Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, februari 22, 2006

  Är mobbing okej ibland?

  Många bloggare har reagerat på de hårda ord som rapporteras ha fällts på e-postlistan Elit om olika kändisars utseende. Men samma bloggare verkar inte dra sig för att håna listans grundare och tillsynsman Alexander Bard, just för hans utseende. Tydligen är det Bards förkärlek för kortbyxor och den karaktäristiska mustaschen som retar. Och visst är det tarvligt att häva ur sig dumheter om andra människors övervikt. Men herregud, vem har inte i ett sammanhang man uppfattat som privat sagt sådana saker om kända eller okända människor man retat upp sig på? Göran Persson, någon? Inget vidare trevligt mänskligt drag, det medges, men ändå ett mänskligt drag. Det innebär inte att han har "facistoida människoideal". Och när man betänker hur Alexander Bard ser ut så kan man nog dessutom misstänka att formuleringar om "fysisk perfektion" och "vackra människor" nog var ironiskt menat, något som Aqurette konstaterat.


  Kommentarer om "Är mobbing okej ibland?"

   

  Anonymous Per skrev... (22 februari, 2006 14:39) : 

  Som sagt, vad man skriver på en lista med människor man inte känner är inte samma sak som att försäga sig i ett förtroligt samtal. Alltför många verkar vilja rida på sin offentlighet när man därmed får snacka skit om andra, men inte acceptera följderna av att som offentlig avslöjas med samma skitsnack. Patetiskt och hycklande.

  Såklart gör man fel om man utseendemobbar Bard, även om han själv inte skulle tycka det. Det är bara att beklaga att klubben av folk som tycker att mobbing är ett sätt att ungås blir ännu större.

   

  Blogger Johan Ingerö skrev... (22 februari, 2006 15:54) : 

  Tycker nog att det är en viss skillnad mellan mobbing och allmänt skitsnackande. Du som varit med några varv runt elden i politikens värld vet säkert vad jag menar. Enda skillnaden mellan de citat jag sett från Elit och saker som sägs på vilken krogrunda som helst är att det i detta fall finns skriftligt.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (22 februari, 2006 16:33) : 

  Per: Nej, det är inte samma sak. Men om man väljer att delta på en e-postlista med vissa förhållningsregler så har man ju rätt att förvänta sig att dessa ska respekteras. Och jag tycker nog att även "kändisar" har rätt till privata sfärer där de kan koppla av och ventilera sin ilska, frustration och agg mot andra kändisar.

  Johan: Visst är det skillnad. Den stora skillnaden är att mobbing per definition är riktad mot någon. Allmänt skitsnack i ett slutet sammanhang skadar ju ingen utanför detta sammanhang. När en viss bloggare för en tid sedan i ett mejl till en annan refererade till mig som "fanskapet" och "kräket" så var det just skitsnack, inte mobbing. Och det säger nog mer om honom än om mig.

   

  Anonymous Per skrev... (22 februari, 2006 17:01) : 

  Johan,

  i de politiska sammanhang jag varit med i har jag aldrig hört något liknande. Och du har säkert fina vänner, men om jag hörde något liknande från mina under en barrunda skulle jag ganska snabbt markera att det inte var acceptabelt.

  För övrigt är det som sagt en ganska stor skillnad på om något finns skriftligt eller inte.

  Alltnog, det verkar lite som om skiljelinjen går mellan dem som tycker att skriftliga hatuttryck är en rimlig ventil för personliga aggressioner och oss som inte tycker det.

   

  Blogger Mikael skrev... (22 februari, 2006 18:16) : 

  Jag hoppas det var ironiskt. Annars var det ju rätt stor komik när DN valde ut en viss skara människor ur maillistan med foto. Det var ju inte fysisk perfektion direkt. Under medel. Skulle man kanske kunna hävda.

  Däremot är väl omoget struntprat på en mejllista inte så mycket att skriva om, om det inte vore för just det faktum att man undrar lite över komraderiet mellan de olika yrkesgrupper de representerar. Dessutom, att provocera på ren trots, jag trodde de flesta växte ifrån sånt där. Tydligen inte.

  Hade de varit riktigt samhällets elit och toppar hade det dock varit riktigt intressant. Och kanske är man för godtrogen, kanske håller den riktiga eliten på med sånt där också. Fat jag tror inte det, det känns väldigt mediemänniskoaktigt det där. Utifrån mina väldiga fördomar.

   

  Är mobbing okej ibland?'">kommentera