Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, maj 03, 2007

  Scandic vek sig för kyrkan

  Jag ser i SvD att hotellkedjan Scandic nu backar från sitt tidigare besked och låter biblarna ligga kvar på hotellrummen. Man viker sig alltså från kritiken från bland annat Svenska kyrkan, och låter dem diktera villkoren för vad hotellgästerna erbjuds.

  I april meddelade Scandic att kedjan skulle satsa på religiös breddning. Förutom Nya testamentet skulle också muslimernas heliga skrift Koranen och judiska Tanach erbjudas gästerna. Men de kristna, muslimska och judiska skrifterna var på grund av brist på lådor inte tänkta att finnas i hotellrummen, utan kunna lånas i receptionerna.

  Detta fick flera stift och biskopar att meddela att Scandic i fortsättningen var bannlyst boende för kyrkans folk.

  Esbjörn Hagberg, biskop i Karlstads stift, säger till tidningen Dagen att han visserligen gläds åt bibelbeslutet, men att stiftet tänker fortsätta bojkotta Scandic eftersom hotellkedjans gäster fortfarande kan välja att se på porrfilm.

  En vilsen själ som söker tröst på sitt hotellrum ska med Hagbergs logik alltså lätt kunna hitta en bibel nära till hands, men absolut inte titta på porrfilm. För då vet man ju hur illa det kan gå...

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Scandic vek sig för kyrkan"

   

  Blogger Pastor Astor skrev... (03 maj, 2007 17:16) : 

  Nej, man "viker sig" inte för kritiken, man lyssnar på sina kunder som vilket serviceföretag som helst. Man breddar DESSUTOM tillgången på religiösa skrifter. Det är illa att du tar porren i försvar. Det visar att vi fortfarande har en bit kvar att gå. Hur ser du på trafficking? En chans för mindre bemedlade kvinnor att komma ut och se världen? Som språkresor för U-länder ungefär?

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 maj, 2007 17:44) : 

  Otroligt svagt av Scandic att vika sig för de som vill tvinga på andra sina religiösa skrifter.

  Enda utvägen nu blir väl att icke-kristna gör en kontrabojkott mot Scandic. Alternativt kastar all religiös propaganda, liksom diverse annan reklam, som ligger på hotellrummet i soptunnan efter att vi checkat in.

  En intressant fråga är varför de kristna fokuserar på just hotell. Det finns ju så många andra typer av områden och företag man kan hota igenom en bibeldistribution till: tåg, bussar, busskurer, matbutiker, biografer, sjukhusrum, dagismatsalar och så vidare. Överallt kan ett ulitimatum ställas:
  bibel eller bojkott.

  Som ateist kan jag godta biblar på offentliga toaletter (det vanliga papperet är ju så ofta slut)

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (03 maj, 2007 17:51) : 

  "Pastor Astor" är välkommen att få svar på sina frågor och mothugg i debatten när han vågar stå för sin övertygelse och presenterar sig, vilket är normen här.

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 maj, 2007 18:11) : 

  Jonas Morian vänder i sin argumentation på hela steken i den här frågan. Skälet är förmodligen att det bättre passar hans egen, ateistiska syn.
  "Man viker sig alltså från kritiken från bland annat Svenska kyrkan, och låter dem diktera villkoren för vad hotellgästerna erbjuds", skriver han bland annat.

  Frågan är bara var han höll hus när Scandic plockade bort Bibeln från hotellrummen. Det beslutet vilade på ett mejl från en enskild medlem i den aggressiva och ateistiska lobbyföreningen "Humanisterna". Vad är det om inte att "diktera villkoren för vad hotellgästerna erbjuds"?

  I den här frågan gäller det, som alltid, att inte sila mygg och svälja kameler.

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 maj, 2007 18:18) : 

  Pastor Astor är Daniel Astgård. han upprepade frågan i ett inlägg: http://www.trotank.se/blog/index.php?/archives/728-Underliga-allianser-uppstar.html

  Resonemanget är egentligen för dumt att kommentera, men Jonas kanske är hugad, med tanke på att frågan är riktad till honom.

