Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, oktober 28, 2008

  Flest varsel sedan 1993

  [UPPDATERAD] Aftonbladet slår i sin nätupplaga i dag upp stort att varslen i Sverige inte varit så många sedan krisåret 1993. I söndags kallades Arbetsförmedlingens chefer till ett extrainsatt möte för att diskutera krisen.

  Arbetslösheten ökar. Sysselsättningen minskar. Antalet nyanmälda jobb minskar. Antalet personer i program med aktivitetsstöd ökar. Till TT säger Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors att ”Det här är bara startskottet”.

  Allt fler svenskar oroar sig för sina anställningar. En ny Sifoundersökning visar att hela 7 procent säger att de är rädda att förlora jobbet. Och enligt opinionsinstitutet Skop tror nästan tre av fyra svenskar, 73,4 procent, att arbetslösheten ska öka.

  Det finns dessvärre skäl till oro. Myndighetens egen varselstatistik ser mycket mörk ut. I oktober varslas minst 13 820 människor om uppsägning. Det är den högsta siffran sedan mars 1993.

  Tillverkningsindustrin är värst drabbad med 8 630 varsel hittills under oktober. Västra Götalands län, med Volvo och underleverantörer till bilindustrin, står ensamt för över en tredjedel av alla varsel. Men även mindre län som Blekinge drabbas hårt.

  Inom Arbetsförmedlingen har en nationell beredskapsorganisation satts i gång som nästan dagligen tar in information om var det varslas och inom vilka branscher. ”Jag vill vinna tid för att möta upp det som kan hända”, säger generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist till Aftonbladet.

  Någon ljusning i konjunkturen är med andra ord ännu inte i sikte. De aviserade och redan vidtagna åtgärderna från regeringen förefaller hittills inte haft någon större effekt. Förslag som sägs ska göra det lättare för människor att starta näringsverksamhet och få F-skattesedel samt sänkning av bolags- och expansionsfondsskatten må vara intressanta att diskutera – men känns snarare som långsiktigt syftande än snabba insatser för att möte den nu allt mer akuta utvecklingen.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Flest varsel sedan 1993"

   

  kommentera