Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, september 12, 2009

  2010 eller 1984?

  Dagens Nyheter uppmärksammar att George Orwells bok 1984 i år fyller 60. Det sker samma dag som det världen över genomförs protestaktioner mot övervakningssamhället.

  DN konstaterar att Orwells bok är en varning för politiker som vill kontrollera sina medborgare. Det finns inte en debatt om övervakningskameror som inte refererar till diktatorn Storebror som stirrar från telescrenen i hemmen i romanens totalitära imperium.

  På Sergels torg i Stockholm bjuder i dag nätverket Svart måndag in till en manifestation för kampen för mänskliga fri- och rättigheter ”i den nya digitala samtiden”. Men liknande aktiviteter genomförs även i en mängd andra huvudstäder världen över.

  Kampen mot Storebror handlar inte bara om FRA och andra former av kommunikationsövervakning. Som Expressen skriver i dag så härskar i ”registreringslandet Sverige /.../ en tradition av ett slags folkhemsstasi-tänk”.

  Tidningen påminner vilken debatt Anders Miltons förslag om ett nationellt abortregister har väckt, och tackar Datainspektionen för att i ett kritiskt remissvar uppmärksammat ”de tokiga förslagen” i en utredning med den föga uppseendeväckande titeln ”Socialtjänsten – Integritet – Effektivitet” (SOU 2009:32). De tokiga förslagen går ut på att myndigheter ska kunna söka på människors politiska åsikter, och Expressen menar med viss rätt att detta hade förtjänat ”åtminstone ett mindre FRA-uppror”.

  Det börjar bli lite väl mycket av den här varan nu och det vore välkommet att integritetsvänner i alla politiska läger på allvar började säga ifrån. Efter FRA-debatten lovade regeringen att bättra sig när det gäller integritetsfrågor, och Mona Sahlin har som bekant lovat att riva upp FRA-lagen om hon får chansen att regera efter valet 2010. Men om inte 2010 ska bli som 1984 är det dags att vidga perspektivet och stoppa Storebror i vilken skepnad han än dyker upp.  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "2010 eller 1984?"

   

  Blogger Unknown skrev... (13 september, 2009 00:47) : 

  Bra inlägg, jag undrar också över den svaga massmedial reaktionen på utredningsförslagen. Själv satte jag nästan morgonkaffet i halsen när jag hörde på ekot om förslagen.

  Mitt anförande från FNF finns på denna länk om du är intresserad, vi är inne på samma linje tror jag.

  http://oscarfredriksson.blogspot.com/2009/09/anforande-vid-freedom-not-fear.html

   

  kommentera