Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, juli 23, 2008

  Lotta Gröning och Adolf Hitler

  [UPPDATERAD] På sin blogg skriver i dag Aftonbladets debattredaktör Lotta Gröning följande:
  Jag fick ett mejl från en vänsterpartist som ska byta parti och gå till Sverigedemokraterna.

  Jag tror inte det är osannolikt att många går från vänsterpartiet till Sverigedemokraterna.
  Vänsterpartiet har ingen självkritik, ingen analys och inga trovärdiga förslag på hur välfärden ska utvecklas och förbättras. Integrationsfrågan får inte diskuteras i negativa termer bara utifrån att allt är bra. Det går inte.

  Det var socialdemokraterna och vänstern som banande vägen för Hitler på sin tid i Tyskland. Det hade givetvis många oraker, men en var oförmågan att se och göra något åt problemen. Och att inte vara stolta och glada och hylla fosterlandet.

  I dag hyllar Sverigedemokraterna fosterlandet och lovar rättvisa för alla svenskar som känenr sig trampade på tårna


  Jag har postat en kommentar (i skrivande stund ännu ej publicerad) med följande frågor:
  Lotta, vad i detta inlägg var den före detta vänsterpartistens ord och vad var dina?

  Som det ser ut så är det du som påstår att ”Det var socialdemokraterna och vänstern som banande vägen för Hitler på sin tid i Tyskland” genom sin ”oförmåga att se och göra något åt problemen”. Vilka ”problem” då? Judarna?

  Om större delen av ditt inlägg bara är den före detta vänsterpartistens ord så borde det nog markeras tydligare – och din egen kommentar vore önskvärd.

  * * *

  Lotta Gröning har nu svarat och skriver bland annat att "det var inte judarna som var problemet när Hitler först tog makten" utan "den dåvarande regeringens oförmåga att hantera den ekonomiska krisen". Hon menar att Hitler förde fram judarna som problem "senare och dessutom stegvis".

  Med andra ord så var det som Gröning skrev i sitt ursprungliga inlägg alltså hennes egna ord. Det är synnerligen anmärkningsvärt - och historiskt helt fel. Den rasistiska antisemitismen var tvärtom central i det nazistiska partiprogrammet sedan 1920-talet. Judarna ansågs genom sin ”ras” vara underlägsna och parasiterande, och detta kunde aldrig förändras eftersom det påstods ha genetiska orsaker. När Hitler 1923 dömdes till fängelse efter sitt misslyckade kuppförsök skrev han "Mein Kampf" - i vilken han utvecklade sina tankar. Judarna beskylldes där för nederlaget i första världskriget och för den ekonomiska depressionen.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Lotta Gröning och Adolf Hitler"

   

  Anonymous Anonym skrev... (23 juli, 2008 14:21) : 

  Den historiska kopplingen är väl inte helt klockren, men hon kanske menar omvandlingen av "tyska arbetarpartiet" till "tyska nationalsocialistiska arbetarpartiet". Den tyska vänster-/arbetarrörelsen var i högsta grad inblandad, och vandringen från kapitalisthat till judehat är inte så lång, om man betänker att judarna utmålades som rika utsugare o dyl. Men allt detta förklarar hon ju inte särskilt väl...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (23 juli, 2008 14:34) : 

  Attila, Deutsche Arbeiterpartei var ju högerorienterat redan vid starten 1919. Adolf Hitler blev snabbt partiets talesman, och det antog ett ”nationalsocialistiskt” program redan innan man år 1920 bytte namn till Nationalsocialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP. Detta bör definitivt inte blandas ihop med den tyska socialdemokratiska arbetarrörelsen som var uttalade motståndare till nazismen. Min morfar var själv socialdemokrat i Tyskland vid den här tiden och sattes i fängelse när nazisterna grep makten.