  Det här med samtycke och sånt är inte så lätt… eller så försöker man sno radikalfeministiska argument att prostitution är våldtäkt, att det inte finns någon frivillig prostitution och att porr är prostitutionens/våldtäktens teori. Men observera att inte ens radfemmarna jämställer porr med vare sig prostitution eller trafficking, och att en hel del av dem faktiskt är positiva till porr.

  Ska man låna andras argument för att dölja sin egen genuina sexfientlighet vill det förstås till att man förstår argumenten…

   

  Blogger Per Hagwall skrev... (03 maj, 2007 18:48) : 

  Hmmm, jag håller inte med någon här.

  Jag tycker det är helt okej om det ligger biblar på hotellrummen. Vill andra trossamfund skänka (för det är det det hela tiden handlat om) sina heliga skrifter till hotellen är de fria att göra det.

  Jag tycker också att det är okej med porr på kabel-tv i rummen och är emot alla censurfasoner från diverse myndigheter.

  Verkar som jag är den enda här som inte kommer att bojkotta Scandic...

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 maj, 2007 19:00) : 

  Jonas:

  Du som annars är mån om att alltid vara politiskt korrekt, visar nu upp en mycket tråkig sida.

  Det var en person som störde sig på biblarna som är skänkta av Gideoniterna.

  En person mot många tusen således. Hur ser du egentligen på detta med demokrati?

  Låt biblarna ligga i rummen och låt porren finnas kvar som betal-tjänst. Var och en får sedan välja vad han/hon vill ta del av.

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 maj, 2007 19:14) : 

  Demokrati är inte detsamma som majoritetens förtryck av minoriteter. Däremot innehåller demokrati begreppet religionsfrihet (inklusive frihet FRÅN religion) och yttrandefrihet (rätten att sända porr).

  Det är fler personer som stör sig på biblarna. En person har skriftligen uttryckt kritik, och hans argument var bra.

  Antagligen skulle du också hålla med om att det Jesus sa när han uttryckte "Den som är utan synd kaste första stenen" är ett bra argument mot den skrikande fåårskockens mindre genomtänkta haranger.

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 maj, 2007 19:20) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger magnus skrev... (03 maj, 2007 19:31) : 

  Tomas: "tvinga på" andra bibeln?

  Öh? Ligger ju långt in i nattygsbordslådan. Verkligen påtvingat!?! Påtvingande var det ju inte att 3/4 av nyhetssändningarna 1:a maj bestod av sossar från socialistiska tåg,. Inte alls.

  Det är väl med nya testamentet i den där lådan som med reklam i tidningar vi inte läser. Den är påtvingande och borde förbjudas. Eller hur var det nu?

  Jonas: "Scandic vek sig för kyrkan"

  Visst har kyrkan varit kritiska, men det har även jag, Per Hagwall som också kommenterar här eller bloggaren Kurt Lundgren. Inga kyrkliga människor vad jag vet. Det hela handlar om att Scandic bestämde sig för att slaviskt lyda organisationen humanisterna efter att ha fått ett enda mail från en från den organisationen om att biblarna måste bort för att de var kränkande.

  Jag tror alltså att Scandic lyssnat på folkflertalet, inte på kyrkan som ju fortsätter att bojkotta för att få bort TV1000...

  Du brukar ju vara för yttrandefrihet, men här ska ju Scandic erbjuda alla stora religioners skrifter och NT kommer att ligga kvar där i lådan. Det är väl ganska rimligt mtp att Sverige är ett kristet land... Oops! Blev jag främlingsfientlig, nu när jag sa att Sverige är kristet?!? Bäst jag konverterar till islam omedelbart. Assalamu alaikum. Dags att skaffa några fruar att sköta servicen och föda många barn. ;)

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 maj, 2007 19:41) : 

  Nä, Sverige är inte ett kristet land, lika lite som Turkiet är muslimskt. Sverige är ett sekulärt och demokratiskt land. Men kyrkan verkar ännu inte riktigt ha greppat detta.

   

  Blogger Pastor Astor skrev... (03 maj, 2007 19:53) : 

  Jag heter mycket riktigt Daniel Astgård, och väntar med spänning på ett svar.

   

  Blogger magnus skrev... (03 maj, 2007 20:28) : 

  Blogge: "Nä, Sverige är inte ett kristet land, lika lite som Turkiet är muslimskt. Sverige är ett sekulärt och demokratiskt land."

