Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, februari 09, 2007

  Kvinnors rätt att välja

  Rätt otippat, när vi skriver 2007, har frågan om abort åter seglat upp i den politiska debatten. I Portugal ska man folkomrösta om att mildra upp landets hårda lagar mot just abort och här hemma i Sverige pågår det en abortdiskussion i regeringspartiet kristdemokraterna.

  Anna Larsson, kolumnist i Svensk Dagbladet, har skrivit väldigt bra om detta och konstaterar att Portugals nuvarande lagstiftning är en av de strängaste i Europa. Abort är bara tillåten till och med tolfte veckan efter våldtäkt, vid fosterskador eller om moderns hälsa är i fara. Detta leder förstås till att många kvinnor genomgår illegala aborter, trots att de då riskerar fängelse i tre år. En värre risk de tar är att dö av infektioner, bli sterila eller på andra sätt skadas allvarligt. Mer än 10 000 portugisiska kvinnor vårdas varje år på sjukhus till följd av illa utförda illegala klåparaborter.

  Larsson skriver att även i Sverige finns det aktiva abortmotståndet kvar, även om det är mer diskret:
  Just nu står striden om huruvida utländska kvinnor, som regeringen föreslår, ska tillåtas göra abort i Sverige. Tidigare betydligt mer frispråkiga motståndare, som kristdemokraterna Mikael Oscarsson och Lennart Sacrédeus, deklarerar att de kommer rösta nej med skäl som att kvinnorna inte kan garanteras eftervård och att andra länders lagar undermineras.

  I en debattartikel i DN nyligen kunde man få ta del av argumentationen i frågan. Kristdemokraternas något mer diplomatiske partiledare Göran Hägglund stödde dock inte abortmotståndarna i sitt parti utan sa att abort i Sverige för utländska kvinnor ”kan inte skada partiet, eftersom det inte strider mot den syn som kristdemokraterna i dag har på abort” – nämligen att det är upp till kvinnan själv att avgöra, inom de tidsgränser som är satta.

  Det är – på den punkten – lätt att hålla med Hägglund, och i än högre grad Anna Larsson som skriver att låta utländska kvinnor göra abort i Sverige är att ta ställning för kvinnors makt över sin egen kropp och sexualitet: ”Det är en mänsklig rättighet som inte kan kompromissas bort och som Sveriges regering bör arbeta för att exportera både i EU och globalt”.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Kvinnors rätt att välja"

   

  Blogger Claes Nordmark skrev... (09 februari, 2007 15:37) : 

  Jag var nyligen i Portugal och fick bekräftat att många portugisiska kvinnor åker till Spaniel för att göra abort. Det var intressan att se stora kampanjskyltar i Lissabon där slagorden var som hämtade från den hårdförda kristna högern i USA samt abortförespråkarnas argument som kunde se ut i stil med:

  "Lägg av med det religiösa hyckleriet - tillåt fri abort nu!"

  Vore intressant att få veta om några kristdemokrater som stödjer nej-sidan i Portugal alternativt åker ner och hjälper till i kampanjen...

   

  Blogger Per Hagwall skrev... (09 februari, 2007 19:28) : 

  Saken är, som vanligt, inte enkel. På uppslaget innan Larssons artikel kan man läsa att Hägglunds uttalande att vi enligt EU-rätten är tvingade att ta emot andra medlemsländers kvinnor för abort inte har något juridiskt stöd alls. Tvärtom, professorn i Europarätt Ulf Bernitz säger att det kan ge Sverige problem om vi stiftar en lag som strider mot andra länders lagar.

  Det är ingen lätt fråga, och visst kan vi förfäkta Sveriges syn på frågan, men vi skall vara medvetna om att det inte är riskfritt. Om vi lagstiftar om en rätt till "abortturism" kan en sådan lagstiftning ogiltigförklaras av EU-domstolen i Luxemburg. Vill vi erbjuda dessa tjänster till utländska kvinnor kan det nog vara bäst att göra det på pragmatisk nivå och inte prata så högt om det...

  Jag vill påminna om tankefelet som många svenska politiker gör när de kräver gemensam lagstiftning om abort i hela EU, det är faktiskt inte alls säkert att det blir vår syn som blir den som gäller.

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 februari, 2007 21:42) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Johanna Graf skrev... (13 februari, 2007 08:36) : 

  Spooky killar, de där Sacraedeus och Oscarsson. Hittade följande
  länk till en RFSU-artikel som bskriver hur den internationella abortoppositionen arbetar. Intressant.

  Hur går det förresten med aborträtten i Michelles Bachelets Chile? Läkare, kvinna och...abortmotståndare?!

   

  kommentera