Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, april 11, 2007

  Politiker och journalister i samma båt

  Mitt under pågående rättegång tar en av de åtalade, journalisten och bloggaren Niklas Svensson, till orda i ett debattinlägg i tidningen där han tidigare jobbade – Expressen.

  Åtalet gäller olovligt intrång i socialdemokraternas BBS-system SAPnet, till vilket Svensson fått inloggningsuppgifter från Liberala ungdomsförbundets dåvarande pressekreterare Per Jodenius. Det finns olika uppgifter om varför Svensson fick dessa uppgifter; om det handlade om att själv få möjlighet att gräva fram nyheter och ”skandaler” om socialdemokraterna – eller bara att uppmärksamma den bristande säkerheten.

  I vilket fall som helst så valde Per Jodenius att vända sig till just Niklas Svensson med inloggningsuppgifterna. Detta var självklart ingen slump, utan ett resultat av Svenssons journalistiska arbetsmetoder som han nu beskriver i sin debattartikel: ”Jag byggde kontaktnät /.../ genom att bjuda på luncher, en öl här och ett glas vin där”. ”Så byggdes förtroende”, skriver Svensson, ”och plötsligt kom tipsen”.

  Jag har själv druckit både en och två öl med Niklas Svensson och haft tämligen trevligt under tiden. Tricket är att ständigt tänka på att det är en journalist man sitter och umgås med. Det betyder inte att man behöver vara varandras fiender eller överdrivet avståndstagande, men man ska komma ihåg att personen intill är en journalist som gör sitt jobb och betraktar en som en potentiell källa.

  Svensson ställer själv frågan i sin artikel om ”hur sund” relationen mellan politiska reportrar och publicitetssugna politiker egentligen är, men han ger inget riktigt svar. I stället anklagar han sina skråkollegor, de politiska reportrarna, för att vara lata. Och kanske är det så. Kanske förlitar man sig alltför mycket på att få färdiga storys till skänks från ett partis politiska motståndare, missnöjda företrädare eller medarbetare, anonyma tipsare etc. Och är det så, så kan förstås den sociala metoden att över en öl eller två bygga förtroenden och hoppas på läckor framstå som ett mer proaktivt alternativ.

  Men precis som riksdagsledamöter, pressekreterare, ungdomsförbundsföreträdare och andra som väljer att ha avspända förhållanden till vissa journalister bör komma ihåg att det inte finns något ”off the record” – så bör journalister ha i åtanke att även slipade politiker kan betrakta sina dryckeskamrater med presskort som redskap för sina syften. Den utnyttjade kan snabbt bli den som utnyttjar och tvärtom.

  En röd SSU:are från Skåne som sedan blev statsråd sa en gång till mig när jag jobbade på ja-sidan i folkomröstningskampanjen om EU att ”när man äter gröt med Djävulen ska man se till att ha en lång sked”. Samma råd kan sägas till politiker och journalister som dricker öl ihop.

  Andra skriver intressant om , , , , .


  Kommentarer om "Politiker och journalister i samma båt"

   

  Blogger itsweden skrev... (13 april, 2007 15:17) : 

  Det var intressant att läsa hur du ser på det som är sosse utan att tillhöra den direkta sosse-eliten som är mer försiktiga med vad de säger.

   

  kommentera