Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, juli 17, 2008

  FRA splittrar liberalerna

  [UPPDATERAD] En rundringning till folkpartiets länsförbund som SvD har gjort visar att inte ens vart fjärde förbund stöder FRA-lagen. Nio av de totalt 25 förbundens ordförande anser rent av att regeringen behöver riva upp sitt beslut.

  Och samtidigt ser jag att den debattartikel av Johan Norberg som jag skrev om i går har väckt en hel del reaktioner.

  Ola Nordebo, politisk chefredaktör för Västerbottens-Kuriren (liberal), skriver på sin blogg att Norbergs resonemang ”börjar i FRA-frågan, men landar underförstått i en utskåpning av grunderna för – inte bara enskilda fenomen i – den socialliberala välfärdsstaten”. Nordebo fortsätter med slå fast att Johan Norberg ”blandar ihop FRA-frågan med den nyliberala kritiken av alliansen på ett orimligt sätt”.

  Alex Voronov på likaledes liberala Eskilstuna-Kuriren är i en ledare i dag inne på samma linje. ”Nyliberalerna arbetar nämligen med ett snävt, teoretiskt frihetsbegrepp, mer lämpat för att hantera 1800-talets konflikter än dem som har identifierats i det moderna samhället”, skriver Voronov bland annat, och konstaterar att ”Nyliberalerna gör därmed ingen principiell åtskillnad mellan de fri- och rättigheter som utgör grunden i en demokrati och de statliga åtaganden som följer av det som kallas välfärdsstat”.

  Därmed, menar Nordebo och Voronov, gör den nyliberala kritiken motståndet mot FRA-lagen en otjänst. Detta motstånd skulle nämligen kunna samla ”liberaler av alla schatteringar, anarkister, frihetliga socialister långt ut på vänsterkanten såväl som alla de människor vars känsla helt enkelt säger: nej, staten ska hålla sig borta från detta”.

  Men det är inte bara bland liberalerna som missnöjet med FRA-beslutet bubblar. Också inom moderaterna uppges kritiken vara stark. Ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman säger till SvD att ”Regeringen har som strategi att driva igenom lagen utan offentlig debatt” – en strategi som har fullständigt misslyckats, ”och priset kan bli att vi förlorar nästa val”.

  Fredrik Reinfeldt borde lyssna på de unga. Via TV4Nyheterna ser jag att en undersökning gjord av Wyatt Media Group på ungdomssajten Lunarstorm visar att 73 procent av de unga tillfrågade uppger att FRA-lagen kommer att påverka hur de röstar i valet 2010. Och det finns ett mycket starkt motstånd bland ungdomarna till att regering och myndigheter ska kunna avlyssna privat kommunikation; över 90 procent tycker inte att det är OK.

  * * *

  Björn Elmbrant på Dagens Arena kallar FRA-frågan för "den digitala generationens almstrid" och skriver att det inte kan uteslutas att "de borgerliga förlorar tillräckligt många röster till Piratpartiet och till soffan för att det ska uppstå problem för Reinfeldts gäng i valet 2010".

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "FRA splittrar liberalerna"

   

  Anonymous Anonym skrev... (17 juli, 2008 19:14) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous peter pc carlsson skrev... (19 juli, 2008 20:05) : 

  Jag har lagt upp alla riksdagsledamöter och regeingen på min blogg. Mitt syfte är att initiera en folkomröstning omFRA (Naivt- javisst, men det är ändå mitt mål).

  Peter PC Carlsson

   

  kommentera