  Vi har en kristen kultur. Du kan t ex inte läsa och förstå mycket av den svenska skönlitteraturen utan att känna en del om Bibelns innehåll/kristendomen. En majoritet av svenskarna är medlemmar i Svenska kyrkan och än fler torde se kyrkan som en plats för viktiga riter i livet -- kristna riter (t ex dop, giftermål eller kristna begravningar). Det finns massvis av kyrkor som svensken i gemen åtminstone ser som ett viktigt svenskt kulturarv.

  Sverige är naturligtvis inte kristet i samma avseende som många arabiska islamiska länder är islamiska eftersom politik och religion skiljs åt här, men likväl är vi kulturellt sett ett oerhört kristet land. Det går bland annat igen i språk, mentalitet/sätt att tänka; inte bara det yttre med de ovan nämnda riter som svensken vill ha.

  Turkiet är naturligtvis muslimskt. Där är jag ävertygad om att nästan alla turkar skule hålle med mig, och för att förstå deras exempelvis litteratur samt kultur måste vi också förstå islam. Däremot är det oroande om de skulle få en islamistisk president eftersom islamismen förespråkar sammanblandning av religion och stat.

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 maj, 2007 21:00) : 

  Magnus Andersson "Tomas: "tvinga på" andra bibeln?"

  Hotell har inte till uppgift att sprida politiska eller religiösa skrifter. Att trots det placera ut biblar där är därför just att tvinga på folk dessa biblar. Att gömma dem lite i en låda är lite mindre fel, men fortfarande fel.

  TV:s nyhetsprogram har till uppgift att rapportera det som hänt i samhället under dagen. Eftersom det är många politiska demonstrationer inom arbetarrörelsen på 1:a maj så rapporteras det ifrån dem. Självklart.

  De borgerligt sinnade kan ju trösta sig med att i stort sett alla stora morgon-/dagstidningar i landet sprider deras propagande från ledarplats varje dag året runt utan att de behöver röra en fena, än mindre demonstrera.

  I övrigt räcker BB:s svar ovan.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (03 maj, 2007 21:04) : 

  Spännande diskussion. Ska göra mitt bästa för att svara:

  Bengt, jag har nog aldrig skrivit på bloggen att jag är ateist. Vad grundar du detta på? På din fråga var jag "höll hus" när denna fråga först uppmärksammades så är svaret att jag var här, och skrev om många andra saker. Hur gärna jag än skulle vilja så hinner jag inte kommentera allt hela tiden.

  Per, självklart får vilka trossamfund som helst skänka vad de vill till vilka hotell som helst. Men tydligen är det en tradition på många hotell i västvärlden att låta gideoniternas utgåvor av Nya testamentet finnas tillhands i hotellrummen. Personligen tycker jag det vore mer rimligt att tillhandahålla allsköns religiös litteratur och annan laglig förströelse som gästerna efterfrågar i receptionerna. Och jag planerar inte att bojkotta några hotellkedjor.

  Stefan, om nu en person fick Scandic att byta policy i bibelfrågan med ett enda mejl så var det en rätt imponerande lobbyinsats. Mer troligt så hade hotellkedjan övervägt detta beslut rätt länge.

  Magnus, se ovan. Dina fånerier om islam tänker jag inte ens kommentera. Jag skiter fullständigt i vilka religiösa skrifter hotellen tillhandahåller åt sina gäster, men jag ser ingen anledning att favorisera just gideoniternas version av Nya testamentet.

  Daniel, jag försvarar inte porr mer än jag försvarar action-, SF- eller westernfilmer. Olika former av fiktion som vissa gillar, andra inte. Har svårt att se kopplingen mellan detta och utbudet av religiös litteratur.

   

  Blogger magnus skrev... (03 maj, 2007 22:05) : 

  Promemorian: "Dina fånerier om islam tänker jag inte ens kommentera."

  Den där lilla slutklämmen var bara humor och ironi. Trodde att det var tydligt...

   

  Blogger Pastor Astor skrev... (03 maj, 2007 22:26) : 

  Det var inte mycket till svar tycker jag. Du antyder att porr är oskyldigt och att Hagberg är fånig som inte ger sig.

