Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, november 12, 2007

  Arena för dagens vänster

  [UPPDATERAD] Så har äntligen Arenagruppens nya satsning Dagens Arena sett dagens ljus. Sajten och dess tillhörande nyhetsbrev sägs ska fungera som ”en ledarsida som kan kommentera samtiden utifrån en vision om en bättre framtid”, enligt chefredaktör Nisha Besara.

  Denna ledarsida är tänkt att ”ge nya perspektiv på områden som behöver åtgärder, för att sedan diskutera vad vi tillsammans kan göra för att bygga något bättre”. Och det låter som en god målsättning. Men om ambitionen är att ”vi” ska diskutera saker ”tillsammans” behövs verktyg för detta. Och sådana tillhandahålls endast i begränsad utsträckning på Dagens Arena.

  Sajten saknar så vitt jag kan se RSS-flöde, vilket innebär att nyhetsbrevet eller regelbundna återbesök är de enda sätten att se när något nytt skrivits. Detta är märkligt, då RSS i allt högre grad har blivit standard på svenska nyhetssajter.

  Redaktör Besara har meddelat att nu finns det ett RSS-flöde. Tack för det!

  Man erbjuder förvisso möjligheten att kommentera de texter som skrivs, men det sägs inget om att via Twingly eller någon motsvarande funktion länka tillbaks till bloggar som kommenterar och länkar till enskilda artiklar. Om ambitionen är att få spridning i bloggosfären så känns detta som något av en hygienfaktor.

  Innehållsmässigt finns det, ur mitt perspektiv, inte mycket att anmärka på i premiärnumret. Utöver Nisha Besara består redaktionen av drivna debattörer på vänsterkanten som Håkan A Bengtsson, Björn Elmbrant, Katrine Kielos, Devrim Mavi och Per Wirtén. Bra namn allihop, även om jag förstått att Elmbrants deltagande väckt viss kontrovers.

  Möjligen kan jag ställa mig frågande till en del som till exempel Håkan A Bengtsson skriver i sitt första bidrag, om hur Mona Sahlins förnyelse av den socialdemokratiska politiken ”i praktiken blir ett accepterande av borgerliga ståndpunkter” och att ”Verklig förnyelse kommer alltid från vänster”.

  Men samtidigt; om nu Dagens Arena 100-procentigt stämt överens med mina egna uppfattningar så hade jag ju lika gärna kunnat lägga ned min egen blogg. Och det har jag i dagsläget inga planer på.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Arena för dagens vänster"

   

  Anonymous Anonym skrev... (12 november, 2007 12:53) : 

  Den annars så balanserade Per Gudmunsson skriver om detta idaghttp://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=5313.
  Ska man tolka hans inlägg så att om man inte tycker som honom så ljuger man?

  Mvh/ Peter K.

   

  Anonymous Anonym skrev... (12 november, 2007 14:27) : 

  Jonas! RSS-flöde kommer! :)
  Nisha

   

  Anonymous Anonym skrev... (12 november, 2007 15:39) : 

  "Ekonomisk tillväxt, produktivitet och förändringar är nödvändigt. Men det krävs en progressiv politik för att vi ska bli mer jämlika i takt med att samhället blir rikare."
  Dagens Arena
  .....

  Ekonomisk tillväxt kräver naturresurser, naturresurser som håller på att bli dyrare och dyrare i takt med rovdrift och uttömning.

  Så att tro att man i framtiden kan ha stadigt ökande ekonomisk tillväxt och ekonomisk jämlikhet,motverka miljöförstöring samtidigt som det inte finns något alternativ till den sinande oljan och uran som tar slut på några decennier - det är fullständig utopi.

  Det behövs ett progressivt alternativ.

  Men ett REALISTISKT alternativ, inte ett som bygger på en föråldrad världsbild.

  Samhället blir inte rikare, det är bara en lite klick människor håller på att bli multimiljardärer innan bubblan spricker.

   

  Blogger Unknown skrev... (12 november, 2007 23:12) : 

  Håller med dig, Jonas. Efterfrågade redan i fredags vilket alternativ de valt för samverkan med bloggar. RSS-flöde är ju lika självklart.

  Annars tyckte jag den gav ett "spänstigt" intryck. Gillar till skillnad från erik ovan att man talar klartext om behovet av tillväxt m.m. Vi producerar idag så mycket kunskap och är så många som kan bidra med innovativa idéer att det är klart att vi (i dess allra mest allmänna mening) kan klara av att ge hela jordens befolkning ett välstånd väl i klass med den västerlänska samtidigt som vi skapar en hållbar energiproduktion.

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 november, 2007 00:02) : 

  "det är klart att vi (i dess allra mest allmänna mening) kan klara av att ge hela jordens befolkning ett välstånd väl i klass med den västerlänska samtidigt som vi skapar en hållbar energiproduktion."
  Hur då?

   

  Blogger Unknown skrev... (13 november, 2007 00:24) : 

  Genom att utnyttja vår kreativa förmåga förstås, hitta nya sätt at lösa gamla problem, uppfinna, skapa, utveckla.

  Skapa hållbara alternativ till allt det som inte är hållbart eller sinande. Finns ingen anledning att tro att 6 miljarder människors gemensama kreativa förmåga inte skulle lyckas med det.

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 november, 2007 00:54) : 

  Globaliseringen och resursslöseriets avarter är redan här. Ett landsting kommer att sluta tvätta sin kalsonger - det är billigare att köpa nya.

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 november, 2007 22:35) : 

  Helt klart positivt med fler vänsterorienterade "ledarsidor" i vilket fall som helst!

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 november, 2007 00:39) : 

  "Genom att utnyttja vår kreativa förmåga förstås, hitta nya sätt at lösa gamla problem, uppfinna, skapa, utveckla."

  Visst det låter ju hemskt fint, men problemet är att oljebolag tjänar mer på olja när efterfrågan ökar så de lär ju hålla kvar i den inkomstkällan tills den tar slut och dom är redan uppfinningsrika och börjar borra olja där isen smälter.

  Och USAs arme lär ju inte kunna invadera någon på cyklar.

   

  Anonymous Anonym skrev... (15 november, 2007 20:52) : 

  Erik vad är problemet?
  När priset på olja uran m.m. går upp så ökar ju mängden fyndigheter som är lönsamma att bryta.
  Dessutom blir exempelvis vindkraft mer och mer gångbara ekonomiskt som alternativ, och energibesparingar mer och mer gynsamma ekonomiskt.
  Vanlig hederlig marknadsekonomi.

  För att återgå till ämnet tycker jag gärna att texterna hade kunnat vara lite längre, man skulle kunna presentera mer ingående förslag istället för att vara så svävande och vara tydligare med vad man anser problematiken vara och lösningar till denna, annars blir texterna snabbt trista att läsa.

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 november, 2007 01:25) : 

  Problemet är den största oljekonsumenten i världen.

  The US Army.

  http://www.energybulletin.net/13737.html
  http://www.npchardtruthsreport.org/
  http://www.energybulletin.net/26194.html

   

  kommentera