Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, augusti 23, 2006

  No beers for queers?

  Jag har tidigare skrivit om att gayklubben på Patricia i Stockholm tvingats förbjuda personal och gäster att ta av sig på överkroppen, efter påtryckningar från Stockholms stads socialförvaltnings tillståndsmyndighet. Detta då naken överkropp anses vara störande av ordningen.

  I ett brev till Patricia säger tillståndsmyndigheten att "ordningsbegreppet finns sparsamt definierat i alkohollagen". Man citerar Alkoholinspektionens tolkning från 2001 där det talas om "normbildande effekter" och förebyggande av "olägenheter". Stockholms tillståndsmyndighet tolkar detta som att normbildningen inte bara gäller förtäring av alkohol och bara ska omfattas av de som befinner sig i samma festlokal, utan att tillsyn måste "bedrivas utifrån allmänhetens acceptans". Någon "individuell hänsyn till särskild målgrupp" ska inte ges.

  Detta var i sig så bisarrt att man baxnar.

  Men tillståndsenheten vidhåller på allvar att alkohollagen är svårtolkad när det gäller klubbar med fetisch-, lack- eller lädertema. Därför ska nu Stockholms stad utreda om ideella föreningar som ordnar den här typen av fester ska få servera alkohol. Enligt Radio Stockholm så är det den politiska röd-gröna majoriteten i stadshuset som kommit med initiativet. Även moderaterna och folkpartiet vill utreda frågan, dock inte - fascinerande nog - kristdemokraterna.

  Tillståndsenheten tycker alltså att det är tveksamt om killar och tjejer i lack- och läderutstyrslar omfattas av "allmänhetens acceptans" och därför är betrodda att servera alkohol på sina fester. Sjukt!

  Och ja, rubriken på detta inlägg anspelar förstås på Johan Hiltons bok.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "No beers for queers?"

   

  Anonymous C. L. K. Aqurette skrev... (23 augusti, 2006 14:57) : 

  Med "allmänhetens acceptans" som motiv skulle man nog kunna förbjda det mesta. Det är ju inte precis så att det finns stora opinionsundersäkning att luta sig mot i tillståndsärenden.

  Jag utgår ifrån att du kommer att jobba hårt för liberalare tillståndsregler om/när du blir toppolitiker (vilket jag seriöst tror att du kommer att bli endera dagen).

   

  Anonymous Peter Karlberg skrev... (23 augusti, 2006 23:59) : 

  Tyvärr finns det rätt utbrett i tillståndsmyndighetskretsar (ofta understött av politiker från alla partier) en kraftig övertolkning av olika begrepp i alkohollagen, allt från hur stor del av intäkterna som skall komma från matservering, hur man får marknadsföra sin alkoholförsäljning inne på serveringsstället till exemplet här - vad som kan innefattas i ordningsbegreppet.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (24 augusti, 2006 09:10) : 

  Aqurette, jag är rörd över din tilltro - men jag tror ärligt talat att utsikterna för att jag ska bli någon "toppolitiker" är tämligen begränsade... Får jag dock möjlighet att efter valet driva på för mer generösa tillståndsregler så lovar jag att göra mitt bästa!

  Peter, jo - jag är medveten om det. Här tror jag att vi från politiskt håll bör se över lagar och regelverk - i syfte att få till mer mer generösa tillståndsregler.

   

  kommentera