Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, oktober 02, 2008

  Välkomna satsningar för företagande

  I dag presenterade Thomas Östros och Mikaela Valtersson, ekonomiskpolitiska talespersoner för socialdemokraterna respektive miljöpartiet, sina gemensamma budgetförslag. Samtidigt föreslår socialdemokraterna en rad riktade satsningar till landets småföretag, som en del av en ny jobbpolitik.

  I ett PM som de båda partierna tagit fram konstateras att regeringen inte har använt de goda åren med högkonjunktur för att rusta vare sig de människor som behöver utbildning eller Sverige som nation. I stället har antalet utbildningsplatser i allt från arbetsmarknadsutbildning till högskola dragits ner.

  ”Sverige behöver fler entreprenörer. Med vårt småföretagarpaket vill vi investera i konkurrenskraft och nya jobb genom att göra det lättare att bli företagare, att driva företag och att växa som företag”, säger socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth.

  Bland annat föreslås en ”trygghetsgaranti” för fler nyföretagare. Nyblivna entreprenörer ska under en period om upp till tre år få ta med sig mer trygghet från den föregående anställningen. Denna trygghetsgaranti sägs bör införas under en försöksperiod och permanentas om reformen faller väl ut.

  Personligen välkomnar jag såväl den gemensamma satsningen med miljöpartiet som trygghetsgarantin. Själv har jag länge funderat på varför inte arbetslösa som så önskar borde kunna få testa att starta företag och kvitta arbetslösersättningen mot intäkter i företaget, krona för krona. I dag förlorar man ju a-kasseersättningen om man startar företag under arbetslöshet, och redan befintliga företag tvingas man lägga ned. Jag tycker att man i stället borde uppmuntra egenföretagande genom att låta a-kassan vara en garanterad minimiinkomst. Först när vinsten av företagande överskrider a-kassan (i exempelvis tre månader i streck) kan den senare tas bort.

  Invändningen jag uppfattat mot detta är att arbetslösa nyföretagare med ett sådant här system inte skulle ha incitament att göra vinst. Detta tror jag inte på. Dels är a-kasseersättningen inte hög nog att leva gott på, och dels tror jag att människor som är företagsamma nog att starta egna företag i så hög grad som möjligt vill kunna försörja sig själva.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Välkomna satsningar för företagande"

   

  Blogger Unknown skrev... (02 oktober, 2008 13:57) : 

  Jag är glad över att (s) har så pass många företrädare och väljare som inser hur värden skapas. Jag applåderar ambitionerna, och det verkar inte så tokigt egentligen. (Förutom att det handlar om en ungefär en tusendel av vad strukturella skattereformer syftar till.)

  Men såklart har man alltid något att klaga på, konstigt vore annars. Jag undrar blygt var haken ligger? Kommer den enskilde bära förluster överhuvudtaget? Eller det gemensamma systemet? För att ha ett hälsosamt näringsliv bör man vara lite skraj för att gå med förlust, annars sitter alla och gör pappersflygplan med krom.

   

  Anonymous Anonym skrev... (02 oktober, 2008 17:41) : 

  Du är nog på rätt spår när det gäller invändningen mot att avräkna inkomster från eget företagande. Det blir helt enkelt väldigt likt det som kallas "medborgarlön". Du är garanterad en inkomst motsvarade A-kassan, och är befriad från att stå till arbetsmarknadens förfogande så länge som du på papperet håller i gång ett företag som inte ger inkomster, t.ex. författarskap.
  Detta hindrar inte att det finns anledning att fundera vidare i denna riktning.

   

  kommentera