Centern stoppar buggning. Tillfälligt.
I går kväll beslöt centerpartiets riksdagsgrupp att uppmana regeringen att dra tillbaka förslaget om ny buggningslag. Genom det minoritetsskydd som finns i riksdagen skjuts nu frågan på framtiden. Centerpartiets talesman i rättspolitiska frågor, Johan Linander, säger till Ekot att man inte kan införa en så allvarlig lagstiftning som varit aktuell utan rejäla förarbeten, och att det därför är bättre om regeringen drar tillbaka sin proposition och återkommer med förslag "som uppfyller rättssäkerheten och integritetsaspekterna". Heja centerpartiet! Ur mitt perspektiv har två goda ting genom detta uppnåtts: dels har ett dåligt lagförslag åtminstone skjutits på framtiden, och dels har ytterligare en kil slagits in i det borgerliga samarbetet. För vems rättspolitik är nu en röst på borgerligheten; folkpartiets eller centerns? |
Kommentarer om "Centern stoppar buggning. Tillfälligt."
En röst på borgerligheten är en röst på den rättspolitik som finns i det gemensamma rättspolitiska program som arbetats fram.
Det är vad de borgerliga partierna lovat genomföra om de får makten. Vad de gör innan dess är irrelevant.
Nja, hur mycket jag än hoppas och tror på en fortsatt s-regering så lär man knappast få egen majoritet i valet. Och bägge samarbetspartierna v och mp är ju emot buggningslagen. Så förslaget lär behöva omarbetas väsentligt för att ens kunna läggas fram, och än mer för att kunna tas av riksdagen.
Det är synd att centerpartiet nu ger grova brottslingar ytterligare ett års försprång, som folkpartiets rättspolitiske talesman uttryckte saken.
Förslaget har många rättssäkerhetsgarantier, och med tanke på att verksamheten är så pass personalintensiv och kräver så mycket resurser för polisen, så kommer det inte att användas mer än i de fall där man är helt säker på att resultatet blir en fällande dom.
Det rör sig om 3-4 personer per år som kan bli föremål för buggning, och då endast i fall där det rör sig om mycket grov kriminalitet.
Man måste ju faktiskt se till att Sverige har behov av att kunna vidta åtgärder mot den organiserade brottsligheten.
Om vi inte gör någonting alls, utan bara står och ser på, vilka konsekvenser får det för enskildas liv och hälsa?
Mvh
Anders