Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, oktober 01, 2005

  Snällare hivvirus?

  Anders Löwdin gör mig uppmärksam på att Vetenskapsradion rapporterat att hivviruset börjar bli "snällare". Tyvärr visar det sig inte riktigt stämma. "Det är nämligen så", skriver Anders, "att man har kommit på att det inte är särskilt smart av ett virus om det är aggressivt farligt och dödande" eftersom ett svagare virus har lättare att sprida sig vidare om det inte dödar sin värd. Den "snällare" varianten av hivviruset har därför lättare att sprida sig vidare. Svenska Dagbladet skriver dock i dag att flertalet experter ställer sig frågande till uppgifterna om ett "snällare" hivvirus.
  - Det hot som dominerat vad gäller hivvirusens utveckling har hela tiden handlat om att viruset skulle bli mer aggressivt. Det har varit skräckscenariot, säger Jan-Olof Morfeldt, aidsläkare och chef för frivilligorganisationen Noaks Ark-Röda Korset.

  Den största svagheten med de nya uppgifterna är att det undersökta materialet inte är särskilt stort. Jämförelsen gäller enbart tolv virusexemplar från respektive tidsperiod. Det finns dessutom flera undersökningar som visar att förekomsten av virus som är resistenta mot befintliga läkemedel ökar hela tiden.


  Kommentarer om "Snällare hivvirus?"

   

  Blogger Anna, Fair and True skrev... (01 oktober, 2005 14:10) : 

  Låter mer som viruset blivit "smartare" och det känns inte direkt positivt... För jag antar att den "snälla" varianten ändå till slut leder till döden, eller?

   

  Anonymous Anders Löwdin skrev... (01 oktober, 2005 14:42) : 

  Snällare är verkligen ett förvirrande begrepp i sammanhanget och undersökningen som belgarna har gjort verkar inte heller vara något vidare, tydligen.

  Det är bara att konstatera att hiv-viruset fortfarande är lömskt, otäckt och dödligt.


  Apropå detta så har mitt webbhotell problem med (annat) virus eller sabotage o.dyl så min blogg ligger nere för ögonblicket. Känns något naket....

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (01 oktober, 2005 14:45) : 

  Inte nödvändigtvis. Virus är ju en slags livsform, och har egentligen inget intresse av att döda sin "värd". Den "vill" bara föröka sig och spridas. Om det nu stämmer att hivviruset håller på att försvagas/bli "snällare" så är det tänkbart att kommande varianter av viruset inte är dödande. Men det bör understrykas att den här typen av långsamma förändringar hos virus enbart kan fastställas efter mycket lång tid, under generationer och inte år.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (01 oktober, 2005 14:46) : 

  Mitt svar var alltså till Anna, inte Anders vars svar trillade in medan jag skrev...

   

  Anonymous Johan Richter skrev... (04 oktober, 2005 00:11) : 

  Att viruset kanske blivit snällare, dvs inte dödar lika snabbt, är ju en helt annan sak än om det blivit resistent.

  Sen angående kommentaren om generationer. På ett år går det ju åtskilliga virusgenerationer så jag föutsätter att du menar människogenerationer. Det är dock så att virus och bakterier kan ändra sig ganska snabbt. T ex så utvekclas ju antibiotikaresistens ganska snabbt.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (04 oktober, 2005 08:50) : 

  Johan: nej, resistent verkar viruset inte ha blivit. Men, som jag skrivit om en del tidigare, så pågår ju intensiv forskning efter ett effektivt vaccin. Och ja, "generationer" syftar nog i sammanhanget på mänskliga sådana.

   

  Snällare hivvirus?'">kommentera