Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, oktober 08, 2007

  Jämt och tydligt

  Det blev en bra debatt mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin på tv i går. Frågan är möjligen om ”debatt” är rätt ord. Ett intressant och resonerande samtal där ändå tydliga åsiktsskillnader belystes, är nog en mer korrekt beskrivning.

  Trots flera meningsskiljaktigheter präglades diskussionen av samförstånd, även om tonen mellan de båda medverkande stundtals blev frän. Bland annat fick Reinfeldt beröm av Sahlin när det handlade om synen på skolan. Stunden innan hade moderatledaren talat sig varm för blocköverskridande samarbete. Men när Mona Sahlin då höll med hävdade Fredrik Reinfeldt plötsligt att hon ”kapitulerade” och inte hade någon politik för skolan. Minst sagt märkligt beteende.

  Själva upplägget, där SVT:s tittare fått skicka in frågor och en opinionsundersökning viktat vilka områden väljarna såg som mest angelägna att diskutera, har fått kritik för att det skulle ”serverat” Reinfeldt frågor som bäst passade honom. Det har också påståtts att vissa frågor som Sahlin fick föreföll formulerade av moderata partistrateger.

  Detta håller jag inte alls med om. De områden som det fokuserades mest på – jobb, skola och skatter – är otvetydigt sådana som engagerar hela väljarkåren, från vänster till höger. Jag tycker också att det är självklart att också oppositionsledaren ska få tuffa frågor om sin politik, och det är inte heller orimligt att Sahlin fick svara för den tidigare s-regeringens tillkortakommanden på vissa områden.

  Sammanfattningsvis kan man lugnt konstatera att detta var en helt annan sorts debatt än på Göran Perssons tid, på gott och ont. Han var en oerhört skicklig retoriker som i någon mening nästan alltid ”vann” mot sin motståndare. Däremot är det långt ifrån självklart att han med den metoden alltid vann tittarna och väljarna.

  Ett retoriskt tips till Fredrik Reinfeldt (eller kanske snarare hans talskrivare) vill jag slutligen ge: sluta tjata om dina resor. Det kan vid det här laget knappast undgått någon politiskt intresserad i det här landet att du är ute och reser mycket. Och att du på dessa resor träffar människor som är oroliga, har fått jobb, ser jobben komma, tycker si och tycker så. Okej, enough already!

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Jämt och tydligt"

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 oktober, 2007 10:29) : 

  Jag är i huvudsak imponerad av debatten. Två partiledare som ägnar mer tid åt att förklara vad de faktiskt vill göra, än att rita nidbilder av den andra. Naturligtvis inte helt och hållet men ändå. Ett stort steg i rätt riktning jämfört med de senaste typ 25 årens debattklimat.

  Vad var det du tyckte var det "onda" med förändringen?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 oktober, 2007 20:10) : 

  Simon, mer polemiska debatter har - som jag ser det - ett högre underhållningsvärde. Av samma skäl tycker jag att hockey är roligare att se än fotboll då det är mer action där. Men rent klargörande så vann nog Reinfeldt-Sahlin-samtalet med hästlängder över debattfajter där mer sluggerbetonade reoriker deltagit.

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 oktober, 2007 00:48) : 

  Jag berömde just Sjölanders blogginlägg om debatten. Men ditt inlägg är minst lika bra.

  Hälsningar
  Nina Unesi

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (09 oktober, 2007 06:19) : 

  Nina, tack!

   

  kommentera