Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, augusti 25, 2006

  Globaliseringen i valrörelsen

  När de borgerliga presenterade sitt gemensamma valmanifest häromdagen så var det ganska tydligt att de fyra olika partiledarna talade om de områden som låg dem själva varmt om hjärtat och som de antagligen slagits hårt för i förhandlingar. Mot den bakgrunden var det knappast förvånande att Lars Leijonborg tog till orda för att säga att globaliseringsråd borde tillsättas för att ta i tu med de stora framtidsutmaningar som Sverige sades stå inför. Leijonborg nämnde att globaliseringens tuffare konkurrens innebär att risken för jobbflykt ökar, att den den demografiska utvecklingen innebär allt fler som behöver vård och omsorg, och en allt mindre andel av befolkningen i arbetsför ålder.

  Detta är saker som folkpartiledaren skrivit om tidigare i sin bok Global utmaing. Hans tes är att Sverige, för att hantera globaliseringens och demografins utmaningar, måste förbättra integrationen och öka möjligheterna till rörlighet över gränserna. Av arbetskraft, vill säga. Det är i egenskap av arbetskraft och skattebetalare utlänningar kan ha att bidra något till att göra Sverige till ett bättre land, förefaller Leijonborg mena.

  Och tyvärr är han i gott sällskap. Vi minns alla de pinsamma försöken från bland annat folkpartiet och socialdemokraterna att införa ”övergångsregler” för att förhindra de nya EU-medborgarna att röra sig fritt och ta arbete i hela EU – på samma villkor som vi. Då betraktades nya européer som ett hot – sociala turister – som hotade att ta jobben från svenska arbetare, samtidigt som de förmodligen kom hit för att snylta på det generösa svenska bidragssystemet.

  När Göran Persson gästade den kommunekonomiska mässan Kommek i Malmö häromdagen lät det annorlunda. Han öppnade då för en ökad arbetskraftsinvandring under nästa mandatperiod. ”Vill vi behålla den goda konjunkturen måste vi ta arbetskraft från andra länder”, sa Persson då, och tillade att vi närmar oss en punkt då arbetskraftsinvandring kommer att vara mycket aktuellt.

  Just nu arbetar en statlig utredning med frågan om arbetskraftsinvandring. Utredningen som leds av tidigare vice statsministern Lena Hjelm Wallén ska presentera sina resultat senare i höst - efter valet.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Globaliseringen i valrörelsen"

   

  Blogger Erik Åström skrev... (25 augusti, 2006 12:53) : 

  Har läst ditt inlägg flera gånger nu, men förstår fortfarande inte din kritik mot Leijonborg. Anser du att förbättrad integrationen och ökade möjligheterna till rörlighet (av arbetskraft) över gränserna, är negativt?

  Sedan kritiserar du även att det är i egenskap av arbetskraft och skattebetalare som invandrare har att bidraga till Sverige. Detta gäller väl även vilken svensk medborgare som helst (exkluderat folkvalda som har direkt möjlighet till politiska beslut)? När har staten någonsin betraktat svenska medborgares värde som något annat än arbetskraft och skattebetalare?

  Vad är din kritik på detta? Att Leijonborg ser invandrare som vilken svensk medborgare som helst?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (25 augusti, 2006 16:20) : 

  Nej, jag menar sannerligen inte att förbättrad integration och ökade möjligheter till rörlighet över gränserna är negativt. Tvärtom. Vad jag reagerar på är att både Lars Leijonborg och min egen partiledare Göran Persson tidigare varit synnerligen skeptiska mot att människor från andra länder kommer och arbetar i Sverige - i form av deras idéer om "övergångsregler" för nya EU-medborgare. Men nu låter det tydligen annorlunda - vilket är positivt. Jag ville dock bara påminna om hur de resonerat tidigare.

   

  Anonymous Johan Eriksson skrev... (25 augusti, 2006 18:52) : 

  Framför allt är det väl bra att Leijonborg försöker få in frågan i valrörelsen. Den diskuteras för litet i Sverige.

   

  Anonymous C. L. K. Aqurette skrev... (26 augusti, 2006 01:37) : 

  Flip-flopandet är alltså inte något som du bara hittar hos moderaterna. Även socialdemokratin är bra på att byta åsikter från en dag till en annan – "farligt nyliberal utveckling" (GP i SVT 2004) igår är tydligen är tydligen "välkommen utveckling" (GP i SR Malmöhus 2006). Så kan det gå. Flip-flop, flip-flop... :-)

   

  kommentera