater. Den som sålunda tala, mista sin rätt att här tala".

   

  Blogger Daniel Andersson skrev... (08 november, 2006 11:41) : 

  Tobias, att han är yttrandefrihetsfundamentalist behöver väl inte nödvändigtvis betyda att vad som helst ska kunna publiceras i kommentarerna på hans blogg? Med det resonemanget skulle ju DN Debatts redaktör bli Sveriges största fascist. Det finns fler kanaler för att uttrycka sig än Morians kommentatorsfält.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (08 november, 2006 11:45) : 

  Daniel. Duktig pojke.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 november, 2006 15:02) : 

  Märkligt att du inte fått dessa kommentarer: "du vill bara censurera de som inte tycker samma sak som du"

  eller "idiot, jag har aldrig skrivit något påhopp "

  eller " Jaja,i det socialistiska Sverige får man alltså inte tycka vad man vill. Tack för det sosseadel"

  eller "jag är liberal, alltså får jag kränka dig som jag vill, när jag vill och var jag vill, eftersom jag, till skillnad från dig, tror på yttrandefrihet."

  Märkligt att du hittills inte fått en enda sådan kommentar.

  Vänligen
  Nina

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (08 november, 2006 15:27) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 november, 2006 15:55) : 

  Ovanstående borttagna kommentar passerade gränsen för vad jag är beredd att tillåta här. Det känns oerhört synd. I praktiken är det en enda person som tvingat mig omvärdera den väldigt tillåtande linje jag tidigare tillämpat för kommentarer här på bloggen.

  Vederbörande är välkommen att ställa sina frågor till mig igen om han önskar, men låt bli med insinuationerna mot andra.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 november, 2006 16:07) : 

  Du kan ta bort min kommentar också om den ger upphov till massa psychokommentarer.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (08 november, 2006 17:00) : 

  Morian. Nu låter du folk tro att jag är "psycho". Trevligt. Jag frågade om socialdemokratiska dygder. Men jag utelämnar väl denna del och ställer mina frågor till dig igen angående de nya kommentar-reglerna. Hoppas att du behåller denna kommentar och lämnar mig fri från grova misstankar. Det skulle vara renhårigt av dig:

  1. Anser du att SAP är valets stora förlorare delvis på grund av att retoriken i partiets topp är urmodig och inte berör svenska hjärtan i deras vardag längre?

  2. Vill du att SAP skall bli ett mer principbaserat politiskt parti med socialliberal framtoning?

  3. Förbjuder du mig att kalla dig socialliberal här för att du inte vill att de breda lagren i partiet skall se dig som tillhörande partiets högerflygel? Jag menar, i augusti senast var det ju yttrandefrihetstekniskt OK att kalla dig "idiot" enligt din reflektion över din föreläsning hos nyliberala Frihetsfronten...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 november, 2006 17:13) : 

  Fair enough; här kommer mina svar. Därefter får frågan om min ”socialliberalism” vara sluttjatad.

  1. Anser du att SAP är valets stora förlorare delvis på grund av att retoriken i partiets topp är urmodig och inte berör svenska hjärtan i deras vardag längre?

  - Något ligger det i det, men framförallt så handlar det nog om att väljarna inte uppfattade att socialdemokratin kunde leverera det vi traditionellt varit bäst på: jobb.

  2. Vill du att SAP skall bli ett mer principbaserat politiskt parti med socialliberal framtoning?

  - Nej, jag vill att SAP ska vara ett modernt, pragmatiskt parti som svarar mot människors önskningar – utifrån våra grundläggande värderingar.

  3. Förbjuder du mig att kalla dig socialliberal här för att du inte vill att de breda lagren i partiet skall se dig som tillhörande partiets högerflygel?

  - Nej, det handlar om min rätt att definiera mig som jag själv vill. Jag definierar mig som socialdemokrat. Punkt slut.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 november, 2006 17:48) : 

  Att debattera med anonyma skribenter är som att diskutera med maskerade människor. Och anonymiteten är ett hot mot yttrandefriheten. Du har mitt fulla stöd Jonas.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (08 november, 2006 17:49) : 

  Morian. En sista fråga om kommentarsreglerna bara i så fall: Varför svor du åt mig om du nu anser att det är fel att göra det på din blogg: "Tobias, sista varningen: ge fan i att etikettera mig!" Jag kallade dig "socialliberal" och du svor åt mig. En kommenterare antydde att liberaler är omoraliska och du tog bort min kontring. Ideologisk tillhörighet är inte som att tillhöra en fotbollsklubbs "firma". Vi måste spela juste. Lika för alla.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (08 november, 2006 22:13) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Daniel Andersson skrev... (09 november, 2006 11:57) : 

  Frågan om svordomar är långt ifrån svartvit. Om svordomars naturliga del i språket ha Johan Jönsson skrivit en utmärkt text: http://mansken.blogspot.com/2006/01/det-jvla-sprket.html

  Samtidigt tenderar svordomar, som vi alla vet, att ofta användas överdrivet och att användas mer som attacker än som förstärkningsord eller nyanseringar. Det är därför viktigt att se gråskalan. Jag betvivlar att Jonas skulle radera kommentarer pga. att ett eller ett par svordomar används för att ge kommentaren fler nyanser. Kommentarer som däremot innehåller angrepp med grova svordomar är däremot bara destruktiva.

  Om man inte har tillräcklig respekt för Jonas för att tro att han förmår sköta kommentarsfältet så kan jag inte begripa varför man skulle ägna tid på att läsa hans texter.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (11 november, 2006 23:25) : 

  Daniel. Vore trevligt om du kunde låta Jonas svara på frågan. Så här står det i hans kommentarsregler:

  "3. Tilltala andra som du själv vill bli tilltalad. Det finns ingen anledning att ta till svordomar, anklagelser eller misstänkliggöranden av andras motiv eller värderingar. Fråga hellre än att påstå".

  Ändå skrev han "ge fan i att etikettera mig" när jag hade kallat honom "socialliberal". Det går inte att komma från att det är en svordom.

  Dessutom misstänkliggör du mina motiv. Du påstår att jag saknar respekt för Jonas. Det är också mot kommentarsreglerna. Fråga hellre.

   

  Anonymous Anonym skrev... (05 januari, 2007 14:14) : 

  Måste få säga att det här var mycket rolig läsning! Synd att debatten verkar ha avslutats.

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 maj, 2007 11:46) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger LeoB skrev... (30 september, 2007 01:23) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Josef Boberg skrev... (26 augusti, 2008 12:22) : 

  Hmmm... - Rätt justa kommentatorsregler, faktiskt...

   

  Anonymous Göran Hagberg skrev... (01 april, 2009 23:42) : 

  Visst är det underligt att man glömmer allt så snabbt.Vad hände när dom etablerade partiernas företrädare smyinspelades före valet 2006.Man skall inte kasta sten i glashus eller sätta sig på för höga hästar.Sopa framför egen dörr uge man!

   

  kommentera