  Du gör det återigen genom att jämställa porren med TV:s övriga utbud.

  Jag tror att det är en ståndpunkt som är mer kontroversiell än du anar. På min blogg skrev jag: "Det räcker med vanligt sunt förnuft.
  Den gällande etiska koden i samhället verkar vara: "Det som två vuxna människor kommer överens om är OK, så länge ingen kommer till skada."

  Nu uppfyller inte porrindustrin detta. De porrfilmer du gillar att titta på har kommit till i en industri som använder kvinnor, människor, som råvara. Du utnyttjas systematiskt. De kommer till skada. Är det etiskt försvarbart ur något perspektiv att konsumera något som produceras under sådana omständigheter?"

  Jag ser gärna fortfarande att du svarar på mina frågor.

   

  Blogger magnus skrev... (03 maj, 2007 22:39) : 

  Tomas: "Hotell har inte till uppgift att sprida politiska eller religiösa skrifter."

  Jag trodde att vi levde i ett fritt land med både företags- och yttrandefrihet. Om man vill ha en rörelse som erbjuder något så tycker du uppenbarligen inte att den friheten ska finnas; att som här staten ska bestämma vad hur hotells verksamhet ska se ut.

  MQ erbjuder f ö sina kunder en moderniserad variant på Gamla Testamentet just nu. Det ska alltså inte få förekomma enligt dig.


  "gömma dem lite i en låda är lite mindre fel, men fortfarande fel"

  Hotell ska naturligtvis t o m få ha biblar ovanpå natygsbord, eller tapetsera väggarna med bibeltext om de så vill. Min TV-apparat tapetseras som sagt den 1:a maj av socialdemokrater som mässar sin politiska ideoogi, sitt religiösa hat mot ickesocialister osv. Och det är objektiv public service, inte privat verksamhet.


  "TV:s nyhetsprogram har till uppgift att rapportera det som hänt i samhället under dagen."

  Ja, det demonstrerade miljoner i Turkiet och det kom i skugga för alltså extremt hårt bevakade pyttesmå Sosse- och Vänster-tåg i Sverige.

  Min poäng med den långrandiga och nyhetssändningen ttalt dominerande rapporteringen från de demonstrationer där LO-ledaren, S-ledaren samt V-ledaren gick i är alltså att det samtidigt hände massor av viktig i världen. Men det viktiga var inte viktigare än traditionsenlig propaganda-demonstration i Kuba, andra socialistdiktaturer samt (S)(v)erige.


  "De borgerligt sinnade kan ju trösta sig med att i stort sett alla stora morgon-/dagstidningar i landet"

  Det är inte så många som läser ledarsidorna, och för övrigt är inte t ex DN särskilt höger och SvD är ju vänster nyhetsredaktionellt. SVT:s nyheter har ju något större publik och beter sig som en sekt, vilket förmodligen bidragit till att det land som flest svenskar anser hotar världsfreden är USA och att kommunism är inne bland ungdom i dag.


  "I övrigt räcker BB:s svar ovan."

  Det har jag ju replikerat, också ovan. Det är naturligtvis skillnad på Sverige och Turkiet utifrån den religiösa åskådningen i dessa respektive länder. Detta faktum har inte heller du lyckats uppfatta?


  Jonas: "Jag skiter fullständigt i vilka religiösa skrifter hotellen tillhandahåller åt sina gäster, men jag ser ingen anledning att favorisera just gideoniternas version av Nya testamentet."

  Om du helt skiter i vilka religiösa skrifter hotell har -- vilket jag finner sympatiskt -- finner jag inte följdsatsen det minsta logisk, att du har synpunkter på den version av en religiös skrift en hotellkedja erbjuder gästerna.

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 maj, 2007 23:33) : 

  Jonas:

  "Stefan, om nu en person fick Scandic att byta policy i bibelfrågan med ett enda mejl så var det en rätt imponerande lobbyinsats. Mer troligt så hade hotellkedjan övervägt detta beslut rätt länge."

  Jag tror att just denne person orsakade fullständig panik för hotellkedjan. De tog då ett beslut som inte var särskilt genomtänkt.

  Nu har det gått lite tid och de inser att de gjorde fel och att de överreagerade.

