Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, augusti 26, 2006

  Guidad busstur med obekväma sanningar

  I går eftermiddag åkte jag med på en surrealistisk guidad busstur genom Stockholm. Det var tidningen Arena som tagit initiativ till Royal Arena Tours – en rundtur där man på engelska berättade om Stockholms och Sveriges något mörkare historia, med tvångssteriliseringar av handikappade, romer och andra icke-önskvärda människotyper, stulna mumier och skelett som vi ställt ut på museum och påståenden om vansinniga våldsdåd utförda av Karl XII mot slumpvis utvalda svenska byar.

  Vi var inte många på premiärturen; två-tre turister och några inbjudna medierepresentanter och andra gäster – däribland en kvinna som sade sig vara auktoriserad guide och som var mycket upprörd över att Royal Arena Tours sagt sig erbjuda ”ett alternativ till den ofta slätstrukna sverigeinformation som förmedlas av dagens aktörer”. De stackars deltagande turisterna kan, trots att informationsfoldern utlovade en rundtur av Stockholm ”in a way no other tour operator does”, knappast ha anat vad som väntade dem. Under den c:a 50 minuter långa bussfärden berättade vår guide Mikael om Karl XII:s ”byrensningar”, den CIA-arrangerade avvisningen av två terrormisstänkta egypter till fängsling och tortyr, kungafamiljens nazianstrukna historia och många andra bisarra historier som vanligen inte presenteras för utländska gäster. Just detta var dock Arenas hela idé med bussturen; att dra fram obekväma sanningar vi inte gärna pratar om. ”Arena har aldrig tvekat att ifrågasätta etablerade sanningar. Vi tänker köra bussen trots arga protester och motreaktioner”, säger tidningens chefredaktör Per Wirtén i ett pressmeddelande.

  Utifrån ett turistperspektiv hade dock rundturen en del brister, som guidens stundtals svårbegripliga engelska uttal och okunskap om en del relevant fakta. Vid ett tillfälle hoppade exempelvis den arga damen in och upplyste om att Nobelfesterna arrangerats på Stockholms stadshus sedan 1923.

  Sedan var givetvis många av de generande historier som berättades under resan tydligt politiskt färgade – för att inte säga vinklade. Men det var onekligen en minnesvärd och fascinerande upplevelse, i synnerhet om man kopplade på ironin och hoppades att inte alltför många turister skulle få sitt positiva intryck av Stockholm och Sverige helt förstört.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Guidad busstur med obekväma sanningar"

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 augusti, 2006 23:51) : 

  haha va roligt, den skulle jag vilja testa på.. hur kan man få åka med på den?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (29 augusti, 2006 08:46) : 

  Kolla med Arena-gänget - enligt uppgift ska de köra dagliga turer från Kungsträdgården, andra uppgifter talar om att de bara kör på helgerna.

   

  kommentera