Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, oktober 01, 2009

  Tuffa utmaningar väntar

  I går blev det klart att Karin Pettersson tar över som ny kommunikationschef på socialdemokraterna. Det var ett välkommet besked – det finns många angelägna uppgifter att ta tag i.

  För de flesta är Karin Pettersson antagligen mest känd som en av tidningen Fokus grundare samt chefredaktör. I den egenskapen har hon suttit med i mängder av debattpaneler och tv-soffor. Men hon har också ett förflutet i Socialdemokratiska studentförbundet och klubben SEK vid Handelshögskolan i Stockholm, samt som politiskt sakkunnig på finansdepartementet åt Bosse Ringholm och Pär Nuder.

  Karin Pettersson har med andra ord erfarenhet av såväl den politiska som mediala hetluften. Och det kan komma väl till pass eftersom hon, till skillnad från sina företrädare, är tänkt att även ha en utåtriktad roll i debatter om politisk kommunikation.

  Partisekreterare Ibrahim Baylan uppger att i det korta perspektivet ”står naturligtvis valet 2010 i fokus”, men tillägger att Petterssons uppdrag sträcker sig längre än så och handlar om ”att bygga en kommunikationsstrategi med sikte på riksdagsvalen 2014 och 2018”.

  Som bekant har socialdemokraternas opinionssiffror fluktuerat en hel del de senaste åren, och även om mycket tyder på att s tillsammans med de rödgröna samarbetspartnerna v och mp har en majoritet av väljarstödet just nu så ser samtidigt förtroendet för Mona Sahlin oroväckande lågt ut. Det finns med andra ord en hel del att göra för socialdemokraterna.

  Ansvar för detta bör dock primärt inte läggas på Karin Pettersson. Visserligen är ett gott kommunikationsarbete otroligt viktigt för att föra ut ett politiskt budskap och forma bilden av ett parti och dess företrädare – men ytterst kommer det ändå an på den politik som ska kommuniceras.

  Politiken i sin tur formas dock av enskilda personer, och på den socialdemokratiska partikongressen om några veckor tros det blir stora förändringar i ledningen. Då väljs det nya verkställande utskottet och många nya namn kommer in.

  Vad som är känt är att Ibrahim Baylan nu formellt flyttar från suppleant till ordinarie när han på allvar tar över Marita Ulvskogs plats som partisekreterare (han är fram till dess fortfarande bara tillförordnad på sin post). Enligt Ekot förs i Stockholm oppositionsborgarrådet Carin Jämtin fram före arbetarekommunens ordförande Veronika Palm, samtidigt som Mikael Damberg tros ha en bättre chans att ta sig in i VU:t än Thomas Bodström. Andra namn som nämns är Malmös kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu, Göteborgs Annelie Hulthén, Urban Ahlin från Skaraborg samt stockholmaren Ylva Johansson.

  * * *

  Läs mer om kommunikationschefsrekryteringen i Fokus, Aktuellt i Politiken, Makthavare.se (som just nu tyvärr ligger nere på grund av serverbyte), Resumé samt i Dagens Media (även här).

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Tuffa utmaningar väntar"

   

  kommentera