   

  Blogger Mats skrev... (23 juli, 2008 14:59) : 

  Orsaken till Hitlers maktövertagande var ett paralyserat Tyskland som befann sig på ruinens brant. Att peka ut enskilda politiska rörelser som skyldiga är rentav fjantigt. Det var större stenar i rullning än så. Det ska bli intressant att läsa ett förtydligande från Gröning.

   

  Anonymous Anonym skrev... (23 juli, 2008 16:00) : 

  Jag tycker att det är väldigt osmaligt av Lotta Gröning att jämföra Sverigedemokraterna med Adolf Hitler, Nazityskland och NSDAP. Sverigedemokraterna är ett demokratiskt, invandringskritiskt, kulturnationalistiskt, fredligt, lagligt, sunt, icke-extremt och Israelvänligt politiskt mittenparti. Det finns en betydande andel väljare, politiker, sympatisörer och medlemmar med dels judisk tro (och vissa som har haft släktingar som har suttit i koncentrationsläger), dels invandrarbakgrund, hos Sverigedemokraterna. Detta blogginlägg är i det avseendet mycket osmakligt. Sverigedemokraternas direkta systerparti är Dansk Folkeparti (DF) i Danmark och Fremskrittspartiet (FrP) i Norge. Har Danmark och Norge blivit några tredje riken? Knappast, va?

  Till och med de danska socialdemokraterna står för en hårdare invandringspolitik än Sverigedemokraterna. Det borde Lotta Gröning ta en funderare på.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (23 juli, 2008 16:45) : 

  Hej Jonas. Det var länge sedan. allt väl?

  Det var politiskt kaos i Tyskland innan Hitlers maktövertagande. 33 partier skulle försöka att komma överens i parlamentet - men de bara bråkade. Problemen i Tyskland var deras dränering på statligt kapital via alla straffavgifter till segrarna i Första världskriget - plus att börsen rasade och investerarna lämnade landet. De kapitalister som lämnade landet var företrädelsevis judiska finansmän, som hade lyckats bevara sina kapital intakta, då judiska kapitalister av tradition sedan medeltidens landägarförbud, var specialiserade på säkra värden som guld, juveler och räntor. Det var deta Hitler gormade om: Han sa att han skulle straffa hela det judiska folket genom deporationer om inte de rika judarna blev mer solidariska. Men samtidigt hyste han inget hopp om detta, då han tyckte att judarna bara tänkte på sig själva och andra judar. Han hade nog rätt - lika rätt som det var att etniska tyskar bara tänkte på sig själva och andra etniska tyskar, kanske?

  Det är sant som Gröning skriver, att hade socialdemokraterna i Tyskland varit litet mer nationalistiska, så hade inte folket tappat tron på dem och givit sig till Hitler. I Sverige var sossarna mindre internationalistiska och hyllade den "etniska homogeniteten" i Sverige (som Tage Erlander gjorde i ett tal 1965). Det gillade folket och litade på dem. Sedan har urartningen smygit sig på steg för steg via den globala elitens utsända - från bilderbergaren Olof Palme till bilderbergarna Anna Lindh och Mona Sahlin. Palme och Lindh gjorde dock bort sig: De trotsade den globala elitens världsregeringsprojekt: Palme som stretade mot EU (1, 5 år efter hans död hade medierna och andra, mer lydiga lakejer vänt opinionen). Lindh som vägrade ge med sig vad gällde kravlös utlämning av listor över terrormisttänkta till USA. Men det är en annan historia...

  Jag undrar dock vem som på allvar tycker att det är bra att EU-kommisionen stiftar hälften av alla Sveriges lagar, utan att ens ministerrådet har något att säga till om. Är det konstigt att vi i denna galna tid blir fler och fler som hyllar nationalistiska ideal? Sedan att vi har en bit kvar innan Hitler-stämpeln går ur dessa ideal, det skyller jag faktiskt främst på Hitler. För även om en del är lögn om vad han gjorde, så är tillräckligt mycket sant för att hälften skall vara nog för att avsky honom. Och han har smutsat ned nationalismens namn. Det är det värsta som han gjorde.

