Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, januari 28, 2007

  Politiska tjänstemän på nya poster

  Sveriges Radios Godmorgon, Världen! har kartlagt vad det blev av de omkring 200 politiska tjänstemän som efter valet förlorade sina arbeten. Flera före detta politiska sakkunniga, pressekreterare och statssekreterare i den socialdemokratiska regeringen har efter valförlusten fått jobb i näringslivet med anknytning till deras tid i politiken.

  Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tycker att det tär på politikens trovärdighet när människor rör sig mellan politik och näringsliv. Han vill se en lagstiftning, ungefär en sådan som finns i USA, som reglerar vilka uppdrag ledande regeringstjänstemän får ta även under en viss tid efter att de slutat hos regeringen.

  Enligt Eriksson handlar det om politikens integritet; ”Att medborgarna ska känna trygghet i att vi politiker inte springer andra ärenden än de vi fått i uppdrag att förvalta av medborgarna”.

  Och det kan ju låta rimligt. Men det betyder i förlängningen att vi riskerar att få politiker som inte har några andra erfarenheter och intryck än dem de skaffat sig under ett liv dedikerat åt politiken. Själv tror jag att det är viktigt att politiken tillåter att man rör sig in och ut ur den, och tar med sig erfarenheter från samhällets olika sfärer. Både politiken och näringslivet vinner på det.

  Men självklart kräver det integritet hos våra folkvalda och politiska tjänstemän. Så långt har Peter Eriksson en poäng; medborgarna måste kunna lita på att politiker tjänar folket och inte tidigare eller blivande arbetsgivare.

  Andra tidigare socialdemokratiska topptjänstemän har gjort annorlunda karriärval och jobbar nu gratis på det socialdemokratiska riksdagskansliet. Sin försörjning har de i stället fått från det avgångsvederlag de fått för sin tid i regeringen.

  Åsa Larsson, som är socialdemokraternas riksdagskanslichef, säger sig vara väldigt glad för att de vill dela med sig av sin kunskap. Och det har hon förstås rätt i; det här är kloka och erfarna människor som bör tas tillvara. Men socialdemokratin kan inte bara förlita sig på dem. Det måste komma in nytt folk och nya perspektiv för att utforma en oppositionspolitik som räcker till valseger 2010.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Politiska tjänstemän på nya poster"

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 januari, 2007 13:03) : 

  I mitt stilla sinne undrar jag hur det skulle ha låtit om dessa tjänstemän jobbat "gratis" inom det privata näringslivet medans de försörjde sig på avgångsvederlaget.

  Vad hade facket sagt till den arbetsgivaren?

   

  Blogger Max Andersson skrev... (28 januari, 2007 15:44) : 

  Det är alltså så som vi miljöpartister alltid har sagt.

  När människor får friår så ägnar de tiden åt att göra nyttiga saker. :-)

   

  Blogger Johan Hellström skrev... (28 januari, 2007 22:42) : 

  sen kan man ju alltid fråga sej ifall det inte finns fler ställen är näringslivet politiker kan skaffa sej annan erfarenhet från :)

  vårdgolvet t.ex...

  alla behöver inte hoppa mellan näringsliv och politik liksom.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (29 januari, 2007 08:15) : 

  Erik, du har en poäng - men politiska jobb är iofs något annat än "vanliga" jobb. De är liksom inga man får sig anvisade av Arbetsförmedlingen.

  Max, du glömde tillägget "...för skattebetalarnas pengar".

  Johan, jo - men jobb inom vården och ganska många andra kräver utbildning. Medan jobb som pr-konsult, rådgivare, chef etc ofta inte kräver mer än den erfarenhet och kunskap man får efter många år i politiken.

   

  kommentera