Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, april 29, 2008

  Det socialdemokratiska alternativet

  [UPPDATERAD] I dag lägger socialdemokraterna fram sitt förslag till alternativ vårbudget. Som brukligt presenteras innehållet först på DN debatt.

  I artikeln skriver den socialdemokratiska oppositionsledaren Mona Sahlin och partiets ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros att parallellt med att arbetslösheten nu är på väg upp och långtidsarbetslösheten biter sig fast är rekryteringsbehoven fortfarande stora. Man hänvisar till Svenskt Näringsliv som ska ha bedömt att det skedde 90 000 misslyckade rekryteringsförsök bara under andra halvåret 2007. Sahlin och Östros citerar även bemanningsföretaget Manpower som rapporterar att 39 procent av alla arbetsgivare i Sverige har rekryteringsproblem. Och enligt småföretagarbarometern uppger 36 procent av de mindre företagen att de har tackat nej till beställningar på grund av att de inte har fått tag i kompetent personal.

  Som svar på detta föreslår socialdemokraterna en så kallad Kompetenskommission, med representanter för arbetsgivare i näringsliv och offentlig sektor, för att lösa den akuta arbetskraftsbristen. I sin budgetmotion avsätter s 380 miljoner kronor på tilläggsbudgeten och 1,1 miljard kronor 2009, vilket sägs räcka till motsvarande 7 000 utbildningsplatser redan i höst och 10 000 utbildningsplatser nästa år.

  Redan tidigare har finansminister Anders Borgs budget av tidningen Fokus betecknats som en tunn soppa. Samtidigt visar en undersökning som Företagarförbundet gjort att mer än var femte småföretagare tycker att företagarklimatet har försämrats sedan regeringsskiftet 2006, och en majoritet anser att det inte har blivit bättre sedan den borgerliga regeringen kom till makten.

  Socialdemokratin tycks med andra ord ha ett gott läge när det gäller att nu ta initiativet i frågor som traditionellt varit starka grenar för partiet: ekonomin och sysselsättningen.

  På måndag den 12 maj håller socialdemokraterna ett jobbtoppmöte där det ska diskuteras en ny inriktning på politik för entreprenörskap och näringspolitik, utifrån de förslag jobbrådslaget arbetat fram.

  Under eftermiddagen träffas sedan den socialdemokratiska partistyrelsen för ett sammanträde som för första gången är öppet för media och – hör och häpna – ackrediterade bloggare. Jag lovar att vara på plats och rapportera.

  * * *

  Socialdemokraterna jobbar alltmer offensivt med YouTube, vilket bland annat c-bloggen Bent har noterat. I dag har de slängt upp en kort intervju med Thomas Östros där han kommenterar den socialdemokratiska budgetmotionen:


  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Det socialdemokratiska alternativet"

   

  Anonymous Anonym skrev... (29 april, 2008 08:44) : 

  Det riktigt komiska i det hela är att sossarna inte berättar hur man ska finansiera saker. Hmmm ursäkta om jag är korkad men jag trodde att det var det som var meningen med en budget men Mona har visst andra åsikter om det.

   

  Anonymous Anonym skrev... (29 april, 2008 08:46) : 

  Tyvärr kan jag inte närvara vid jobbtoppmötet eftersom jag är i Italien på konferens. Trist när vi bloggare äntligen får komma in i den verkliga hetluften. Jag hoppas det finns ett fungerande bredband. :)

   

  Anonymous Anonym skrev... (29 april, 2008 09:13) : 

  Att det inte finns kompetent personal beror inte på att det saknas AMS-kurser som döljer arbetslösheten, utan på att skolan blivit sämre och sämre under sossarnas tid. Det finns tyvärr ingen chans att rätta till detta på mindre än två-tre mandatperioder, eftersom man går i skolan en herrans massa år.

  Om det bara handlade om ett litet utbildningsbehov så skulle företagens naturligtvis kunna stå för det. Men flera års studier är ingenting man kan förhandla om vid en anställningsintervju.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (29 april, 2008 09:43) : 

  Två saker:

  Det står ju inget alls varken i denna bloggpost eller i DN-artikeln om HUR man skall göra det bättre för småföretaganre. Bara varm luft alltså?

  Sedan det här med misslyckade rekryteringar. Den stora anledningen till detta är antagligen att man inte vågar chansa. Dvs att man sedan lätt kan göra sig av med en anställd som inte funkar på det jobbet. Det får man ju absolut inte i Sverige. Så länge det är väldigt väldigt svårt att sparka någon kommer man givetvis blir väldigt väldigt petig med vem man anställer. Mig veterligen har (s) inga förslag om att lätta upp de reglerna?

