Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, november 11, 2006

  Citerad i Svenskan

  ”Att nu i efterhand protestera mot att de [moderaterna] genomför den politik de fått mandat för känns ärligt talat lite fånigt”, skrev s-bloggaren Jonas Morian på sin läsvärda ProMemorian häromdagen. Han ligger nog Österberg nära i sak men också bra mycket närmare verkligheten.

  Ovanstående är saxat från Svenska Dagbladets ledarsida i dag. Orden inom citationstecken kommer från min bloggpost Motstånd är meningslöst, resten är ledarskribentens kommentarer. Några reflektioner från mig:

  Först och främst noterar jag att SvD i likhet med många andra refererar till min blogg som ”ProMemorian”. I själva verket heter den förstås ”PromeMorian”, alltså bestämd form singular av ”promemoria” samt en liten ordvits med mitt efternamn. Ska det vara så svårt att begripa?

  Nåja.

  Sedan är det med blandade känslor jag mottar offentligt beröm från en ledarsida som betecknar sig ”obunden moderat”. Jag håller förvisso med om att förre kommunminister Sven-Erik Österberg gjorde bort sig i riksdagsdebatten i går när han påstod att de borgerliga mörkat sin a-kassepolitik, och att det först var när valet var klart som den kom fram. Faktum är ju att de redan i det så kallade Bankerydsdokumentet – ett drygt år innan valet – deklarerade att man ville “reformera arbetslöshetsförsäkringen för att stärka dess roll som omställningsförsäkring”, att “egenfinansieringen ska öka med 10 miljarder kronor”, samt “sänka ersättningsnivån till 70 procent efter 200 dagar och att införa ett enhetligt tak på 680 kronor per dag”. Detta rapporterades också i medierna, och socialdemokratiska företrädare påpekade det upprepade gånger under valrörelsen.

  Det är också beklagligt att man från socialdemokratiskt håll inte är mer konstruktiva i sitt oppositionsarbete än att nöja sig med att kritisera de borgerliga för att de genomför sin politik.

  Exempel på konstruktiva idéer kan förslagsvis sökas hos s-bloggaren Erik Laakso som i ett lysande inlägg bland annat skrev: “Vi måste som ett verkligt arbetareparti ha en politik som bygger på den fackliga solidariteten samtidigt som vi måste ha en politik som gör att arbetsgivarna vill och vågar anställa. Vi har alltid sett positivt på företagandet men vi har haft fokus på de stora företagen, nu går vi mot en transition där småföretagandet blir allt viktigare och där tjänstesektorn är en utvecklingsbransch, där bör vi vara lika positiva som vi någonsin varit till industriföretag som varit i behov av tillfälliga åtgärder för att få skjuts framåt.”

  Det finns all anledning för socialdemokratin att ligga lite lågt i den politiska retoriken ett tag. Vi har lidit ett historiskt svidande valnederlag, är mitt uppe i processen att tvingas säga upp mängder av medarbetare från riksdags- och partikansliet, och om några månader ska vi välja en ny partiledning som förhoppningsvis kan driva en politik för valseger 2010. Att i det här läget klampa på med klasskampsretorik och att hota med att inte delta i en kommande parlamentarisk socialförsäkringsutredning; det kan knappast kallas konstruktivt oppositionsarbete. Snarare liknar man dåliga förlorare.

  * * *

  PS: För dem av oss som motsätter sig den borgerliga regeringens förslag till förändringar av a-kassan, så har det dykt upp ett hopp från ett ganska oväntat håll. Det är den kristdemokratiska riksdagsledamoten Yvonne Andersson från Linköping som är tveksam till om hon kommer att rösta ja till förändringarna. Åtminstone om inte de långtidssjukskrivna kompenseras för den höjda a-kasseavgiften från årsskiftet. Och med den knappa majoritet som regeringen har i riksdagen, räcker det med att fyra borgerliga riskdagsledamöter röstar nej för att fälla förslaget. Det skulle onekligen vara ironiskt om den socialdemokratiska uppfattningen i frågan räddas av det som man inom den socialdemokratiska riksdagsgruppen traditionellt avskytt: ledamöter som inte rättar sig efter partipiskan.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Citerad i Svenskan"

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (11 november, 2006 15:02) : 

  Ännu ett fruktansvärt och nesligt fall av fel etiketterande!

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (11 november, 2006 15:05) : 

  Huh? Vad är det för "fel etiketterande" du syftar på?

   

  Blogger jinge skrev... (11 november, 2006 15:32) : 

  Kul att de citerar dig! Att de dessutom skriver att bloggen är läsvärd är ju kul, men det är ju analogt med vad jag alltid påstått - att du är en högersosse.. :)

  Pro utan "me" får du nog oxo leva med precis som med dina högeråsikter. Möjligen skulle det gå att lösa med ett bindestreck men då faller mycket av vitsigheten i namnet.

