Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, februari 19, 2006

  Persson - alltid bäst när det gäller

  Bortsett från den stundtals uppslupna stämningen så gav kvällens partiledardebatt på TV4 antagligen en god försmak av hur den politiska retoriken kommer att låta i valrörelsen. Och några överraskningar bjöds det väl inte direkt på. I det borgerliga lägret är rollfördelningen tydlig; Leijonborg är på offensiven och kommer med aggressiva utspel, Olofsson är påläst och pedagogisk när hon leende serverar giftigheter om s-politiken, Hägglund är den lite torre humoristen i sällskapet som fortfarande försöker hitta sin nisch, och så Reinfeldt som är den samlande, sammanhållande faderliga ledaren. De borgerliga var också bra på att bekräfta varandra och hänvisa till vad allianspartner tidigare sagt. Där har socialdemokraterna och samarbetspartierna en tydlig svaghet. Det är knappast någon hemlighet att Göran Persson helst av allt skulle vilja slippa förlita sig på stödet från vänsterpartiet och miljöpartiet. Och konkurrensen mellan dessa båda partier lyste igenom under debatten i kväll. Peter Eriksson var mer på hugget än Lars Ohly. Kanske återspeglar det kaxigheten hos ett miljöparti som, om man spelar sina kort rätt, mycket snart kan komma att knipa ministerposter i en regering.

  Göran Persson var i god form. Envist upprepade han budskapet att Reinfeldt och alliansen har udden riktad mot arbetslösa, sjukskrivna och andra utsatta grupper i samhället. Däremot föreföll han påtagligt obekväm med de skrattsalvor som då och då avbröt de seriösa resonemangen. Persson är förvisso själv en omvittnad spelevink, men i kvällens debatt så var det tydligt att han ville hålla en allvarsam stil och i dramatiska ordalag måla upp konsekvenserna av den borgerliga politiken. Och jag tycker nog att han klarade av balansgången. Persson är den typen av politiker som verkligen gillar tuffa politiska debatter där skillnaden mellan de politiska blocken är tydlig. Det märktes i kväll. Engagemanget kändes verkligen genom tv-rutan när han pratade om orättvisor och hur samhällets svaga skulle drabbas av alliansens nedskärningar. Och var det inte den gamle socialdemokratiske skolministern som gjorde en liten comeback när elevernas situation kom på tal?

  Erik Laakso har skrivit ett bra referat från kvällens debatt. Läs också gärna Maryam Yazdanfars observationer och Nathalie Sundesten Landins kommentarer.


  Kommentarer om "Persson - alltid bäst när det gäller"

   

  Blogger Erik Hultgren skrev... (19 februari, 2006 22:19) : 

  Det är inte så svårt att vara bäst om man struntar i fakta. Förra debatten var det småföretag, denna gång var det skolan.

  Är det nån som litar på vad karl'n säger?

   

  Blogger Johan Sjölander skrev... (19 februari, 2006 22:56) : 

  Tja, apropås fakta. Spännande det där med att Reinfeldt inte skulle tjäna något på att få dra av sina kostnader för hushållsnära tjänster (skriver en kort reflektion om det på min blogg.)

  Men annars håller jag med Jonas. Det kändes som om det egentigen bara var en som tog frågorna på allvar ikväll. Och det gjorde han med den äran. Det blir nog fyra år till!

   

  Blogger Claes Nordmark skrev... (20 februari, 2006 10:55) : 

  Håller med dig Jonas om att Persson höll sig på en allvarsam nivå och tycker att han skötte det bra.

  Jag tycker att avslutningen på hela debatten var intressant där partiledarna skulle säga något snällt om varandra (så pass kul att jag har betygsatt hur bra de lyckades).

  Och visst har du rätt i att det var den gamle skolministern som vaknade till liv i Persson!

   

  Persson - alltid bäst när det gäller'">kommentera