Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, november 25, 2008

  Grattis Aftonbladet!

  [UPPDATERAD] I dag blev det klart att Aftonbladets ledarsida rekryterar "en av landets mest aktiva proffstyckare” (som Dagens Media uttrycker det), Katrine Kielos.

  Kielos är för närvarande chefredaktör på Dagens Arena. Hon har också skrivit för Expressens kultursida och är krönikör på Fokus, samt medverkat i otaliga tv-soffor och paneldebatter. Själv skrev jag en gång att "En av den unga socialdemokratins skarpaste hjärnor sitter i Katrine Kielos huvud". Och genom åren har hyllningarna fortsatt.

  Från och med årsskiftet blir hon nu alltså ledarskribent på Aftonbladet. En klockren rekrytering av tidningen förstås. Möjligen inte ett riktigt lika klockrent karriärdrag av Katrine, däremot. Resumés Linus Fermin konstaterar att "hon skulle kunna välja Aftonbladet när hon själv behagade". Nu eller om två år. Och hon tjänade mycket på att verka fritt, i allt från Arena till Fokus.

  Jag hoppas nu bara att Aftonbladet är kloka nog att låta Kielos vara Kielos, för att parafrasera ett uttryck jag misstänker att hon är välbekant med.

  * * *

  PS: Nu ser jag att Aftonbladets politiska chefredaktör Helle Klein själv kommenterat ovanstående på sin blogg. Hon passar också på att "brista ut i jubel" över att Eva Franchell, som just nu vikarierar på ledarredaktionen, blir fast medarbetare efter årsskiftet. Samtidigt meddelas att ledarskribenten Jesper Bengtsson efter många år som fast medarbetare väljer att från årsskiftet köra eget och arbeta som frilans, men kommer att fortsätta som krönikör på ledarsidan framöver. Det blir med andra ord en hel del förändringar på tidningens ledarsida.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Grattis Aftonbladet!"

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 november, 2008 22:13) : 

  Kul,
  såvida hennes alster inte hamnar på betalsidorna! :-)

  Mvh
  Klara

   

  Blogger Rommedahl skrev... (25 november, 2008 22:43) : 

  Aftonbladets ledarsida är ju idag helt värdelös. Så det skall vara intressant att se vad som sker med den nu.

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 november, 2008 22:50) : 

  Jag är ju inte lika imponerad av KK som andra: hon bad aldrig om ursäkt för de fördomsfulla och okunniga antityska klicheer hon slängde omkring sig när hon gjorde en i och för sig välskriven satir på Björklund. Jag påtalade detta men hon hörde aldrig av sig.

  Emellertid: Det är ju också typiskt att du anknyter uttrycket "låta K. var K." till någon slags nutida teveshow. I själva verket kommer uttrycket från en av Ronald Reagan och hans informationsministerium välregisserad propagandashow 1982 där ett stort antal berömda artister uppträdde under mottot "Let Poland be Poland." Charlton Heston var där förstås men dessvärre även Henry Fonda och Abborna. Citatet du syftar på är med säkerhet en parafras på den besvärjelse stjärnorna upprepade när man kastade facklor på ett slags bål.

  Det verkar litet Dan Quayle över det hela, en person som inte förekom i någon såpopera men som kunde ha gjort det. Han gick till politisk attack mot en fiktiv tevepersonlighet.

  Det är viktigare än någonsin att vi drar en klar gräns mellan den verkliga och den "påhittade" världen men det verkar som om det blir svårare och svårare. Snart går man väl till "Borat" för att få fakta om Kasahkstan.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (26 november, 2008 06:18) : 

  Bengt, jag upphör aldrig att förundras över bildningsnivån i min läskrets. Uppgiften om bakgrunden till "Let Bartlet be Bartlet"-citatet var definitivt en överraskning för mig, och då är jag ändå tämligen intresserad av amerikansk politik. Och faktum är att jag aldrig har hört den där bakgrunden nämnas ens av stenhårda "West Wing"-nördar.

  Möjligen är det dock en generationsfråga; propagandashowen du refererar till ska alltså ha skett när jag var 10 år gammal och hade andra intressen i livet...

  Efter lite googlande har jag nu hittat uppgifter om att Pat Buchanan under 80-talet ska ha sagt "Let Reagan be Reagan".

  I "West Wing" så skisserades för övrigt karaktären Matt Santos efter Barack Obama - och valdes i sista avsnittet till president, långt innan Obama fick chansen. Konsten imiterar uppenbarligen inte bara livet, utan även tvärtom ibland.

   

  Anonymous Anonym skrev... (26 november, 2008 11:36) : 

  Tack för ditt svar och ursäkta att jag tjatar vidare om denna fråga som du och andra säkert tycker är helt oväsenligt.

  Även om det är smickrande tror jag inte att det här har något med "bildningsnivå" att göra (det beror ju förstås på hur man definierar det begreppet.) Och det är absolut inte en generationfråga. Så många i min generation har en hyfsad uppfattning och kunskap om sådant som hände i flera generationer före vår egen. Men historielösheten verkar numera ha upphöjts till norm. Man kan tycka att det är OK, vi (ni) lever ju här och nu men risken är att man då begår samma misstag som tidigare och inte uppfattar varningstecknen i tid. Det är alldeles tydligt att så sker just nu när politik i stort sett inriktas på symbolfrågor och där en förment tolerans ger de ansvariga albi för att inte ta itu med otäcka företeelser i samhället.

  Bartlettfrågan är naturligtvis adiafora ;-) och f.ö.kan ju själva ordvändningen vara mycket äldre än Reagan men det är ett litet litet tecken på hur sammanhangen bakåt kapas av.

   

  kommentera