Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, december 13, 2007

  Fortsatt mörkt för alliansen

  Som flera andra bloggar redan rapporterat så visar SCB:s stora partisympatiundersökning att om det var val i dag så skulle socialdemokraterna och vänsterpartiet få egen majoritet. Allianspartierna m, c, fp och kd får bara 39,9 procent tillsammans.

  SCB:s partisympatiundersökningar skiljer sig från de som opinionsundersökningsföretagen gör genom att ha upp emot 10 000 respondenter, vilket bland annat ger mer tillförlitlighet och möjlighet till lokala nedbrytningar.

  Svenska Dagbladets politiske analytiker Göran Eriksson konstaterar att Mona Sahlin inte längre ser ut att behöva båda vänsterblockets småpartier för att samla en majoritet bakom en s-ledd regering – men att socialdemokraterna inte kan utgå från att siffrorna håller i sig framemot nästa valrörelse.

  Men oavsett vad siffrorna betyder för oppositionen så är det för det borgerliga blocket utan tvekan en bekräftelse på att deras elände fortsätter. Inte minst för moderatledaren Fredrik Reinfeldt, vars parti är ensamt om en statistiskt säkerställd tillbakagång sedan SCB-mätning i maj.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Fortsatt mörkt för alliansen"

   

  Blogger Mary X Jensen skrev... (13 december, 2007 17:16) : 

  Ja, du har ju rätt - det ser mörkt ut just nu. Men å andra sidan så finns det inget som säger attd et inte går att ta hem för borgerligheten - om de drar igång och talar om vad de verkligen gjort och uträttat hittills...

  Därför måste man peppa lite ;-) Det är tre år kvar tills nästa val och man får utgå ifrån att de flesta nybörjarmisstagen är gjorda nu. Det är bara framåt som gäller oavsettvad man tycker, till syvende och sist avgör väljarna och då måste man gilla läget liksom. I all ödmjukhet,,,

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 december, 2007 17:27) : 

  Jag undrar hur många socialdemokrater som tycker att ett samarbete med kommunisterna är hederligt?

  Vilket skulle du välja Jonas -MP eller V? Eller båda om det kniper?

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 december, 2007 17:56) : 

  Visst, minskningen för (m) är säkerställd (men ändå ganska liten) - dock kan man konstatera andra saker om man läser hela SCB-undersökningen.

  T.ex kan man konstatera att andelen osäkra väljare är klart högre nu än i maj, att (fp) tycks gå framåt, att (kd) ligger stabilt över 4%, att (s) uppgång verkar ha tagit slut och att (sd) är tydligt starkare.

  Och - även om undersökningen presenterades nu så gjordes den från slutet på oktober till mitten/slutet på november. Den Demoskop-undersökning som presenterades i Expressen förra veckan och som såg bättre ut för borgerligheten gjordes faktiskt senare.

  Personligen är jag övertygad om att (s) har toppat i opinionen nu och att utvecklingen från nu och framåt är helt öppen med väldigt många osäkra väljare. Det blir intressant att se vad som händer under 2008, inte minst eftersom många väljare kommer att få uppleva tydliga effekter av jobbskatteavdragen då.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 december, 2007 20:41) : 

  John, hellre mp än v.

   

  Blogger Mary X Jensen skrev... (13 december, 2007 21:57) : 

  Vi är väl ändå överens om att det är för tidigt att dra slutsatser redan nu om hur det kommer att gå i valet?

  Mycket hinner hända innan dess...

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 december, 2007 22:45) : 

  Mary, du har visst också lite svårt att förstå, i likhet med "Liberal-konservativ Svensson" på Politikerbloggen, att det är just vad den så kallade Alliansen har gjort som är orsaken till ert kletiga läge i opinionen.

  Nej, att sopa det ni gjort under mattan är det bästa ni kan göra.

   

  Blogger Mary X Jensen skrev... (13 december, 2007 23:23) : 

  Det kommer att visa sig att en hel del av det som hänt är bra. Allt är det inte, det håller jag med om. Det finns saker att förklara.

  Men mycket är väldigt bra och det hade skett även om dengamla (s)-regeringen suttit kvar.

   

  Blogger Henrik Alexandersson skrev... (15 december, 2007 01:26) : 

  Japp. Regeringens opinionssiffror faller ungefär lika snabbt som arbetslösheten. ;-)

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (16 december, 2007 10:29) : 

  I modern tid har vi ju bara haft 4 borgerliga valvinster. De tre första av dessa var i svåra ekonomiska tider för Sverige. Om det går bra ekonomiskt brukar folk rösta på (s). Med ett enda undantag - det senaste valet.

  Kanske är dessa opinionssiffror ganska "normala" för svensk del? Om inte så vill jag gärna vet vad de ca 10% av väljarkåren tycker som uppenbarligen har bytt block sedan 2006.

  Jag tror många svenskar har en imponerande vilja att både ha kvar kakan och äta den. Det är precis vad (s) erbjuder idag (well... och Anders Borgs regering för den delen). Sitt ned i båten och håll käft så leänge du har jobb eller bidrag - ungefär.

   

  Blogger Peter A skrev... (16 december, 2007 14:28) : 

  Jonas M,

  vad har du för tankar kring det som Johan Ingerö skrev här:

  http://ingero.blogspot.com/2007/12/avgrund-splittrar-vnsterblocket.html

  Du säger hellre mp än v, men är det inte så att de flesta socialdemokrater föredrar v över mp?

  Mona Sahlin föredrar ju att helst inte prata om egen politik, utan pratar hellre om hur illa hon tycker om regeringens politik. Förr eller senare kommer ni dock att bli tvugna att presentera en egen politik tillsammans med minst ett annat partis politik. Skall ni göra det med kommunisterna eller med de som helst vill att vi inte skall producera något alls?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (16 december, 2007 15:01) : 

  Peter, jag har inte den positionen i socialdemokratin att jag kan uttala mig om vilka stategier man har för samarbete och/eller koalition med ett eller flera andra partier.

  Personligen betraktar jag socialdemokratins förmåga att göra politiska uppgörelser såväl till höger som till vänster som en av de främsta framgångsfaktorerna bakom det långa regeringsinnehavet – mestadels i minoritet. Detta har gett Sverige stabila regeringar präglade av värderingar som haft väljarmajoritetens stöd, samtidigt som snart sagt alla riksdagspartier tvingats kompromissa och tillsammans fått fram en bra politik.

   

  Anonymous Anonym skrev... (17 december, 2007 22:14) : 

  Målet för SAP måste väl vara egen majoritet?

   

  kommentera