Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, januari 19, 2009

  Ett val att ta på allvar

  [UPPDATERAD] En ny undersökning som i dag presenteras på DN debatt visar att mindre än var tredje röstberättigad svensk vet att det är val till Europaparlamentet i år. Mer än varannan förklarade sig också vara ointresserad av valet.

  LUS:s ordförande Hanna Hallin och Björn Kjellström, chef för parlamentets informationskontor i Sverige, skriver att detta inte duger när Sverige senare i år blir ordförandeland och ska leda EU-samarbetet, en ny kommission ska utses och EU ska vara med och forma framtidens globala klimatavtal i Köpenhamn.

  Vid förra valet till Europaparlamentet röstade bara var fjärde person under 25 år. Mot den bakgrunden har LSU och flera av dess medlemsorganisationer dragit igång kampanjen Rösta 7 juni i syfte att lyfta ett ungdomspolitiskt perspektiv på valet och för att föra upp ungas frågor. Målet är att dubbla valdeltagandet, att hälften av Sveriges unga röstar.

  Jag har i flera inlägg på sistone uppmärksammat det stundande valet och djupt beklagat att så få riksdagspartier verkar ta det på allvar. Och som Göran Färm, som själv kandiderar till parlamentet igen, påminner om så har svenska folket enligt SCB aldrig varit så EU-positivt som nu. Även bland kvinnor, som förut varit mer EU-skeptiska, är det i dag en majoritet för medlemskapet – 51 procent. Och bland alla svenskar är 55,6 procent för och 20,6 emot.

  Samtidigt ser det mörkt ut i EU-länderna ur ekonomiskt hänseende; på flera håll påverkas man hårt av den globala finanskrisen och recessionen. Hela EU spås i år få en så kallad negativ tillväxt på 1,9 procent. Det här slår hårt mot jobben och upp emot 3,5 miljoner beräknas förlora jobbet i år till följd av ekonomin. För svensk del räknar EU-kommissionen med att BNP minskar med 1,4 procent i år.

  Detta har i sin tur fått fart på eurodebatten i Storbritannien där ekonomer, experter och tidigare politiker gått samman för att övertyga sina landsmän om att tiden nu är inne för att byta ut det svaga pundet mot euron.

  EU-frågorna är för viktiga att inte sköta seriöst! Samtliga politiska partier har ett ansvar för att kunskapen om sommarens val och dess betydelse är så låg. Här krävs informationsinsatser – och de bör komma igång snarast.

  * * *

  PS: Även bland andra Johan Sjölander, Arvid Falk, Reza Javid, Magnus Ljungkvist och HBT-sossen skriver om valet till Europaparlamentet.

  PS2: Zaida Catalán, som kandiderar till Europaparlamentet för miljöpartiet, skriver i dag på Newsmill att ett involverande av ungdomar i beslutsfattandet vore ett steg mot ökat valdeltagande.

  PS3: Ytterligare en Alemdalsbloggare, tillika EU-kandidat; vänster-Hanna Löfqvist skriver om varför hon tycker att valet är viktigt.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Ett val att ta på allvar"

   

  Blogger roberth skrev... (19 januari, 2009 14:34) : 

  Vi håller tummarna för at Sd kommer in.

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 januari, 2009 15:29) : 

  Varför ska man byta till euron när euroländerna går sämre än de som ställt sig utanför?

   

  kommentera