  För utan nationalism står den vite arbetaren sig slätt i globaliseringens vindar. Min fru är arbetare - och jag är arbetare. Båda har anställningar. Men vi ser verkligheten: Det förstorade utbudet av importerade och fattiga människor som tyr sig till varandra med främmande språk och värderingar. Den fria, internationella upphandlingen av svenska företag, kommersialismen, läkemedelsföretagens hets att vi skall konsumera deras skräp. Vi ser det nog. Och vi gillar det inte. Vi röstar på Sverigedemokaterna 2010. Jag hoppas att vi har lov att upplysa herrn om det offentligt, för det verkar som att vi begränsas och censureras med allt större kraft på internet.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (23 juli, 2008 17:17) : 

  Det är som att öppna dörren till dårhuset när man skriver om Hitler och nationalsocialismen; med ens kommer det mest hårresande svamlet fram ur mörkret.

  Jo, Tobias, tackar som frågar - med mig är allt bra. Men jag tänker inte ens ge mig in i den här diskussionen. Påståenden om att det värsta Hitler gjort var att "smutsa ned nationalismens namn" talar liksom för sig själv.

  Vänligen bespara mig från fler kommentarer av ovanstående typ. Du vet mer än väl att det är till följd av dina skriverier jag ens har kommentarsregler här på bloggen. Fresta mig inte att utöka dem.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (23 juli, 2008 18:22) : 

  Jonas. Det är lätt för en privilegierad man som du att sitta på sin höga häst och spotta på en välvillig på botten. Men kan du inte försöka att behandla texten intellektuellt? Vad är din blogg till för - bara politiskt korrekta åsikter?

  Säg en enda sak som du tycker är galen i texten, så skall jag visa dig källorna. Det går att visa att Lindh var på Bilderbergmötet samma år som hon blev mördad, liksom att Palme var där två år innan mordet på honom. Det går att visa att båda kort innan morden trotsade världsregeringsprojektet på det sättet som jag har beskrivit det. Inga av mina historiska beskrivningar av nazi-tiden var felaktiga. Vad är dåraktigt? Formuleringen om att Hitler smutsade ned nationalismens namn? Jo, jag tycker att det var det värsta, för det bäddade ju för världskatastrofen med ohejdad globalisering. Många fler dör och lider på grund globaliseringen än på grund av något som nazisterna gjorde.

   

  Anonymous Anonym skrev... (23 juli, 2008 19:32) : 

  Det tråkiga med Tobias Struck är att han har "källor" på precis allt... För honom axiom, för de flesta andra rena vilse i pannkakan.

   

  Anonymous Anonym skrev... (23 juli, 2008 20:54) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 juli, 2008 09:00) : 

  Tobias,
  Du skriver att Sverigedemokraterna inte är rasistiska eftersom ni har judiska medlemmar och är Israelvänliga. Jag är medveten om att ni har judiska medlemmar och eftersom jag inte är tankeläsare vet jag inte varför de gått med i SD, men följande vet jag. Judar är precis som alla andra människor, det finns både humanister och rasister bland judar. Jag vet också att SD har en mycket muslimfientlig politik vilket säkert kan attrahera ett fåtal judar, det gör inte er politik mindre rasistiskt.

  Vi judar som tror på en verkligt öppet och fritt samhälle kommer alltid ta avstånd från SD, oavsett hur mycket ni kramar Israel och spottar på islam.

  Mark Klamberg
  Medlem i judiska församlingen Stockholm

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (24 juli, 2008 11:12) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (24 juli, 2008 11:33) : 

  Jonas. Jag har läst uppdateringarna. Så du tror att det hade varit lätt för Hitler att bussa tyskarna på judarna, även om socialdemokraterna hade gett Tyskland råg i ryggen och en sund, ekonomisk politik? Trots allt röstade 40 % av tyskarna på Hitler 1933.

