Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, april 19, 2006

  Journalistik på andras villkor

  Publicistklubbens årsbok 2006 har temat "På andras villkor" och handlar om hur multinationella företag – och tidningarnas egna marknadsavdelningar – påverkar nöjes- och kulturjournalistiken. Redaktör för skriften är den synnerligen välkvalificerade Andres Lokko, en av landets bästa och mest respekterade popmusikjournalister.

  Lokko inleder årsboken med att berätta om sin tid som krönikör på Expressens nöjessidor, då han gjorde "misstaget" att – samtidigt som dokusåpan Fame Factory var populär – påminna om att programmets centralfigur Bert Karlsson hade ett förflutet som partiledare för det populistiska och främlingsfientliga Ny Demokrati. I en krönika citerade Lokko några av Bert Karlssons obehagliga uttalanden från sin tid i politiken, något som orsakade kaos på Expressens marknadsavdelning. Karlson blev nämligen så upprörd över krönikan att han hotade att hoppa av en tillställning där flera av hans artister skulle uppträda på ett schlagerarrangemang anordnat av – Expressen. Tidningen skickade samma dag en tårta och ett gigantiskt kort (prytt av ett hjärta) där tidningen bad Bert Karlsson så mycket om ursäkt.

  Det är en fascinerande historia som Andres Lokko bara återger som en anekdot. Men Publicistklubbens årsbok är fylld av andra, minst lika fascinerande historier. Dessutom berättade av lysande skribenter; Fredrik Strage, Kjell Häglund, Theres Bohman, Jan Gradvall och Isobel Hadley-Kamptz.

  En inte oväsentlig del av de historier som berättas i årsboken handlar om bloggar och dess betydelse för nöjesjournalistikens utveckling. Kjell Häglund påminner till exempel om att Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och "ett hänfört Aftonbladet" i slutet av januari rapporterade att skådespelarna från tv-serien Vänner skulle återförenas för fyra entimmesshower. Denna "nyhet" hann initierade svenska nöjesbloggar "dementera och kommentera snabbare än högavlönade nöjesjournalister hann publicera", skriver Häglund. Men eftersom felaktiga nöjesnyheter inte dementeras av svenska dagstidningar så får förhoppningsfulla Vänner-fans som inte läser bloggar vänta förgäves på mer information om den utlovade återföreningen.

  Publicistklubbens årsbok är synnerligen läsvärd för alla som intresserar sig för journalistik och medieutveckling. Boken presenteras på Publicistklubbens årsmöte den 24 april. Då hålls också en debatt om årsbokens tema, i vilken medverkar Gabriel Byström (kulturchef, Göteborgs-Posten), Isobel Hadley-Kamptz, Martin Jönsson (mediereporter, Svenska Dagbladet), Pontus Schultz (chefredaktör, Attention och Veckans Affärer), samt Jonas Thente (kulturjournalist, Dagens Nyheter). Samtalsledare är Andres Lokko.

  Dessutom samtalar PK:s ordförande Stig Fredrikson med Ebba von Sydow (chefredaktör, Vecko-Revyn).


  Kommentarer om "Journalistik på andras villkor"

   

  Anonymous Cicci skrev... (19 april, 2006 23:55) : 

  Kjell Häglund stavas med ett "g"!

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (20 april, 2006 09:55) : 

  Tack för påpekandet. Nu korrigerat.

   

  Blogger Lidbom skrev... (21 april, 2006 18:00) : 

  Är det inte Gradvall som pratar med von Sydow:n?

   

  Journalistik på andras villkor'">kommentera