   

  Blogger Mikael Åhman skrev... (03 maj, 2007 23:59) : 

  Att ni ens ids gaffla med "blogge bloggelito". Jag gjorde mig, efter replikskifte med denne person på en annan blogg, besväret att surfa runt lite på hans egen blogg.

  Vad jag Fann? Ett inlägg med en massa nakenbilder på en kvinna, med av blogge egenhändigt formulerade bildommentarer på temat "Är hon kinesiska? Nej, hennes ögon är för sneda för det. Kanske japanska? Men de brukar ju inte vara rakade." Pornografisk rasbiologi är vad det är.

  Nå; porr på hotellrummen. Jonas; jag har faktiskt svårt att tolka ditt avslutande resonemang i blogginlägget på annat sätt än att du tycker det är OK med porr på hotellrummen?

  Tycker du verkligen det?

   

  Anonymous Anonym skrev... (04 maj, 2007 00:05) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (04 maj, 2007 02:44) : 

  Pastor Astor: "De porrfilmer du gillar att titta på har kommit till i en industri som använder kvinnor, människor, som råvara."

  Nu finns det förvisso mängder av porrfilmer där inte en enda kvinna medverkar. Kallas bögporr. Hur går detta ihop med ditt resonemang?

  "Du utnyttjas systematiskt."

  Varför tror du det? I så fall torde väl männen utnyttjas än mer, med tanke på att de har så mycket sämre lön än kvinnor i branschen?

  "De kommer till skada."

  Varför tror du det? Du tycks inte veta någonting överhuvudtaget om porrbranschen, utan tycks mest ha läst någon antiporrskrift av Dworkin.

  "Är det etiskt försvarbart ur något perspektiv att konsumera något som produceras under sådana omständigheter?"

  Är det etiskt försvarbart att uttala sig om något man inte känner till och har grava missuppfattningar kring? Är det etiskt försvarbart att sprida lögner?

   

  Anonymous Anonym skrev... (04 maj, 2007 03:58) : 

  Sättet som en del kristna argumenterar för biblar på hotell är intressant. De säger att Bibeln kan hjälpa deprimerade människor som funderar på självmord. Jag tvivlar. Bibeln innehåller några av de grövsta och mest människofientliga texterna som finns att tillgå. Judar beskrivs som jordens avskum, kvinnor som mannens ägodel och roten till all synd, handikappade som Satans avkomma, fattiga som ohyra och homosexuella som genuint onda. För den som befinner sig i kris är dessa bibeltexter knappast upplyftande. Jag hoppas verkligen att de i själslig nöd som nu faktiskt söker sig till ett hotellrum har turen att hitta de få och korta texter i Nya testamentet där Jesus predikar kärlek, tröst och förlåtelse. Som bekant har de flesta av dagens frikyrkliga pastorer själva svårt att hitta dessa stycken i Bibeln. Den hårda, oförsonliga och dömande gammaltestamentliga guden som kräver total underkastelse dominerar tyvärr både Bibeln och modern kristenhet.

   

  Anonymous Anonym skrev... (04 maj, 2007 09:02) : 

  Magnus:
  "Jag trodde att vi levde i ett fritt land med både företags- och yttrandefrihet. Om man vill ha en rörelse som erbjuder något så tycker du uppenbarligen inte att den friheten ska finnas; att som här staten ska bestämma vad hur hotells verksamhet ska se ut."

  Nej, det finns gränser här. Du får exempelvis inte öppna en nattklubb som vägrar att släppa in just människor med mörk hudfärg. Bra så för det vore diskriminering. Att driva hotell som pushar biblar är inte lika allvarligt, och inte i nuläget olagligt vad jag förstår, men fel av liknande skäl.

  Generellt så godtar jag liksom alla icke-libertarianer ingrepp i det privata. Om en privat verksamhet skapar alltför stor orättvisa finns skäl för ingripande.

  Utöver bibelfrågan så verkar du så diskussionssugen att du glider över i en rad andra frågor. Det är tröttsamt att skriva långa svar till dig på frågor man förstår att du egentligen vet svaret på men ställer ändå för att trötta ut dina debattkamrater.

  exempel 1:
  "Min poäng [för att inte nyheterna granskar de många demonstrationer som ägde rum i Sverige] är alltså att det samtidigt hände massor av viktig i världen."

