Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, mars 11, 2009

  Korten på bordet om ACTA!

  Jag har tidigare bloggat om handelsavtalet ACTA som förutom tullbestämmelser också innehåller åtgärder mot immaterialrättsintrång, som till exempel behörighet för tullen att genomsöka elektronisk utrustning i jakt på piratkopierat material. Resenärer kan med andra ord få mp3-spelare, bärbara datorer och mobiltelefoner kontrollerade vid utlandsresor.

  ACTA har inte debatterats i Sveriges riksdag, inte prövats i lagrådet eller andra remissinstanser och i ytterst liten utsträckning diskuteras i medierna. Väldigt få medborgare har fått möjlighet att ta ställning till detta nya regelverk.

  Nu börjar alltfler folkvalda faktiskt reagera och kräva att korten läggs på bordet. Exempelvis kräver den svenska Europaparlamentarikern Eva-Britt Svensson (v) att EU-kommissionen berättar vad man vill i förhandlingarna kring avtalet.

  Även våra riksdagsledamöter borde ställa motsvarande krav. Som Mats Engström på Aftonbladets Europablogg påpekar så finns det inga begränsningar i vilken information riksdagen kan begära från regeringen.

  I SVT:s Kulturnyheterna redde liberala ledarskribenten Karin Rebas på ett bra sätt ut de politiska irrgångarna kring den här frågan – och varför den förtjänar att uppmärksammas.

  Hon menade bland annat att regeringen och kommissionen inte verkar ha insett i vilken utsträckning många människor numera lever sina liv på nätet, eller snarare har nätet som en väldigt integrerad del av sitt liv. Därmed kan med rätta en tullares genomsökning av min dator, musikspelare och telefon upplevas som betydligt mer kränkande än en kroppsvisitering.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Korten på bordet om ACTA!"

   

  Blogger Olof Bjarnason skrev... (11 mars, 2009 09:13) : 

  Jag får rysningskänslor av att tulltjänstemän ska scanna igenom min PC. Det är ungefär som om de skulle inte bara plocka ur min väska, vilket i sig känns obekvämt, utan också bläddra igenom min dagbok också!

   

  kommentera