Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, september 06, 2006

  "Är det... ditt slutgiltiga svar?"

  Med tanke på studions utformning och att Bengt Magnusson var programledare, låg det nära till hands att undra om Persson och Reinfeldt under debatten i kväll skulle erbjudas att välja bort några svarsalternativ eller kanske ringa en kompis. Så skedde nu inte, även om de båda nog stundtals önskade tillgång till livlinor.

  Magnussons inledande fråga handlade inte oväntat om jobben, och det var Göran Persson som fick chansen att först lägga ut texten om detta under en minut. Därpå fick Fredrik Reinfeldt göra detsamma, och sedan var debatten igång. Efter några få minuter lättades stämningen upp när Reinfeldt gav Persson komplimangen ”Du är så bra på sånt här...” (antagligen i syfte att drämma till med något dräpande), varpå Persson raskt avbröt och leende sköt in: ”Kanske rent av bäst”. Det resulterade i skratt och applåder från sossarna i publiken, och föreföll få Reinfeldt ur ballans.

  Och utan tvekan är Persson som bäst i sådana här sammanhang. Åtminstone när han är laddad, och det var han onekligen i kväll. På sistone har Göran Persson inte framstått som riktigt engagerad eller passionerad för det han gör – och det har antagligen bidragit till den borgerliga kritiken om att Persson och socialdemokratin är regeringströtta och skulle må bäst av en tid i opposition. Men i kväll var det en nytänd Persson som tog för sig i debatten och – framförallt inledningsvis – ställde Fredrik Reinfeldt på tuffa prov.

  En nackdel med att debatten sändes i TV4 var reklamavbrotten. De stör mig normalt inte, men i en direktsänd debatt så sänker det tempot och ger debattörerna tid att ”omgruppera” och modifiera sin strategi. Det är som i en 10 ronders boxningsmatch där sekonderna plåstrar om och passar på att ge sina boxare goda råd i pauserna. Sådana möjligheter ges inte i debatter i riksdagen eller på SVT.

  Och detta var inte Reinfeldt sen att dra nytta av. Han fick rejält med stryk i första ronden, men efter det första reklamavbrottet hämtade han sig och fick in några riktigt tuffa slag på Persson i vårdfrågan. Persson hamnade på defensiven, vilket levde kvar även när debatten övergick till att handla om skolfrågor. Men sedan blev det reklamavbrott igen...

  Den sista avdelningen av debatten – eller ronden om man så vill – ägnades åt att de båda huvudmotståndarna fick hålla varsitt ”tal till nationen”. Och här tror jag faktiskt att Persson tog hem matchen, om inte på knock-out så åtminstone på poäng. Han gav helt enkelt ett mer gediget, tryggt och pålitligt intryck. Reinfeldts tal var förvisso retoriskt välbyggt, men det kändes inte som ärliga ord levererade av en moderatledare och borgerlig statsministerkandidat. Att hans röst inte heller riktigt bar, stärkte inte heller totalintrycket.

  Så mitt slutgiltiga svar till Bengt Magnusson får bli: Göran Persson.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om ""Är det... ditt slutgiltiga svar?""

   

  Blogger Henrik Borg skrev... (06 september, 2006 22:12) : 

  Jag håller helt med om din analys fram till sista delen. Den blev oavgjord, därmed vann Reinfeldt på poäng.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (06 september, 2006 22:22) : 

  Det kanske hänger ihop med olika politiska läggning och därmed olika preferenser som får betydelse när vi hör de båda statsministerkandidaterna tala :-)

   

  Anonymous Carl-Robert skrev... (06 september, 2006 22:22) : 

  Det är fantastiskt hur olika man kan tycka. Jag försöker vara lite objektiv, se till vad de kan säga, vem de riktar sig till, men hörrni:

  Det var rena utklassningen. Reinfeldt spöade Persson så grymt att det är läskigt.

   

  Anonymous Håkan skrev... (06 september, 2006 23:04) : 

  Jag förstår inte vad du menar med att Person vann första ronden, han (som Reinfeldt påpekade) sa ingenting om den egna politiken och de egna förslagen för bättre arbetsmarknad. Det enda han gjorde var att kraftigt kritisera motståndarnas förslag.

   

  Blogger NIklas Theodorsson skrev... (06 september, 2006 23:19) : 

  Ger mitt stöd för en snarlik tolkning som du gör. Reinfeldt vinner argumentationen, men det är Persson som framstår som mest trovärdig. Bägge är lite ljumma i engagemanget. Persson har varit bättre förr rent argumentationstekniskt.

   

  Blogger Leffe skrev... (06 september, 2006 23:26) : 

  Persson sitter tryggare i sadeln, men han passerar självgodhetens gräns flera gånger.

  Och Reinfeldts kritik att GP inte lanserar någon egen politik är korrekt.

  När GP försöker "skrämmas" med "börsen" - då är han pinsam.

  Reinfeldt tappade tråden några gånger, det gör inte GP eftersom han inte har övat in allt, GP kan som ingen annan skjuta från höften.

  60-40 till Reinfeld, säger jag.

   

  Anonymous Nina U skrev... (06 september, 2006 23:45) : 

  Min uppfattning är att Reinfeldt inte framstod som regeringsduglig. Håller med din analys Morian,

  mitt svar till Bengt Magnusson är också Göran Persson.

   

  Anonymous David Hedenberg skrev... (07 september, 2006 01:26) : 

  Jaq hann skriva ett eget inlägg innan jag hittade fram till detta. Mitt egna råkar heta: Knockout-seger till Reinfeldt...

  Det är verkligen lustigt hur olika man uppfattar saker, men jag håller verkligen med en av de tidigare kommentatorerna: Reinfeldt vann klart och Persson gjorde ett stappligt och segt intryck!

  Jag ska inte säga att han såg slagen ut, men däremot att han _blev_ slagen. Ikväll tror jag ärligt talat att han förlorade många, många röster.

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 september, 2006 08:21) : 

  Jo jobben kommer ju att rasa in när man sänker a-kassan och förmögenhetsskatten.

  Mvh/ peter

   

  Anonymous Johan Eriksson skrev... (07 september, 2006 20:28) : 

  Jag bedömer det som en seger (med inte så stor marginal) för Reinfeldt, men det är som sagt inte så intressant.

  Vad som var upplyftande var att debattens kvalitet var ovanligt hög -- formatet fungerade bra. Det enda som irriterade mig var de ständiga applåderna, som gott kunde ha begränsats eller utelämnats. De gjorde rytmen i debatten litet ojämn.

   

  kommentera