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 juli, 2008 12:00) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 juli, 2008 12:04) : 

  Nazistpartiet fick drygt 37 procent, inte 40, av rösterna i valet 1932, inte 1933. Tobias Strucks hantering av fakta får mig att misstänka att det inte är så värst mycket bevänt med hans skriverier. /Nina

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (24 juli, 2008 12:36) : 

  Nina. Jag tar givetvis till mig kritiken. Jag försöker att vara exakt, men ibland tappar jag skärpan - som alla. Mina små missar förtar emellertid inget vitalt ur min frågeställning.

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 juli, 2008 12:54) : 

  Tobias Struck har en rasistisk sekt tillsammans med förra ordföranden för Nationaldemokratisk Ungdom (NDU).  Struck har också för någon månad sedan outat sig som anhängare av sverigedemokraterna.

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 juli, 2008 13:14) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (24 juli, 2008 13:17) : 

  Jag är nu väldigt nära att sätta streck i debatten här och inte tillåta fler kommentarer. Uppenbarligen är det väldigt svårt för en del att diskutera dessa frågor utan att hemfalla åt konspirationsteorier och personangrepp.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (24 juli, 2008 13:20) : 

  Finn. Jag skulle snarare kalla mig "etniskt medveten". Jag är mot rashat och rasdiskriminering av medborgare. Självklart tar jag även avstånd från Hitlers deportationer av judar under Andra världskriget. Och jag tar avstånd från tanken om en global konspiration om judiskt världsherravälde. Jag har ju släktingtar som dog i Auschwitz. Jag vet inte vad du vill med din kommentar.

   

  Blogger Erik Gertkvist skrev... (24 juli, 2008 17:17) : 

  a) Rackarns dassigt orginalinlägg av Gröning.

  b) Socialdemokratin var väl så oskyldig någon kunde bli till Tysklands utveckling under 30-talet. Klämda mellan ett verkighetsfrånvänt kommunistparti och en drös virriga nationalistpartier fanns det inte så mycket manöverutrymme.

  c) Den ekonomiska röran som rådde när Hitler tillträdde blev snabbt mycket värre. Tyskland blev en krigsekonomi som måste erövra krigsbyte (i form av Österrike, Tjeckoslovakien mm) för att inte gå under.

  d) Sverigedemokraterna är inte några nya nazister, utan snarast folkhemssvenskar av det läbbigare slaget. Syndabockstänkande, utrensningar av levnadsodugliga element, tämjande av kapitalismen, orgelerad politisk makt och samling kring Den Nationella Linjen.

   

  Blogger Ulf Bjereld skrev... (24 juli, 2008 17:18) : 

  Hej Jonas,

  Jag läste Lottas text, och var säker på att hon ordagrant återgav en insändare som i sin tur sannolikt var fejkad av någon. Blev mycket bekymrad över att det var hennes egna ord och hennes egen analys. Utifrån befintlig forskning finns det absolut ingenting som talar för att "många" vänsterpartister skulle gå över till Sverigedemokraterna.

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 juli, 2008 17:36) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 juli, 2008 19:17) : 

  Tobias Struck är en förvirrad ung man som har läst för mycket om Illuminati, frimurarorden och Adam Weishaupt. Han är absolut ingen företrädare för SD och det skulle förvåna mig om han ens skulle tillåtas att bli det.

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 juli, 2008 19:26) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 juli, 2008 19:31) : 

  Mark Klamberg:

  "Du skriver att Sverigedemokraterna inte är rasistiska eftersom ni har judiska medlemmar och är Israelvänliga."

  Nu tolkar du min kommentar felaktigt. Jag lade inte in något "eftersom". Dessa två förhållanden har inget direkt samband. Ett parti kan vara rasistiskt samt ha judiska medlemmar och vara Israelvänligt. Däremot har Sverigedemokraterna som parti inte varit rasistiskt utan kulturnationalistiskt. Det var min poäng. Sd bedriver en antiislamistisk och islamkritisk politik, inte "muslimfientlig". Partiet är inte fientligt mot muslimer eller islam. Vad gäller folkpartiets nuvarande integrationspolitik, som nedvärderar svenskar, kan jag i alla fall säga att jag inte gillar den. Sd förespråkar assimilering. Eftersom du bor på Östermalm (väl?) märker du säkerligen inte av det som händer i förorterna i Stockholm och det många svenskar får stå ut med.