  Mycket svag poäng eftersom detta drag gäller nationella medier generellt. När [infoga valfritt svenskt parti] håller landsmöte händer givetvis många globalt sett mer intressanta saker på andra håll i världen. Ändå rapporteras det från landsmötet.

  exempel 2:
  "Det har jag ju replikerat, också ovan"
  Men repliken gav inte mycket. Sverige är sekulärt i betydelsen att kyrka och stat enligt lag nu separerats. Allt tal om att sverige är kristet är då faktafel. Det finns en stor grupp kristna i Sverige och det finns kvardröjande problematiska kristna inslag i det offentliga som ännu inte blivit avvecklade, men ingetdera gör landet kristet. Att säga att "Sverige är ett kristet land" är fel på liknande grunder som att säga att "Sverige är ett ariskt land" är det.

  Till sist:
  "Det är inte så många som läser ledarsidorna, och för övrigt är inte t ex DN särskilt höger och SvD är ju vänster nyhetsredaktionellt."

  Din tro på ledarsidornas ineffektivitet är extremt naiv. Varför skulle en stor mängd ideologiskt mycket drivna, mycket välutbildade och mycket intelligenta personer ägna år efter år till att skriva på ledarsidorna om det nu var en så verkanslös verksamhet? Och varför skulle tidningens ägare år efter år fortsätta att betala stora summor för att finansiera ledarsidornas skribenter?

  Ett lästips på en text som problematiserar dagens politiska ledarsidesmonopol:
  http://www.ordfront.se/www,-d-,ordfront,-d-,se/Ordfrontmagasin/Artiklar/AnnCharlottAltstadt04_5_07.aspx

  Det var sista ordet.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (04 maj, 2007 09:07) : 

  Okej, här kommer ett nytt uppsamlingsheat av kommentarer till era reaktioner:

  Daniel, vad jag gjorde var att jämföra pornografisk film med andra former av fiktion. För det är det. Skådespelare som spelar roller enligt ett manus. Jag är väl medveten om att det inom stora delar av nöjesindustrin förekommer slavkontrakt och att dåligt informerade människor mer eller mindre luras att ställa upp i sammanhang de sedan ångrar. Detta är beklagligt och något som bör bekämpas med upplysning, men det är i sig inget bra argument mot just porr. Du drar dessutom väldigt långtgående slutsatser när du skriver att jag gillar att titta på porrfilm. Vad baserar du detta på?

  Magnus, du missar min poäng. Poängen var att jag tycker att hotell bör erbjuda sina gäster det de efterfrågar av religiös litteratur i hotellreceptionen - lätt åtkomlig via roomservice. Inte pracka på dem någon särskild trosuppfattning eller inriktning.

  Stefan, jag tror att Scandics ledning har bättre omdöme än så. Men att man i det här läget backade för kritiken från framförallt kyrkan.

  Mikael, ja - jag tycker att vuxna människor själva ska kunna få välja vad de vill se för typ av lagliga filmer på sina hotellrum. Och för all del läsa vilken religiös litteratur de vill - rent av samtidigt, om det är deras grej.

   

  Anonymous Anonym skrev... (04 maj, 2007 09:39) : 

  Varför togs min kommentar till Pastor Astor/Daniel bort?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (04 maj, 2007 09:55) : 

  "Biggles", i enlighet med kommentarsreglerna tar jag bort anonyma kommentarer. Jag utgår från att du inte heter James "Biggles" Bigglesworth.

   

  Anonymous Anonym skrev... (04 maj, 2007 13:40) : 

  Pastor Astor/Daniel:
  "De porrfilmer du gillar att titta på har kommit till i en industri som använder kvinnor, människor, som råvara. Du utnyttjas systematiskt. De kommer till skada. Är det etiskt försvarbart ur något perspektiv att konsumera något som produceras under sådana omständigheter?"

  Hur kommer det sig att hela porrbranschen ska lida för att vissa utnyttjar människor? Du jämför med slavkontrakt i kaffeplantage men förordar ingen bojkott mot hotellkaffet...

