Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, augusti 07, 2006

  Det ska börjas i tid?

  DN skriver liksom flera andra medier idag om Länsförsäkringars undersökning om pensionssparandet. Enligt undersökningen har 23% av de tilfrgåade svenskarna inget pensionssparande alls vilket Länsförsäkringar tycker är "alarmerande", och att det beror på att unga har en övertro på det nya pensionssystemet och inte vet hur låg pension de kommer att få.

  Fast frågan är om det är så alarmerande, och om någon annan än den som själv vill sälja pensionsförsäkringar tycker så. När jag såg telegrammet igår på texttv (inte på nätet) framgick att de som tillfrågats i undersökningen var mellan 16 och 69 år. Det innebär att en ganska stor grupp av de tillfrågade fortfarande utbildar sig, kanske har praktik eller tillfälliga jobb, ofta med lägre lön. Några går alltså fortfarande i gymnasiet! En del har småbarn, många har inte tagit lån för att köpa hus/lägenhet och vet inte hur höga studiemedel de kommer att ha. Det är helt enkelt inte sannolikt att så många alls under 25 eller till och med under 30 som pensionssparar. Och räknar man bort dem är siffran på antalet pensionssparare sannolikt mycket högre.

  Mats Wester på Länsförsäkringar talar om att unga människor (eller människor överhuvudtaget) inte vet hur mycket eller snarare hur lite pension de kommer att få. Där tror jag att han har helt rätt. Å andra sidan är det ju nästan omöjligt att veta som ung, eftersom det är svårt att förutse livsinkomsten. Några preliminära pensionsuträkningar görs inte heller i det "oranga kuvertet" innan 28 års ålder. Kanske också ett riktmärke ungefär när det som tidigast är någon vits att fundera på pension.

  Jag kan ta mig själv som exempel. Jag är (snart) 29 år och har försöjt mig själv i 10 års tid. Dock har det varit ganska få år sammanlagt som jag har heltidsarbetat eller arbetat så mycket att tjänat ihop några pensionpengar. Jag har mestadels varit student men också haft volontärjobb, praktikjobb, haft stipendier och så jobbat litegrann, oftast med ganska låg lön. Min nuvarande pensionsprognos är alltså usel. Fast snart kommer jag att börja arbeta, sannolikt kommer jag ha en hyfsad men inte särskilt hög akademikerlön i sisådär 35 år. Visst vore det nog en bra idé att pensionsspara, men det hade knappast varit en bra ekonomisk prioritering att göra det nu när jag levt på studiemedel. Pensionssparande innebär ju dessutom nästan alltid att pengarna är låsta, så även om det har funnits perioder då jag har kunnat spara, har just pensionen knappast känts mest aktuell.

  En lite mer nyanserad vinkel på nyheten gavs hos svt, som också refererade Länsförsäkringar men där åldrarna på de tillfrågade framgår. Dessutom säger samme Wester på Länsförsäkringar just detta - att det är när man börjar arbeta som det är vits att pensionsspara, men att man inte ska binda pengarna förrän efter småbarnsåren.

  Andra bloggar om: , , , ,
  Pingat på intressant.se


  Kommentarer om "Det ska börjas i tid?"

   

  Anonymous Peter Karlberg skrev... (08 augusti, 2006 02:01) : 

  Jag som är drägligt välbetald är snarast mycket förvånad av uppgiften att det alltså är 77% av alla mellan 16 och 69 som pensionssparar. Liksom du noterat bör förstås en hel del räknas bort pga av låg ålder och därmed sammanhänhgande brist på inkomst (eller låg sådan) också de som redan pensionerats bör väl rimligen föras till den gruppen.

  Gissningsvis skulle alltså detta tyda på att över 80% i "aktiv ålder" har ett eget pensionssparande. Det tycker jag låter osannolkt högt med tanke på att det skule innebära att även folk med riktigt låga löner har utrymme för sådant långsiktigt sparande.

   

  Anonymous joachim skrev... (08 augusti, 2006 11:22) : 

  Jag förlitar mig helt på att den ekonomiska tillväxten ska leda till sådana samhälleliga rikedomar att jag inte behöver pensionsspara. Pensionärerna har fått det bättre varje år de senaste hundra åren, varför skulle inte den trenden fortsätta?

  På samma sätt började jag nyligen röka, vid 25 års ålder. Om 35-40 års tid - när eventuella sjukdomar inträder - har medicinen utvecklats så pass att alla former av cancer och lungsjukdomar kan botas. Jag äter i princip bara micromat eftersom jag tror att eventuella vitaminbrister inte kommer att påverka mig i ett framtida samhälle.

  Felet som många människor gör när de planerar inför framtiden är att de tror att framtiden kommer att se ut precis som idag och att det bara är de själva som förändras.

   

  kommentera