Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, januari 31, 2007

  Galet bloggbråk om socialism

  Johan Sjölander sätter ett välplacerat finger på en öm punkt hos salongssocialisterna, inspirerat av Olle i Stockholm.

  Olle får eldunderstöd lite varstans ifrån, och på något underligt sätt dras också jag in i grälet.

  I grunden handlar det om olika syn på politiskt arbete och organisation hos olika grupper på vänsterkanten. Socialdemokratin och LO-facken har valt en väg, den utomparlamentariska vänstern en annan. Och få saker gör de senare så frustrerade som att den socialdemokratiska vägen varit effektiv när det gäller att lyfta människor ur armod och fattigdom, samt skapa goda förutsättningar för jobb och tillväxt.

  Ibland kommer meningsskiljaktigheterna att handla om begreppet socialism. Det är, vilket jag försökt förklara här på bloggen förut, ingen etikett jag gärna förknippar mig med. Jag betraktar mig som socialdemokrat, och jag menar att det är något i grunden annat. En som skrivit mycket, och ofta klokt, om detta är den socialdemokratiske nestorn Enn Kokk. I ett blogginlägg nyligen redogör han för sina försök att ”blottlägga socialdemokratins själ, dess ideologi”.

  Tänkvärd läsning för knallpulverrevolutionärer och andra.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Galet bloggbråk om socialism"

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 februari, 2007 13:24) : 

  Och i samma inlägg av Kokk, allra längst ner, skriver han ner mycket av det du jobbar så hårt för att förneka:

  "I dag är det svårare. Socialdemokratin har ingen avancerad ideologisk debatt, allra minst om hur man ska kunna bryta kapitalets makt i produktionslivet. Vänstermänniskor i partiet blir till och med åthutade: Här finns över huvud taget ingen höger- eller vänsterlinje; vi är alla socialdemokrater. Och skräm inte upp den feta medelklassen! I värsta fall är socialdemokratin inne i en process, där socialliberaler och kampanjmakande funktionärer definitivt tar över, en process som ändar i ett parti som bra mycket liknar USAs demokrater. Blir det så, blir många av oss som har burit upp det här partiet hemlösa."

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 februari, 2007 16:23) : 

  Jag betraktar mig visserligen som socialist och skulle kunna förklara varför, men även jag föredrar att helt enkelt kalla mig socialdemokrat. Problemet med begreppet socialist är att det idag används av t ex både Tony Blair och Fidel Castro. Därför är det oanvändbart. Det säger egentligen ingenting om vad man står för.

   

  kommentera