  Har det kanske med sexet i sig att göra?

   

  Anonymous Anonym skrev... (04 maj, 2007 15:45) : 

  Biggles:
  Eftersom jag är på ett arrogant humör idag så tar jag mig rätten att svara på din fråga till pastorn. Naturligtvis har det med sexet att göra. Vi ser nu hur sexualfientliga kristna tagit till sig radikalfeministernas teorier när de gynnar den tusenåriga kampen mot masturbation och utomäktenskapligt sex. Vad gäller pornografi så är det sällan traffickingoffer som medverkar i dessa. Vad jag förstår så beror inte detta primärt på omtanke, utan på att den legala porrindustrin är noga med att inte bli åtalade. Vi ska komma ihåg att alla de stora porrproducenterna i Europa och USA är börsnoterade och lyder under samma lagar som andra företag. Mediabilden av porrbranschen är minst sagt förljugen. Nästan alla tjejer och killar som medverkar i de filmer som finns att tillgå legalt är rekryterade via annonser eller professionella agenter. Så innan vi blir upprörda för att kvinnor på film har sex med flera män på de snuskigaste tänkbara sätt så ska vi påminna oss om att det vi ser är lika utstuderat och arrangerat som tortyrscenerna i "24" eller "Pulp Fiction".

   

  Blogger Pastor Astor skrev... (04 maj, 2007 15:50) : 

  Morian: Du glider undan lite journalistiskt snyggt utan att svara på frågan. Retoriskt, men inte speciellt hederligt. Jag vet naturligtvis inget om dina vanor, annat än att man gärna förringar problemen med det man själv använder.
  Blogge: Vi kommer nog aldrig att ha nåt större utbyte av dialog. Vi ligger helt enkelt för långt från varandra. Jag ser dig som direkt osmaklig, och tvekar inte om att det är ömsesidigt.
  Biggles: Jag dricker rättvisemärkt och försöker så långt det är möjligt låta bli att handla kläder som tilverkats av barnhänder.
  Sex har jag inget emot, men jag vill vara med själv och att min fru skall finnas i närheten.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (04 maj, 2007 16:50) : 

  Daniel, jag tycker inte alls att jag glider undan några frågor. Du, däremot, drar förhastade slutsatser och tillskriver dina motdebattörer sexuella preferenser du rimligtvis inte vet ett dugg om.

  Vad är det frågor jag inte besvarat? Hur jag ser på trafficking? Som en vidrig företeelse som jag vill motverka. Men som andra påpekat här så har detta ganska lite med de porrfilmer som visas på vissa hotell att göra. Du undrade också om jag ansåg det vara "etiskt försvarbart ur något perspektiv" att konsumera något som produceras under de omständigheter som du påstod gällde. Ska man krångla till det så kan jag tänka mig en och annan etisk uppfattning som utan problem skulle försvara all produktion, oavsett villkor för de medverkande. Men jag väljer att tolka frågan så att du undrar om min uppfattning. Då är svaret nej, det tycker jag inte. Men å andra sidan så köper jag inte din beskrivning av produktionsförhållandena inom den professionella porrfilmsindustrin.

   

  Anonymous Anonym skrev... (04 maj, 2007 17:11) : 

  @Pastor Astor: Du fick ett par enkla frågor, men valde att komma med personangrepp. Så är det när man saknar argument i debatten.

  För säkerhets skull ställer jag frågorna en gång till:

  1. Hur går bögporr ihop med ditt resonemang om att kvinnor förnedras i porren?

  2. Borde inte männen utnyttjas än mer än kvinnor, med tanke på att de har så mycket sämre lön än kvinnor i branschen?

  3. Varför tror du att kvinnor kommer till skada i porren? Har du själv bevistat en porrinspelning? Eller har du läst det i någon kampskrift mot porr? Känner du någon porrkskådis? Har du rätt att uttala dig i deras ställe?

  4. Är det etiskt försvarbart att uttala sig om något man inte känner till och har grava missuppfattningar kring? Är det etiskt försvarbart att sprida lögner?

   

  Blogger Urban Whåle skrev... (05 maj, 2007 22:32) : 

  Oh ohhh!!! Blogge Bloggelito sa bög... Nu är det kört.

   

  kommentera