   

  Anonymous Anonym skrev... (29 april, 2008 14:54) : 

  Jonas: Hur ställer du dig till att ditt parti vill höja inkomstskatten för undersköterskor, lokalvårdare och andra lågt betalda arbetare?

   

  Anonymous Anonym skrev... (30 april, 2008 01:04) : 

  Socialdemokrati är lika omöjlig i praktiken som kommunism.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (30 april, 2008 09:15) : 

  Joakim, av budgetmotionen framkommer bl a att s föreslår besparingar i anslaget till regeringskansliet på 101 mkr. Vidare framgår, med all önskvärd tydlighet, hur kritisk man är emot den borgerliga regeringens stora skattesänkningar (t ex slopad förmögenhetsskatt och sänkt fastighetsskatt) och nya bidrag som vårdnadsbidraget och avdrag för hushållsnära tjänster. Jag tror att man kan räkna med åtgärder på flera av dessa områden nästa gång en s-regering tillträder.

  Erik, jag tar det säkra för det osäkra och tar med egen trådlös uppkoppling...

  "Strutsman", presentera dig om du vill kommentera här.

  Johan, läs gärna jobbrådslagets rapport med förslag om hur det kan bli lättare att starta företag genom en enhetlig och enkel tillståndsportal för företag; uppstartsfas där nyföretagare kan tillgodoräkna sig tryggheten från en tidigare anställning vid sjukdom och föräldraskap och som delvis är överhoppningsbar tid i a-kassan; riskkapitalstöd för att utvidga verksamheten från del- till heltid; mer resurser till mikrolån, etc.

  Henrik, för de grupper du räknar upp har sannolikt regeringens höjda egenavgifter och sänkta sjukersättningar betytt mer än de utlovade skattesänkningarna.

  Ole, är du medveten om att Sverige styrts av socialdemokratiska regeringar under huvuddelen av tiden sedan den allmänna rösträtten infördes? Jag skulle nog hävda att detta tydligt visar att socialdemokratisk praktik i högsta grad är möjlig.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (30 april, 2008 10:02) : 

  Jonas:
  Jag orkar nog inte läsa en hel rapport på 60 sidor, men jag kan lätt konstatera (som egenföretagare själv) att de förslag du nämner ovan är nonsens. De har ingen direkt betydelse och tassar bara runt busken.

  Att starta upp företag är ganska enkelt. Det svåra är att få dem att fungera, växa, ge vinst (dvs inte konka). Och allt detta utan att företagaren jobbar ihjäl sig på kuppen. Du kommer aldrig åt det riktiga problemet med statliga stöd eller a-kasse-sparad-tid. I grunden handlar det om skatter (generellt) och om regler kring anställningar. Dvs samma trista basic saker som alltid varit i centrum. Inget trollspö med bisarra riskkapitalstöd kan ändra detta.

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 maj, 2008 01:04) : 

  Hur kan Thomas Bältros stå och prata om att arbetslösheten ökar när den sjunker? Ni är ju inte trovärdiga över huvudtaget.

  Senaste årets rubriker på AKU (arbetskraftundersökningarna):

  * Mars: Fortsatt ökning av antalet sysselsatta
  * Februari: Fortsatt stark ökning av antalet sysselsatta
  * Januari: Ökning av antalet sysselsatta
  * December: Sysselsättningen ökade och arbetslösheten sjönk
  * November: Fortsatt ökning av antalet fast anställda
  * Oktober: Första resultaten efter förändringarna i AKU
  * September: Arbetade timmar rekordhögt
  * Augusti: Fortsatt positiv utveckling på arbetsmarknaden
  * Juli: "All-time high" i antal sysselsatta
  * Juni: Sysselsättningen ökar och arbetslösheten minskar
  * Maj: Fallande ungdomsarbetslöshet
  * April: Ännu en månad med kraftig sysselsättningsökning

  http://www.scb.se/templates/planerpublicerat/Default.aspx?produkt=AM0401&type=PI&lang=SV

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 maj, 2008 01:07) : 

  Blogger klippte visst i ovan url, provar med tinyurl istället.

  http://tinyurl.com/4qkzzq

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 maj, 2008 18:26) : 

  Nej Jonas. For lokalvardare och underskoterskor har skattesankningarna gett ungefar 7-800 kr netto i skattesankningar per manad efter hojda egenavgifter.

  Tycker inte du att det kommer att kannas markligt som ett arbetarparti att ga till val pa att hoja skatterna kraftigt for dessa grupper?

   

  kommentera