  Du är fri att ha dina åsikter, men det är så här det ligger till. Vad tycker du om det som sades om judar i Södermoskén, förresten?

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 juli, 2008 19:37) : 

  Ulf Bjereld: Det där är inte riktigt sant. Eftersom du inte längre tillåter mig att att kommentera på din blogg hoppas jag att Jonas Morian inte gör samma sak här.

  Exempelvis Benny Johansson, tidigare vänsterpartist i Västervik, har gått över till sd:

  http://www.ostran.se/nyheter/kalmar/fraan_vaensterpartiet_till_ordfoerandestolen_i_sd

  Även Jan Milld, tidigare bland annat vänsterpartist och har fortfarande vänsterpartisympatier förutom i invandringsfrågan, var mycket högt uppsatt i sd förut men avgick senare.

  Sedan visade väljarundersökningen av valet 2006 följande:

  http://www.scb.se/statistik/_publikationer/ME0106_2006A01_BR_00_ME04BR0801.pdf

  I valet 2002 fick sd 76 000 röster. I valet 2006 tog man, netto, 5 000 röster från v, 17 000 från s, 9 000 från mp, 0 från c, 2 000 från fp, 0 från kd, 0 från m, 0 från övriga, 17 000 från blankröstare, 5 000 från soffan och 8 000 från förstagångsväljare. Ssd:s väljare är, precis som v- och mp-väljare, i stor utsträkning EU-kritiska och motståndare till internationalisering.

  Detta enligt väljarundersökningen, alltså. Du som är statsvetare, kan du kommentera detta?

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 juli, 2008 19:41) : 

  Ulf, dessutom har den tidigare vänsterpartistiske politikern Torbjörn Karlsson, också i Västervik, uttryckt vissa sympatier för sd:

  http://www.vt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=3923922

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (24 juli, 2008 20:04) : 

  Oscar. Jag aspirerar inte på något förtroende från SD:s väljare. I vad ligger min förvirring? Vad är felaktigt i mina referenser och analyser? Tala om det, så korrigerar jag mig, precis som i fallet med Ninas kritik. Konstruktiv kritik är det bästa som jag vet.

  Tror du att det är en slump att EU-kommisionen beslutar över 50 % av Sveriges nya lagar/år? Tror du att det är en slump att Mona Sahlin skrattar nervöst när Bilderbergmötet kommer på tal? Både hon och Fredrik Reinfeldt finns på film på youtube när de ursäktar sin närvaro på Bilderbergmötena.

  Jag har aldrig anslutit mig till användningen av benämningen "Illuminati" på Den Nya Världsordningens globala elit. Jag har ända från början använt benämningen enbart om Adam Weishaupts misskrediterade frimurarliknande och gnostiska upplysningssekt.

  Det är väldigt populärt bland de som känner sig hotade att kalla mig förvirrad. Jag har en Filosofie Magister-examen i etnologi och högsta betyg i hälften av kurserna. Detta trots att jag under hela min studietid var separerad och på barnlediga dagar konsumerade stora mängder alkohol plus en och annan narkotika. Nu är jag helnykter sedan ett år tillbaka och skriver dagligen på internet plus att jag har skrivit en bok som ligger ute på internet. Var har du auktoriteten bakom din dom över mig? Du bemödar ju dig inte ens om att kritisera mig sakligt, som Nina.

  Ta fram en professor som stödjer din dom över mig. Jag har en professor i filosofi ingift i min familj, som ger mig konstruktiv kritik och som jag lyssnar på. Du har inte argument, inte saklighet, inte auktoriteter bakom dig. Du har ingenting.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (24 juli, 2008 20:34) : 

  ...och med det sätter jag streck i debatten.

   

  kommentera