Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, oktober 01, 2007

  Att (inte längre) vara Alex Schulman

  I dag meddelade – vilket knappast undgått någon – Alex Schulman att han slutar blogga. Han hävdar att bloggandet och hans läsares ständiga krav drivit honom att bli allt elakare, plumpare och hjärtlösare.

  Schulmans chef Kalle Jungkvist skriver att det är ett modigt beslut och att han gör rätt. Jungkvist uttrycker också oro över vad Alex Schulmans blogg ”i längden skulle kunna göra med Aftonbladet och våra läsare”.

  Själv har jag egentligen ingen uppfattning om detta. Jag har endast vid ett fåtal tillfällen kikat på Alex Schulmans blogg och aldrig bekymrat mig om att lägga till den bland de bloggar och andra mediekanaler jag bevakar. Hans höga läsarsiffror och uppenbara popularitet har hela tiden varit något av mysterium för mig. De bråk som uppstått på Aftonbladet till följd av killens brist på hämningar har också de bara väckt ett förstrött intresse hos mig. De har känts som oundvikliga och en del av priset tidningen fått betala för att förknippa sitt varumärke med Schulmans.

  Inte desto mindre är det intressant att se vilka reaktioner dagens besked orsakar.

  Redan häromdagen menade vår nya pressombudsman Yrsa Stenius – med tydlig adress till Alex Schulman – att bloggare går allt mer över gränsen, både offentligt och privat. Hon ansåg att okvädningsorden handlade om missbruk av yttrandefriheten, och såg på sikt framför sig ny lagstiftning.

  Stenius sa även att bloggar som Schulmans bidrog till ”en primitivisering av debattklimatet”, och ställde sig frågande i vilken utsträckning ansvariga utgivare hinner befatta sig med ”sådana här bloggar”, och tyckte att man inom pressorganisationerna måste diskutera om det fanns några möjligheter att ”hyfsa ofoget” och att alla som var intresserade av pressfriheten ”måste fundera på vad vi kan göra åt detta”.

  Detta var, milt uttryckt, synnerligen anmärkningsvärda ord från en person som rimligen borde vilja se en så långtgående yttrandefrihet som möjligt. Om inte PO står upp för det fria ordet, vem gör det då?

  Men i dag så uttryckte Yrsa Stenius enbart glädje över att Schulman lägger ned sitt bloggande. Hon hoppades nu på ”en ordentlig debatt om hur vi rensar upp i ofoget”.

  Även Expressen och DN kommenterar det nedlagda bloggandet.

  Några intressanta kommentarer från bloggosfären tänkte jag nämna också:

  Björn på Dagens Politik ifrågasätter om Alex Schulman överhuvudtaget någonsin bloggat: ”Om allt som publiceras på nätet kallas ’bloggande’, ja då förtar det ju hela värdet med den särart bland publicister som kallas bloggare”.

  Rosmarie på Kulturbloggen är inne på samma spår och menar att en blogg, för henne, är ett sätt ”där de som inte har tillgång till traditionella medier kan göra sig hörda” – medan Schulman redan hade ”total tillgång till att föra fram vad han vill”.

  Fler bloggkommentarer finns att läsa på Knuff.

  Andra skriver intressant om , .


  Kommentarer om "Att (inte längre) vara Alex Schulman"

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 oktober, 2007 22:29) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (02 oktober, 2007 10:15) : 

  Det känns väldigt fel att detta nu riktas emot bloggare. Alex är ju trots allt anställd av en av Sveriges största medieaktörer för att skriva åt dem. Om än i blogg-form.

  Att just denna form skulle vara värre än någon annan stämmer inte heller. Ta t.ex. Sveriges tidigare största bloggare (också inom ramen för mainstream-media); Linda Skugge. Hon var ju bra mycket elakare och bitskare som vanlig krönikör än hon var i blog-formatet.

  Nej. Detta har inget alls att göra med den (stora) delen av blogvärlden som ligger utanför vår vanliga professionella media. Det är helt och hållet en intern medie-debatt (eller kanske borde vara det).

   

  kommentera