  Du ska se, snart länkar väl PJ till dig oxo.. :)

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (11 november, 2006 15:53) : 

  Jinge, själv lever jag fortfarande i den fromma förhoppningen att människor ska kunna få välja epitet på sig själva och beteckningar på sina egna bloggar. I mitt fall så ser jag mig som sosse, utan några prefix - och bloggen heter PromeMorian.

  PJ och andra är varmt välkomna att länka till mig. Ju fler som hittar hit och kan ta del av socialdemokratiska idéer desto bättre!

   

  Anonymous Nina Unesi skrev... (11 november, 2006 17:24) : 

  Förvisso stämmer det att många mer eller mindre visste att a-kasseavgiften skulle höjas (jag har dock ingen uppfattning om hur många som visste att den skulle bli obligatorisk. Jag har heller ingen uppfattning över hur många som vet vad ordet obligatorisk betyder), det är sant Morian, men den frustration jag kan känna efter valet hänger bland annat ihop med att dagstidningarna och nyhetsprogrammen gjorde väldigt få samband tydliga:

  Om man valde att fråga sig hur alliansens politik påverkar en deltidsarbetande vårdare, fick man väldigt otydliga svar. Hur många svenskar vet till exempel att en sådan person kommer att tjäna mindre i månaden efter jobbavdraget och den obligatoriska a-kassehöjningen? En sån person betalar hela a-kasseavgiften och får halva lönen. Jobbavdragets effekt är peanuts jämfört med avgiftshöjningen. Jag tror att väldigt få väljare är ute efter att förstöra livet för de som jobbar flexibelt och till låga löner. Så jag frågar mig hur det kan komma sig att så få vet om detta samband. Själv fick jag det helt klart för mig efter valet när jag så hur illa jobbavdraget slog mot folk som tjänar lite pengar.

  Men då var det för sent. Jag får dessutom dåligt samvete över att veta att valet bara hängde på 40 000- 50 000 röster. Det är, precis som jobbidraget, peanuts!

  /Nina

  P.s. Grattis till citatet. En gång citerade Svenskan min kompis Natalie genom att skita i att citera bisatsen i hennes mening. Det blev helt felvinklat och det var fult gjort. Skönt att ditt citat inte råkade ut för samma illa behandling.

   

  Anonymous Nina Unesi skrev... (11 november, 2006 17:26) : 

  Ett förtydligande: Halva lönen jämfört med vad en heltidsarbetande person får.

   

  Blogger sakine skrev... (11 november, 2006 19:05) : 

  Jonas, du är ju tacksam att citera när man vill visa att 't o m en sosse tycker som oss" ;)

  Skämt å sido, bra att du står för vad du tycker och tänker. Skulle fler göra det skulle fåniga partigränser suddas ut.

   

  Blogger Robin Hood skrev... (12 november, 2006 04:21) : 

  I Sverige röstar vi på partier, och enligt min mening skulle det vara en skandal om riksdagsledamöter röstade emot sitt eget parti.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (12 november, 2006 11:00) : 

  Nina, du har säkert helt rätt i att många inte visste exakt vilka konsekvenser det borgerliga förändringarna av a-kassan skulle ge för många löntagare. I det fallet kan vi väl konstatera att medierna inte riktigt gjorde sitt jobb ordentligt.

  Sakine, selektiva citat bevisar trots allt föga. Sett i sitt sammanhang så torde det nog framgå att den borgerliga modellen knappast är någon jag förespråkar.

  Robin Hood, nåja - vi har trots allt personval också. Och varje riksdagsledamot har ju ett personligt ansvar gentemot sina väljare att driva den politik han eller hon gick till val på. Att ständigt huka under partipiskan; det vore ett skandalöst beteende.

   

  Anonymous Peter Karlberg skrev... (12 november, 2006 11:37) : 

  Vi röstar ju helt riktigt på partier i första hand och personvalet får väl anses vara lite kosmetika på systemet men, och ett ganska viktigt men, dels röstar vi inte på program som i detalj reglerar politiken för allt och hela mandatperioden, dels är oftast respektive partis listor sammansatta för att spegla allt möjligt (kön, ålder, åsiktsriktningar etc). Allt sammantaet gör att vi bör förvänta oss at varje vald företrädare gör en självständig bedöming av varje fråga - det är det de valts för också frå betalt för att göra.

   

  Anonymous Andreas H skrev... (13 november, 2006 21:11) : 

  Ja Jonas. Det är svårt att begripa. Man kan ju t ex också skriva PromemOrian, fast det kanske också är fel?

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 november, 2006 10:56) : 

  Tyvaerr jJnas,
  din blogg heter och betyder
  Pro-Me-Morian foer att ha ordvitsen tredimensionell. Att inte ens aegaren till namnet foerstar baettre...ska det vara saa svart att foerstaa..? :;-)
  UBYMIC
  Republikan i exil

   

  kommentera