Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, september 08, 2009

  Socialdemokratin och Stockholmsväljarna

  [UPPDATERAD] Diskussionen om socialdemokraterna i Stockholm och de deprimerande opinionssiffrorna fortsätter. Carin Jämtin tar nu till orda i Dagens Nyheter och säger bland annat att hon inte tycker att s behöver ett specifikt storstadsprogram. Hon säger också att Stockholm ”varken [är] bättre eller sämre än andra ställen”.

  Med all respekt; så vinner man inte Stockholmsväljarnas förtroende. För att lyckas med det krävs en lite mer ödmjuk och öppen attityd till den knepiga väljargruppen storstadsväljare än vad socialdemokratin i huvudstaden hittills visat upp. Som SvD:s ledarsida ironiserar över så kan socialdemokraterna förvisso ”glädja sig åt starkt stöd i stora delar av det avfolkade Sverige, men vad hjälper det när storstadsmänniskorna vänder partiet ryggen”.

  Demografin ser helt enkelt rätt annorlunda ut i inte minst Stockholm jämfört med resten av landet. DN:s ledarsida påpekar att andelen industriarbetare är lägre och andelen privatanställda tjänstemän högre här än i landet som helhet. Och för att vinna val måste socialdemokraterna därför kunna appellera till bredare väljargrupper.

  Stockholmare verkar även vara politiskt mer lättrörliga än svenskar i allmänhet, och känner mindre samhörighet med partier och åsiktspaket. Det finns också sakfrågor som väger tyngre i Stockholmsregionen än på andra håll i Sverige. Jämtin konstaterar själv att exempelvis bostadssituationen och trafiken är annorlunda i Stockholm än i resten av landet. Och hennes utspel i somras tolkades nog av de flesta, rätt eller fel, som kritiskt mot friskolor och privata alternativ till offentliga verksamheter. Detta har knappast gynnat s i opinionsmätningarna.

  Att det socialdemokratiska partidistriktet för huvudstaden – alltjämt kallat Stockholms arbetarekommun – går i otakt med invånarna här är inget nytt. I DN skriver Ulrika By (vanligtvis reporter och krönikör, men av allt att döma också extraknäckande som analytiker/ledarskribent) att ”under tiden som verkligheten förändrats har tiden stått still i sossarnas Stockholm”.

  Hans Dahlgren, tidigare chef för det politiska stödet i riksdagen för socialdemokraterna, slår fast att s i Stockholm ”har misslyckats med att lyssna in vad väljarna vill”. Han menar att dagens ledning ”har istället valt att ta ett maktpolitiskt fokus i debatten som endast berör de aktiva i Stockholms arbetarkommun”.

  Sedan ska man komma ihåg att det finns stora skillnader mellan exempelvis Stockholms innerstad, förorterna och kranskommunerna i länet. De geografiskt närliggande socialdemokratiska partidistrikten Stockholms län och Stockholms arbetarekommun tycker ofta väldigt olika i många frågor. Det var ingen slump att det framförallt var kommunpolitiker från länet som deklarerade en annan ståndpunkt än Jämtins i friskolefrågan.

  Min inställning är alltså att för att socialdemokraterna ska kunna vinna Stockholmsväljarnas förtroende så krävs mer lyhördhet och en mer öppen attityd till omprövning av tidigare ställningstaganden. En tydlig företrädare (till skillnad från dagens uppdelning i å ena sidan ordföranden för arbetarekommunen och å andra sidan gruppledare i stadshuset) som tar klar ställning för Stockholm och stockholmarnas intressen vore också önskvärt.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Socialdemokratin och Stockholmsväljarna"

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 september, 2009 18:17) : 

  Mycket god sammanfattning av nyligen förd debatt i gammelmedia och på webben och mycket god redovisning av dina egna åsikter. De sistnämnda torde många människor som vill förnya socialdemokraterna dela. Keep up your good work!

   

  Anonymous Johan skrev... (09 september, 2009 16:39) : 

  "för att socialdemokraterna ska kunna vinna Stockholmsväljarnas förtroende så krävs mer lyhördhet och en mer öppen attityd till omprövning av tidigare ställningstaganden"

  Ehh?

  Då skall ni tydligen höja skatten på allt, b.la fastighetsskatten, höja skatter och avgifter för bilar/bränsle och därmed för folk som behöver bilen, försämra för företag och företagande inte minst med höjda skatter och miljö-avgifter...

  Hur f-n tänker ni?

  Att höja skatterna för världens högst beskattade folk!? Är det ett modernt grepp för att "locka" Stockholmare? Skulle inte tro det...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (10 september, 2009 06:15) : 

  Tack för stöd, men anonyma kommentarer är egentligen inte välkomna här. Vänligen stå för dina åsikter med ditt eget namn.

  Johan, jag förstår inte riktigt varför du är så aggressiv. Alla socialdemokrater, vare sig i Stockholm eller i landet i övrigt tycker likadant - och det torde ha framgått att jag inte sympatiserar med hur s i stan nu bedriver oppositionspolitik.

   

  Anonymous Johan skrev... (14 september, 2009 11:24) : 

  Jonas. Först och främst är jag inte aggressiv och sedan blir jag lite rädd när du säger att "alla socialdemokrater... tycker likadant" som om de vore en klonad arme av SSU:are på marsch! Det tror inte jag på.
  Jag tror att många av era problem är inre slitningar mellan "vänster" och "höger"(nåja...) samt gammalt och nytt (kalla det vad du vill...). Några vill ha tillbaka t.o.m pomperipossa skatten medan andra inser vad det skulle leda till...
  Ni får helt enkelt inte till det i en tonart längre!

  Själv röstar jag på ett parti, inte för att jag tycker exakt som de, utan för att det är "det minst dåliga" och ibland kanske tangerar hur jag ser på sakers tillstånd. Men i stort är jag mig själv och röstar som jag känner. Jag har t.ex alltid kallat mig "liberal" men kan inte rösta på FP som jag tycker är lite "svajjiga", lite för "såssiga"...

  Men faktum kvarstår. Stockholmare är t.ex. mer välutbildade, reser mer och tjänar bättre än övriga medborgare. Men vi har mer brottslighet och betalar betydligt mer för vårt boende...

  Vi är oerhört trötta på sossarnas förbudspolitik och perversa skatter.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (14 september, 2009 12:31) : 

  Johan, jo - jag tyckte faktiskt att du hade en ganska aggressiv attityd i det du skrev. Och det fortsätter nu när du beskriver "sossarnas förbudspolitik och perversa skatter".

  I mitt förra svar saknades dessvärre ett "inte". Min poäng, vilken dock torde ha framgått av sammanhanget, var att alla sossar inte tycker likadant. Inte minst de pågående debatterna om vinster i entreprenaddriven skol-, vård- och omsorgsverksamhet, samt hur Stockholmsväljarna ska vinnas torde illustrera detta tydligt.

   

  Anonymous Johan skrev... (17 september, 2009 19:26) : 

  Nåja, du får tro vad du vill. Men jag är inte ensam. Danskar kallar oss för "förbuds Sverige" och världens högsta skatter kan inte ens du säga är helt lyckat va?

   

  kommentera