Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, juni 27, 2007

  Vem hade väntat sig annat?

  Mycket har skrivits redan om hur de borgerligas stolta planer på en reformerad utnämningspolitik efter valet visat sig haverera. Man hade utlovat mer öppenhet och transparens, samt att partisympatier inte längre skulle vara en relevant faktor.

  Så blev det som bekant inte.

  Det dröjde inte länge efter det att alliansregeringen tillträtt innan man började utse sina gamla borgerliga kompisar till olika nyckelposter, utan att detta föregicks av någon utannonsering eller annan öppenhetsprocess.

  Det visade sig nämligen snart att utannonsering av tjänster som till exempel generaldirektör, universitetskansler eller offentlig ombudsman innebar en något högre grad av öppenhet än regeringen tänkt sig. Ansökningshandlingarna blev offentliga, och vem som helst kunde be att få se vilka som sökt dessa jobb.

  Magnus Ljungkvist skärskådade nyligen förtjänstfullt de borgerliga partiledarnas patetiska debattartikel där de plötsligt försvarade en sluten rekryteringsprocess.

  Surprise, surprise...

  Än mindre överraskad blir man av Svenska Dagbladets avslöjande att av de 14 chefer som utnämnts av alliansregeringen är bara 4 kvinnor. Det motsvarar 28 procent.

  Detta är inte överraskande eftersom Fredrik Reinfeldt redan i höstas deklarerade att den nya regeringen inte skulle tillämpa det socialdemokratiska målet att hälften av de statliga toppcheferna skulle vara kvinnor.

  Mats Odell, som i regeringen är ansvarig för den statliga förvaltningen och utnämningspolitiken, säger till SvD att ”Om vi nu skulle upprätta bokslut över vår utnämningspolitik, så ser det inte tillfredsställande ut”.

  Sällan har han haft så rätt.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Vem hade väntat sig annat?"

   

  Anonymous Anonym skrev... (29 juni, 2007 10:01) : 

  Jag hade faktiskt väntat mig annat! Och väntar fortfarande... Jag har för mig att de skrev något om att "det tar tid att vända en så stor skuta", men har man gastat så mycket som de gjorde innan de fick ta över rodret kan man ju i alla fall vänta sig att de byter kurs så snart de kan. Det här är ju rena bottenskrapet.

  (Nu kan jag inte komma på fler sjöfararmetaforer).

   

  Anonymous Anonym skrev... (30 juni, 2007 22:09) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  kommentera