Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, april 25, 2008

  Oppositionen och opinionen

  Nästa vecka är det första maj; en traditionell dag för organisatorisk och politisk kraftsamling för socialdemokratin och arbetarrörelsen. I Stockholm valtalar stadens ledande oppositionspolitiker Carin Jämtin, medan man i Göteborg kan få lyssna till Mona Sahlin.

  Efter ett smärre dipp i den förra Sifoundersökningen visar dagens mätning från DN/Synovate att oppositionspartiernas ledning över regeringsalliansen nu ökar på nytt.

  Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet får tillsammans 56,3 procent mot 40,3 för de fyra borgerliga partierna. Avståndet mellan blocken ökar därmed från 13,2 till 16 procentenheter.

  Miljöpartiet får stöd av 5,6 procent i den här mätningen, vilket tillsammans med socialdemokraternas 44,8 procent alltså skulle räcka för att få majoritet. Jag nämner detta räkneexempel mot bakgrund av att några miljöpartister, vars tyngd i sammanhanget jag inte kan bedöma, i dag skriver på DN debatt att vänsterpartiets medverkan i samråd mellan miljöpartiet och socialdemokraterna riskerar att försvåra arbetet med en gemensam politisk plattform.

  Och eftersom Ohly redan tidigare tydligt deklarerat att han säger absolut nej till politiska kompromisser med s och mp före nästa val, så är detta förmodligen rätt väg att gå. Sahlin bör tillsvidare inrikta sig på förhandlingar med Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. Efter valet får vi väl se vilket behov det eventuellt finns av stöd från v för den röd-gröna politiken.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Oppositionen och opinionen"

   

  Blogger Jesper skrev... (25 april, 2008 09:35) : 

  Amen, brother

   

  Blogger Bengt skrev... (25 april, 2008 11:06) : 

  Det är fel att sälja sin socialt demokratiska själ till att samarbeta med ett arbetar-fackfientligt miljöparti som i flera frågor samarbetar och röstar med den ideologiskt marknadsfundamentalistiska alliansen när det gäller privatiserande kommersialisering av våra offentligt drivna välfärdssystem inom skola, sjukvård och äldreomsorg.

  Bengt Nilsson, röd gräsrots-gråsosse

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 april, 2008 15:47) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Magnus skrev... (25 april, 2008 22:32) : 

  Med tanke på hur många muffare och ledarskribenter som tror, eller vill tro, att socialdemokraer "egentligen" är kommunister och vill ha planhushållning så spelar det från rgeringspartierna sett inte nån större roll vad Ohly säger. Om en vecka kommmer vi i alla fulla fall få läsa att Thomas Östros, Wanja Lundby-Wedin och diverse journalister på radio och tv i hjärtat är kommunister. Det där tugget anses vara rock'n'roll för stekare, trots att det bara är grovt okunnigt och obildat. Fråga Ingvar Carlsson om han har någon sympati ör Lenins politiska program 1917...

   

  Anonymous Reza Javid skrev... (26 april, 2008 17:20) : 

  Jag tror att det om samarbetet med miljöpartiet och utelämnande av vänstern kommer att bli ett hårt slag mot oss. miljöpartiet är inget vänsterparti, de är ett högerparti. Deras stöduttalande för regeringens utförsäljningar och friskolorna är helt oroväckande. Jag litar inte på ett högerparti som miljöartiet, de skulle inte samarbeta med oss om de visste att vi inte skulle vinna valet. De samarbetar med det block som har makten, därför föredrar jag att samarbeta med vänstern.

   

  Blogger Johan skrev... (27 april, 2008 23:27) : 

  Tror du, Jonas, att socialdemokraterna skulle sätta sej i koalitionsregering med ngt annat parti ifall de var stora nog att klara sej med hoppande majoriteter och ett vänsterparti som passivt stödparti när det verkligen krisade till sej?

  Jag tror inte det, men har ingalunda din inblick i socialdemokratin =)

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (28 april, 2008 06:24) : 

  Johan, jag har ingen större inblick i hur diskussionerna går i den socialdemokratiska partiledningen, men jag utgår ifrån att en s/mp-regeringen är ett alternativ som diskuteras. Däremot tror jag knappast att en koalition med något av allianspartierna betraktas som vare sig realistiskt eller önskvärt.

   

  kommentera